Menu 3–9.02.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 3–9.02.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 3.02.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Twarożek z koperkiem7 50g (99 kcal) / ML. – ser wegański6 50g
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g
Papryka kolorowa pokrojona w paski podawana na sałacie 50g (14kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki podawany na sałacie 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok z cytryny) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka oraz papryki więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Grochówka na boczku (300ml)(254kcal) /2./3.   Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Gulasz wieprzowy1,7 (350g, w tym 100g mięsa)(309kcal) / ML. – ze śmietaną sojową6 zamiast zwykłej /2./3. – gulasz drobiowy1,7 350g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka synka gotowana 45g
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(4cal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Ogórek  (20g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 03.02.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 03.02.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 03.02.2025

Wtorek 4.02.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 50g/ 10g/(345kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (60g) (143kcal) / 9. – szynka wiejska 75g/ 3 – filet z kurczaka 60g
Pomidor z cebulką (50g)(8kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g bez cebulki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa krem z dyni z grzankami z chleba graham1,7  300ml (161 kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8
Kotlet pożarski (140g/ w tym 100g mięsa z piersi kurczaka) (221kcal) / 9. – kotlet pożarski 160g (w tym 120g mięsa)
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) /2./3.  – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*
 
Kolacja
Hot dog w podłużnej bułce1 (90g) z ciepłą parówką z indyka1,3,6,7,9,10,11 (1 szt. – 50g) z ketchupem, ogórkiem konserwowym i cebulką (5/10/10g)(429 kcal)/ 2./3.  – bez cebuli, pomidor bez skórki zamiast ogórka
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser Cheddar 7(30g)(119kcal)/ ML.ser wegański6 30g / 3.  – Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)
Ogórek 50g (8kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 04.02.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 04.02.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 04.02.2025

Środa 5.02.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML.  – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego /2./ 3.  bez szczypiorku
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  – ser twarogowy półtłusty7 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną perłową1,9 300ml (234 kcal)
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta1,3,7 (350g)(253kcal)/ ML. –tofu 6
Surówka z mixu sałat z cebulą czerwoną, pomidorami i sosem winegret (120g) (62kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. /2./3.  – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka z tuńczykiem 40g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g, nasionami słonecznika 10g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) / 2. – pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Szynka dymem wędzona1,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka dymem wędzona 45g/3.  – filet pieczony z indyka 30g
Papryka kolorowa (50g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki (50g)
Herbata zielona 250ml

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 05.02.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 05.02.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 05.02.2025

Czwartek 6.02.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka konserwowa 3,6,7,9,10,11  (30g) (35 kcal) /9.  – szynka konserwowa 45g
Jogurt naturalny7 (100g)(60kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Ogórek ze szczypiorkiem (50g)(6kcal) /2./3.  pomidor bez skórki (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML.  zabielana śmietaną sojową6/ 2. / 3.
Krem z cukinii 7, 9 300ml (148kcal)
Bitki z łopatki wieprzowej w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa / 2. / 3.  – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2. /3. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Miks sałat z plasterkami buraka i ziarnami słonecznika w sosie winegret (120g) (52kcal)
Kompot jabłkowo- cynamonowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi 1szt(78 kcal)

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi7 (150/50/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML.– jogurt kokosowy8 zamiast śmietany/3. – jogurt naturalny zamiast śmietany
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g
Pomidor z koperkiem (50g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki (50g)
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 06.02.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 06.02.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 06.02.2025

Piątek 7.02.2025

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML./3. – Jajecznica na oleju rzepakowym3 / 2./3.  – bez szczypiorku
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  – ser twarogowy w plastrach 30g
Pomidor na sałacie 50g (6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g na sałacie
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Barszcz czerwony7,9 (300g)(219kcal)/ ML. / 3. zabielany śmietaną sojową 8 (300ml)
Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) /9. – dorsz 150g /2./3.  – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z marchwi i ananasa (120g)(102kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Sałatka grecka z sałatą, papryką, pomidorem, fetą i oliwkami z oliwą7 (20/30/30/20/15/5)(68kcal) / 2./3.  – pomidor bez skórki zamiast papryki /ML. – ser wegański6 zamiast fety
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML.ser wegański6 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 07.02.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 07.02.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 07.02.2025

Sobota 8.02.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek homogenizowany o smaku waniliowym7 (opakowanie jednostkowe) (114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3szynka z indyka 30g
Ogórek (30g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- ser żółty7
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z cieciorką7,9 300ml (166kcal)/ML. / 3. zabielana śmietaną sojową6 / 2. bez cieciorki
Pulpety z indyka w sosie koperkowym1 (305g)(336 kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2./3. Brokuły gotowane (120g)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  – śmietankowy z ziołami 30g
Pomidor na sałacie (50g)(8kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g na sałacie
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 9.02.2025

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / 3. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3.   – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Serek twarogowy w plastrach7  (30g)(72kcal)
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy tradycyjny 1,3 (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / 3.  pierś z kurczaka 100g w sosie szpinakowym7
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Mizeria7 120g / ML.  – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego /2./3.  Sałata zielona z jogurtem7 i koperkiem (120g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (60g)(133kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 75g/ 3.  – filet z kurczaka 60g
Pomidor ze szczypiorkiem i sałatą w oliwie (40g/5g/10g/5g)(8kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu