Menu 29.11–5.12.2023

Dieta podstawowa (1)

Zestawienie obejmujące diety: łatwostrawna (2), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) chleb razowy zamiast pszennego; napoje, sosy oraz musy bez cukru, bogatobiałkowa (9), bezmleczną (ML) masło roślinne zamiast mixu tłuszczowego.

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 29.11-5.12

Wersja menu w formacie PDF

Środa 29.11.2023

Śniadanie
● Jajo gotowane 1szt. + sos jogurtowy z dodatkiem szczypiorku 20g3,7 (127kcal) ML– sos na jogurcie sojowym6
● Polędwica sopocka 30g1,3,6,7,9,10,11 (37kcal)
● Papryka kolorowa 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9– dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Sok wielowarzywny 125ml9 (23kcal)
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa neapolitańska z makaronem 240ml/60g1,3,7,9 (268kcal)
● Potrawka z udek kurczaka w sosie pomidorowym 150g1,9 (189kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z pora, marchewki i ogórka kiszonego 120g (58kcal) 2– surówka z marchewki i korzenia pietruszki na oliwie 120g (75kcal)
● Kompot porzeczkowo-jabłkowy 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Ryba po grecku na ciepło (farsz podany osobno) 180g1,3,9 (w tym 60g ryby) (150kcal)
● Ser Morski 30g7 (99kcal) ML– ser wegański 30g1,6,10,11 (88kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 29.11.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 29.11.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 29.11.2023

Czwartek 30.11.2023

Śniadanie
● Kasza manna na mleku z dodatkiem sosu z owoców leśnych (podane osobno) 300/20ml1,7 (234kcal) 6– owsianka na mleku z dodatkiem sosu (bez cukru) z owoców leśnych (podane osobno) 40g/200ml/20g (269kcal)1,7 ML– na napoju sojowym1,6
● Krakowska parzona 30g1,6,9 (43kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Gruszka 1/2 szt. (37kcal)
● Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + ser Gouda 15g7 + ogórek kiszony 15g (273kcal) 2– bułka pszenna1, liść sałaty
● Woda 250ml

Obiad
● Barszcz ukraiński 300ml9 (104kcal) 2– barszcz czerwony 300ml9 (101kcal)
● Pulpety wieprzowe (2szt.) w sosie koperkowym 150g1,3,7,9 (w tym 100g mięsa) (400kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z ogórków kiszonych, pora i jabłka 120g (32kcal) 2– surówka z marchewki i ananasa 120g (99kcal)
● Kompot jabłkowo-porzeczkowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Pasta twarogowa z papryką, czosnkiem i jogurtem 60g7 (66kcal) 2 – pasta twarogowa z koperkiem 60g7 (72kcal) ML– ser we-gański 60g1,6,10,11 (176kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 30.11.2023
Danie obiadowe – zupa i owoc (dieta podstawowa) 30.11.2023

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 30.11.2023

Piątek 1.12.2023

Śniadanie
● Serek topiony (opakowanie jednostkowe) 25g7 (75kcal) ML– hummus 30g6 (98kcal)
● Sałatka jarzynowa na liściu sałaty 100g3,7,9 (111kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Kawa zbożowa na mleku 250ml1,7 (143kcal) ML– kawa zbożowa na napoju owsianym 250ml1 (130kcal)
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Sałatka z pomidorem, mozzarellą i bazylią 15/15/1g7 (83kcal)
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 30g7 (142kcal) 2– chleb pszenny1
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa szczawiowa z jajkiem 0,5szt./300ml3,7,9 (143kcal)
● Dorsz panierowany 140g1,3,4 (167kcal) 2– dorsz pieczony z ziołami bez panierki 120g4 (83kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta, ogórek kiszony, papryka, pomidor, cebula) 120g (52kcal) 2– surówka z selera i jabłka na jogurcie 120g7,9 (50kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Ser Gouda 60g7 (188kcal) ML – ser wegański 60g1,6,10,11 (176kcal)
● Pomidor z posiekaną cebulką 50g (12kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Herbata czarna z cytryną 250ml

II Kolacja
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 01.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 01.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 01.12.2023

Sobota 2.12.2023

Śniadanie
● Szynkówka drobiowa 40g1,6,9 (57kcal)
● Jogurt naturalny 100g7 (opakowanie jednostkowe) (60kcal) ML– jogurt sojowy 100g6 (opakowanie jednostkowe) (66kcal)
● Papryka kolorowa 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Śniadanie
● Chleb razowy 20g (37kcal)1+ mix 2g (17kcal)7 + plasterek twaro-gu7 + plaster pomidora z posiekaną natką pietruszki 10g
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa brokułowa z ryżem 210ml/90g (151kcal)9
● Kotlety pożarskie pieczone 150g1,3,9 (338kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z marchewki, pora i czerwonej fasoli 120g7,10 (120kcal) 2– marchew gotowana 120g (36kcal)
● Kompot owocowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Szynka konserwowa 30g1,6,7,9,10,11 (52kcal)
● Sałatka grecka z fetą 100g7 (125kcal) 2– sałatka z mozzarellą 100g7 (137kcal) ML– tofu zamiast fety6
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Niedziela 3.12.2023

Śniadanie
● Pasta jajeczna z szynką drobiową, serem i natką pietruszki 100g3,6,7,10 (200kcal) ML– na jogurcie sojowym6
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Kakao 250ml7 (200kcal) ML– kakao na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
● Jogurt naturalny 50g7 (30kcal)

Obiad
● Rosół z makaronem 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
● Zawijane zrazy z papryką w sosie pieczeniowym 160g (w tym 100g mięsa)1,3 (162kcal) 2– w zrazach szpinak z dodatkiem sera7
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Buraczki na ciepło 120g (50kcal) 6– surówka mafijna (buraki, jabłko, ogórek kiszony, cebula) 120g7 (67kcal)
● Kompot truskawkowy 250ml (70kcal)
● Gruszka 1szt.

Kolacja:
● Szynkówka z indyka 30g1,6,7,9,10,11 (42kcal)
● Ser Edamski 30g7 (99kcal) ML– smalczyk z fasoli i jabłka 30g1,6,10,11 (70kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Poniedziałek 4.12.2023

Śniadanie
● Twarożek z rzodkiewką i koperkiem 80g7 (81kcal) 2– z sa-mym koperkiem ML– szynka konserwowa 30g1,6,7,9,10,11 (52kcal)
● Szynkówka z indyka 30g1,6,7,9,10,11 (42kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2– Pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty
● Jogurt naturalny z bananem 50/25g7 (54kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Krupnik 300ml1,9 (239kcal)
● Fasolka po bretońsku 350g9 (347kcal) 2– gulasz drobiowy w sosie pomidorowym 200g1,9 (172kcal) + surówka z selera, korzenia oraz liści pietruszki 120g9 (78kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Paluszki rybne (wyrób własny, w tym ryba 60g) 100g1,3,4 (148kcal)
● Polędwica Miodowa 30g1,6,7,9,10,11 (57kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Pomidor 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 4.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 4.12.2023
Posiłek obiadowy – danie drugie (dieta łatwostrawna) 4.12.2023

Wtorek 5.12.2023

Śniadanie
● Płatki kukurydziane na mleku 30g/200ml7 (213kcal) 6– owsianka na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML– owsianka na napoju sojowym 200/40g (254kcal)1,6
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Ogórek świeży 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Polędwica sopocka 30g1,3,6,7,9,10,11 (37kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb żytni na zakwasie 80g1+ masło 5g7 + kiełbasa krakowska 15g1,3,6,7,10,11 + papryka 15g (261kcal) 2– chleb pszenny1, liść sałaty
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (40kcal)

Obiad
● Zupa kalafiorowa z kaszą manną i koperkiem 300ml (165kcal)1,7,9
● Filet z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym 150g1,10 (w tym 100g mięsa) (201kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem kiszonym 120g (79kcal) 2 – Surówka z marchewki i jabłka 120g (93kcal)
● Kompot jabłkowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Zapiekanka jajeczno-warzywna (ziemniaki, cebula, jajo gotowane, pomidor, ser żółty, śmie-tana, sok pomidorowy) 250g3,7 (227kcal) 2– pomidory bez skórki, cukinia zamiast cebuli
● Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Chleb pszenny 500g1 (129kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 5.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 5.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 5.12.2023
Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu