Menu 29.04–05.05.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne; 3 – Jaja i produkty pochodne; 4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe); 6 – Soja i produkty pochodne; 7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 29.04–05.05.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 29.04.2024

Śniadanie
Kluski lane1,3 na mleku7 (50g/200ml) bez cukru /6. – kluski pełnoziarniste1,3/ML.- na mleku roślinnym6,8 (50g/200 ml) (154 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Kiełbasa żywiecka (30g)(91 kcal)
Sałata (5g) (1kcal)
Pomidor (30g)(5kcal)/ 2. – pomidor bez skórki
Papryka kolorowa drobno pokrojona (20g)(6kcal) – 2. – pomidor bez skórki
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2.– barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Wieprzowina po chińsku9  (260g, w tym 100g mięsa)(235kcal)
Ryż biały paraboiled 200g (246kcal) / 6. – ryż brązowy 200g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 130g (61 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Mozzarella (40g) z pomidorami (80g) i nasionami słonecznika (10g) 7 (130g)(216kcal) / 2. – pomidor bez skórki / ML. – tofu wędzone6 zamiast mozzarelli
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Szynka delikatna,3,6,7,9,10,11 ( 30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 29.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 29.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 29.04.2024

Wtorek 30.04.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny7 (100g) z pokrojonym bananem (60g) i zmielonym siemieniem lnianym (15g)(160kcal)/ML. – jogurt sojowy8 (100g)
Chleb pszenny 1 (50g)(129 kcal)/6./3. – zamiast pszennego chleb razowy1
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)
Jajo gotowane na twardo 31szt.(50g)(55kcal) / 9. – Jaja na twardo 2 szt. (100g)(110kcal)
Sałata (5g) (1 kcal)
Ogórek (30g) (4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Tarta rzodkiewka (20g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Obiad
Meksykańska zupa z kiełbasą drobiową, kukurydzą i fasolką 3,6,7,9,10,11  300ml (200kcal)/ 2. – zamiast kiełbasy pierś z kurczaka, bez fasolki
Kotleciki z kurczaka pieczone w sezamie3,7,11 (150g, w tym 100g mięsa)
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką7 (120g) (33kcal) /2. surówka z tartej marchewki i jabłka 120g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Ryż pieczony z jabłkiem, orzechami włoskimi i jogurtem 7, 8 (60g/60g/10g/30g)(189kcal)/ 6. – ryż brązowy zamiast białego/ ML. – jogurt kokosowy zamiast zwykłego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (15g) (19 kcal)
Polędwica sopocka 1,6,9  (30g) (25kcal)/ 9. – polędwica sopocka 45g
Papryka czerwona (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Salata (5g) (1kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 30.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 30.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 30.04.2024

ŚRODA 01.05.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem malinowym 40g/200ml/80g (330kcal)1,7 / ML. – na napoju owsianym (323kcal)6 / 6. – Płatki owsiane na mleku z musem malinowym 40g/150ml/80g (242kcal)1,7
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Pasztet drobiowy 3,6,7,9,10,11  (30g)(23kcal) / 9. Pasztet drobiowy (45g)(35kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki (30g) (5kcal)
Rzodkiewka tarta (20g) (4kcal)
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (213 kcal) /ML. – zabielana śmietaną sojową8/ 2. – Zupa koperkowa7,9 300ml (232 kcal)
Filet z indyka w sosie koperkowym1,7 (220g)(364kcal) / ML. – sos zabielony śmietaną sojową8
Kasza gryczana (200g) (242kcal) / 2. – kasza jaglana 200g
Surówka z marchwi i jabłka7,9 (120g) (57kcal)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Kiwi (130g )(80kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Chleb pszenny 1 (50g)(129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy 1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serdelki na ciepło1,6,9   (80g)(155kcal) / 9. – Serdelki 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (40g)(7kcal) / 2. – bez skórki 40g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

CZWARTEK 02.05.2024

Śniadanie
Pasta z makreli i twarożku4,7 (60g)(95kcal) / ML. – pasta jajeczna3 (60g)
Chleb graham1 (50g)(116kcal)
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab pieczony 1,6,9   (30g)(52kcal) / 9. Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Sałata (5g)(1 kcal)
Ogórek (30g)(4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata z rumianku 250ml

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 300ml (156kcal)
Knedle ze śliwkami1,3,7 350g (476kcal) ze śmietaną7 30g (40kcal) / ML. – śmietana sojowa8 30g / 2./3. – jogurt naturalny7 30g
Gruszka (120g)(70kcal) / 2. Gruszka pieczona 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi 7(30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Szynka delikatna,3,6,7,9,10,11  30g (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Pomidor (50g) (9kcal) / 2. – bez skórki 50g
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 02.05.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 02.05.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 02.05.2024

Piątek 03.05.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jajka w sosie jogurtowym sosie wiosennym3, 7 (jaja gotowane 100g/jogurt naturalny 50g/ Rzodkiewka tarta 20g/ majonez 10g/szczypiorek 5g) (177kcal)
Ser Gouda 7(30g)(101kcal) / ML. – ser wegański6 30g Sałata 5g (1kcal)
Ogórek (30g) (4kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z makaronem1,9  210ml /90g (165kcal)/ 6. – zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym1,9 210ml /90g  (168kcal)
Dorsz w sosie cytrynowym4,7,10 (215g, w tym 100g ryby)(167kcal) / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z papryką i kukurydzą7 (120g) (74kcal) / 2.  – Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Sałatka z Fetą (40g), pomidorem (50g) i ogórkiem kiszonym(20g)4, 7, oliwą (5g) i słonecznikiem (10g) 125g (186kcal) / 2. – pomidor bez skórki, zamiast kiszonego ogórka tarta rzodkiewka
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Papryka czerwona pokrojona (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Sobota 04.05.2024

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Serek wiejski7 (150g) ze startą rzodkiewką (30g) i szczypiorkiem (5g)  / ML. – jogurt sojowy6 100g / 2. – bez szczypiorku
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  30g (25kcal)/ 9. – polędwica sopocka 45g
Sałata (5g) (1kcal)
Papryka kolorowa pokrojona (30g) (8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa porowa z mięsem mielonym1,7,9 (300ml) (170 kcal)
Kluski śląskie tradycyjne3 (200g) (313kcal)/ 6/3. – makaron pełnoziarnisty1
Bitki wieprzowe w sosie własnym 1 (150g, w tym 100g mięsa)(194kcal) /2. /3. – zamiast wieprzowiny pierś z kurczaka (100g) / 9. – 120g mięsa
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g) (40kcal) / 2. – sałata zielona z jogurtem i rzodkiewką7 (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 130g (65kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)
Pasztet drobiowy 3,6,7,9,10,11  (30g)(23kcal)/2./6./3. – Schab pieczony1,6,9 (30g)(52kcal) / 9. Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Serek typu Capresi (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor 50g (9kcal) / 2. – bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 05.05.2024

Śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem3,7(115g)(180kcal)/ 9. –  jajecznica z trzech jaj (165g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska 1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal)
Sałata (5g)(1kcal)
Pomidor (30g)(5kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem (120g)(96kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna , 3,6,7,9,10,11   (60g) (57kcal)
Ogórek 20g (3kcal) / 2.– pomidor bez skórki 20g
Papryka czerwona pokrojona 30g (10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu