Menu 5–11.08.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 5–11.08.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 5.08.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11   (30g)(54kcal) / 9. – Szynkówka drobiowa (45g)(85 kcal)
Jajko gotowane 1szt. (50g) / 9. – 2 szt. (100g) podane z sosem jogurtowym z koperkiem (20g)
Ogórek (30g)(5kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal) / 2.– pomidor bez skórki
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (mix sałat, pomidor, papryka, ogórek, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor bez skórki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Gulasz wieprzowy 1, 7 (350g, w tym 100g mięsa) (274kcal) / ML. –  śmietana sojowa8 zamiast zwykłej
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z pora, marchewki i jabłka 7 (120g) (67kcal) / 2. – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kisiel truskawkowy do picia 250ml (89kcal)/ 6. – bez cukru (66 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Brzoskwinia 130g (65kcal)

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 (50g)(66kcal) / ML. – ser wegański6 40g
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g
Tarta rzodkiewka (25g)(5 kcal) połączona z jogurtem7 (20g)(12kcal) i posiekanym szczypiorkiem (5g) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Pomidor (30g)(4kcal) /2.– pomidor bez skórki (30g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta lekkostrawna) 05.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 05.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 05.08.2024

Wtorek 6.08.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z pokrojonym bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/40g/10g(345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (35kcal)/ 9. – szynka gotowana 45g
Pomidor (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną1,9 300ml (234 kcal) / 2. – Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 300ml
Kotlet z kurczaka w owsianej panierce pieczone w piecu konwekcyjnym1,3,7 (120g, w tym 100g mięsa)(231kcal)
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Fasola szparagowa gotowana 120g, podawana z bułką tartą z masłem (10/5g) / 6. – bez bułki tartej i masła / 2. – surówka z pomidorów bez skórki z oliwą i bazylią 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Parówki z indyka1,3,6,7,9,10,11 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2 – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3.– zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor 50g z posiekanym szczypiorkiem (5g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g, bez szczypiorku
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 06.08.2024

Posiłek obiadowy zupa i owoc (dieta podstawowa) 06.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 06.08.2024

ŚRODA 7.08.2024

Śniadanie
Paprykarz 60g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.– zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal)
Pomidor (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty BM- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa7,9 (300ml) (125 kcal)/ML. – zabielana śmietaną sojową8
Bitki wieprzowe w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa
Kopytka 200g (226kcal)
Surówka z kapusty kiszonej z papryką i kukurydzą (120g)(78kcal) / 2.–Sałata lodowa z koperkiem i jogurtem7 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Sałatka grecka z sałatą, papryką, pomidorem, fetą i oliwkami z oliwą7 (20/70/70/20/10/5g)(78kcal)/ 2. – pomidor bez skórki zamiast papryki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 07.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 07.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 07.08.2024

Czwartek 8.08.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(140kcal) / ML. – jogurt sojowy6 100g zamiast serka wiejskiego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal)
Ogórek (30g)(4kcal) /2. – pomidor bez skórki (30g) (5kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Grochówka9 300ml (220kcal)/ 2. – Zupa jarzynowa z piersią z kurczaka9 (300ml)(214kcal)
Makaron z twarogiem1,7 (200/80) i dodatkiem do wyboru:
– musem truskawkowo-śmietanowym (60g)(385kcal)
– duszoną cebulą z podsmażoną szynką (20/60g)(393kcal)
/ 6./ 3 – makaron pełnoziarnisty1, jogurt naturalny zamiast śmietany
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Nektarynka 130g (65kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Zapiekanka jajeczno-warzywną 3,7 (250g)(286kcal) /ML./3. – śmietana sojowa8 zamiast zwykłej
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) /2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Pomidor (50g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych weglowwodanów) 08.08.24

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 08.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 08.08.2024

Piątek 9.08.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i borówkami1,7 40g/200ml/50g/10g(410 kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 30g (95kcal) / ML. – ser wegański6 (50g)
Pomidor (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Barszcz czerwony7,9 (300g)(219kcal)/ ML. – zabielana śmietaną sojową 8 (300ml)
Mintaj pieczony w folii z cytryną i koperkiem (120g, w tym 100g ryby)(105kcal) / 9.- mintaj 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką 120g (70kcal) / 2. – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (65kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Feta z pomidorami, słonecznikiem i oliwą7 (40/80/10/5g) /ML. – tofu wędzone8 zamiast fety / 2. – pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3.– zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 09.08.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 09.08.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 09.08.2024

Sobota 10.08.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6/3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Ogórek (30g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki (30g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa koperkowa z makaronem1,7,9 (300ml) (264kcal)/ML. – zabielana śmietaną sojową8
Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym1,7 (250g w tym 100g mięsa)(479kcal) / ML. – sos zabielony śmietaną sojową6 / 2. – Klopsiki z indyka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g)(234kcal) z gotowanym ryżem białym parboiled (200g) i gotowaną marchewką na gęsto1 (120g)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser tylżycki7 30g (95kcal) / ML. – tofu6 30g
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g
Pomidor (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1
Woda 250ml ML- szynka drobiowa 1,6,9 + ogórek

Niedziela 11.08.2024

Śniadanie
Jajecznica ze szcypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) /2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  30g (17kcal)
Pomidor z koprem (50g)(8kcal) /2. – pomidor bez skórki z koprem 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Mizeria 120g (28kcal) /ML.– jogurt sojowy8 zamiast naturalnego / 2. – Surówka z pomidorów bez skórki z jogurtem i koperkiem 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal) / 9. – Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (45g)(91 kcal)
Serek typu Capresi7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (50g)(16kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu