Menu 7–11.02.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), niskobiałkowa (10), bezmleczna (ML), bez mięsa (BM), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY :
1 – zboża zawierające gluten, 2 – skorupiaki i produkty pochodne, 3 – jaja i produkty pochodne, 4- ryby i produkty pochodne, 5 – orzeszki ziemne (arachidowe), 6 – soja i produkty pochodne, 7 – mleko i produkty pochodne, 8 – orzechy, 9 – seler i produkty pochodne, 10 – gorczyca i produkty pochodne, 11 – nasiona sezamu i produkty pochodne, 12 – dwutlenek siarki.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 7–11.02.2024

Wersja menu w formacie PDF

Środa 07.02.2024

Śniadanie
Owsianka na mleku7 z jabłkiem (150g) i pestkami dyni (382 kcal)/ jabłko tarte/ 3. – mleko odtłuszczone 6. – owsianka na wodzie z jabłkiem i jogurtem naturalnym7 (362 kcal)/ 10. – zamiast mleka woda (280 kcal) ML– zamiast mleka krowiego napój roślinny6,8
Chleb żytni razowy1(159kcal) (70g)/ 2./3./10. – zamiast razowego pszenny; 3.– chleb 100g (231 kcal)
Polędwica sopocka1,9,10 (38kcal) (30g)/ 2./3. – polędwica z kurczaka (28 kcal) (30g)/ 9.– polędwica z kurczaka (42 kcal) (45g)/ 10. – ser sojowy6 (30g) (46 kcal) BM.– zamiast wędliny ser żółty7 (95 kcal)(30g)
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka czerwona (19 kcal) (60g)/ 2. – Pomidor bez skórki
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Zupa
Zupa ogórkowa7,9 ( 254 kcal) (350 ml)/ 2./3./ 10/ – zupa jarzynowa z kaszą manną1.7,9 (197 kcal) (350 ml)

II danie
Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami (311kcal) (150g) z ziemniakami (172 kcal) (200g) i nasionami słonecznika (29kcal) (5g) / 2./3 – zamiast gulaszu z soczewicy kurczak duszony z cukinią i szpinakiem (150g) (319 kcal)/ 9.– kurczak duszony z cukinią i szpinakiem (425 kcal) (200g)
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal)
Pomarańcza 1/2szt. *

Kolacja
Chleb graham1 (231kcal) (100g)
Masło ekstra7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Szynka konserwowa, wieprzowa9,10 (36kcal) (30g) /2./3. – polędwica z indyka (32 kcal) (30g)/ 9. – polędwica drobiowa z indyka (48 kcal) (45g)/ 10.– zamiast sałatki pasta z pieczonego selera i pietruszki (60g) ( 164 kcal) BM. – zamiast wędliny ser żółty7 (95 kcal)(30g)
Ser gouda7 (178kcal) (50g)/ 2./3. – ser twarogowy, chudy (49 kcal) (50g)/ 9.– ser twarogowy, chudy (74 kcal) (75 g) / 10. – sama pasta /BM.– zamiast sera krowiego ser sojowy6
Pomidor z koperkiem (11kcal) (60g)/ 2./3. – bez skórki / 10. – zamiast pomidora ogórek
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 07.02.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 07.02.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 07.02.2024

CZWARTEK 08.02.2022

Śniadanie
Parówki drobiowe na ciepło1,9 (211kcal) (100g) / 9. – parówki drobiowe (253 kcal) (120g)/ BM. /10. – zamiast parówek drobiowych kiełbaski wegańskie1,9,10 (299 kcal) (100g)
Ketchup (15kcal) (15g) i/lub musztarda10 (17kcal) (10g)/2. – bez musztardy
Ogórki kiszone (7kcal) (60g)/ 2./3./10. – ogórek zielony bez skórki
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast razowego graham1
Masło7 (75kcal) (10g)
Rzodkiewka (5kcal) (30g)/ 2. – rzodkiewka tarta
Kawa zbożowa1 z mlekiem7 (37 kcal) (250ml)/ 3. – mleko odtłuszczone 10. – bez mleka/ ML.– zamiast mleka napój roślinny6,8
Pączek1,3,7 (291 kcal)(70g)

II śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)
Zupa
Zupa koperkowa z kaszą jęczmienną 1,7, 9 (192 kcal) (350 ml)/ 6. – zamiast śmietany jogurt/ ML/ 10.– zamiast śmietany śmietana/jogurt roślinny6,8/ BM. – zupa na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (350ml)
II danie
Schab duszony (100g) z ziemniakami (200g) i brokułem z wody (120g) (449 kcal)/ 9. – schab duszony (150g)/ 10. – schab Duszony (60g), zamiast ziemniaków kasza jaglana (200g) BM. – zamiast schabu miruna (88 kcal) (120g)
Kompot malinowy (100kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal)
Jabłko 1szt. *

Kolacja
Śledź4 (174kcal) (80g) w jogurcie naturalnym7 (30kcal) (50g) z cebulką (8kcal) (25g) /2./3. jajka na miękko3 (100g) (140 kcal), masło7 (20g) (150 kcal)/ 9. – jajka na miękko3 (180 kcal) (150g), masło7 (75 kcal) (10g)/ 10. – zamiast śledzia pasta z pieczonego selera i pietruszki (60g) (164 kcal) ML– zamiast jogurtu naturalnego jogurt roślinny6,8
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./ 10. chleb graham1 (50g) (116 kcal)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6.– zamiast pszennego graham1 (50g) (116 kcal)
Pomidor (11kcal) (60g)/ 2.– bez skórki / 10. ogórek
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2-– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów 10, ML– bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 08.02.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 08.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 08.02.2024

Piątek 09.02.2024

Śniadanie
Kasza manna1 na mleku7 (230g)z gruszką (80g) i siemieniem lnianym (5g) (350 kcal)/ 3. – mleko odtłuszczone/ 6. – Płatki owsiane (40g) na wodzie z jogurtem naturalnym7 (150g) z kiwi (70g) i siemieniem lnianym (5g) (321 kcal)/ 10. – kasza gotowana na wodzie (208 kcal) ML– zamiast mleka krowiego napój roślinny6,8
Ser twarogowy, chudy7 (49 kcal) (50g)/ 9. – ser twarogowy, chudy (74 kcal) (75 g) / ML./ 10.– zamiast sera krowiego ser sojowy6
Chleb pełnoziarnisty1 (46kcal) (25g) /2./ 3./ 10. zamiast pełnoziarnistego graham
Chleb pszenny1 (65kcal) (25g)/ 6. – zamiast pszennego razowy1
Masło ekstra (150kcal) (20g) / 3.– zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Kalarepa tarta (23kcal) (70g)/ 2./3. – pomidor bez skóry
Herbata owocowa (250ml)

II śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ ser Gouda 15g7 + papryka 10g (178kcal) 2– chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Zupa
Żurek9 z ziemniakami (251 kcal) (350 ml)
II danie
Kaszotto z kaszy bulgur1 (200g) z ciecierzycą, serem7 i szpinakiem (150g) (550kcal), ogórek kiszony (14 kcal) (120g)/ 2./3. z kaszą jęczmienną1 (200g) i surówką z marchewki i jabłka (120g) (519 kcal)/ 9. – pierś z kurczaka duszona (150g) z kaszą jęczmienną1 (200g) i surówką z marchewki i jabłka (120g) (569 kcal)/ 10.– 0górek zielony zamiast kiszonego
Kompot wiśniowy (100kcal)/ 6./10.– bez cukru (80 kcal)
Mandarynka 1szt. *

Kolacja
Pasta z wędzonej makreli4 z jajkiem3 i musztardą10 (160 kcal) (60g)/ 2./3. – pasta marchewkowo-twarogowa7 z natką pietruszki (70g)/ 9. – pasta z wędzonej makreli4 z jajkiem3 i musztardą10 (200 kcal) (80g)/ 10. –pieczonego selera i pietruszki (60g) ( 164 kcal) ML– zamiast jogurtu naturalnego jogurt roślinny6,8
Chleb żytni1 (93 kcal) (50g) / 2./3.– zamiast żytniego graham1
Bułka wrocławska1 (147 kcal) (50g)/ 6./10. – zamiast bułki chleb graham1
Masło (150 kcal) (20g)/ 3. – 10g (75 kcal)
Papryka czerwona (23 kcal) (80g)/ 2. zamiast papryki pomidor bez skórki
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 09.02.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 09.02.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 09.02.2024

Sobota 10.02.2024

Śniadanie
Pasta marchewkowo-twarogową7 z bazylią i pietruszką (90 kcal) (70g)/3. – twaróg odtłuszczony/ 9.
– pasta marchewkowo-twarogowa (116 kcal) (90 g)/ BL/ 10.– zamiast twarogu ser sojowy, tofu6, jogurt roślinny6,8
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 2./3.– zamiast pszennego razowy1
Chleb razowy1 (93 kcal) (50g)/ 2./3./10.– zamiast razowego graham1
Masło ekstra7 (150kcal) (20g)/ 3.– 10g (75 kcal)
Ogórek (6 kcal) (60g)/ 2.- pomidor
Dżem truskawkowy, niskosłodzony (46kcal) (30g)
Herbata czarna z cytryną lub bez (250ml)

II śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)
Zupa
Krupnik drobiowy z kaszą1, 9 (258 kcal) (350ml)/ BM / 10. – krupnik na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (221 kcal) (350 ml)
II danie
Miruna4 (120g) pieczona w folii z ziemniakami (200g) i surówką z kapusty i marchewki (120g) (515 kcal)/ 2./3.] – zamiast kapusty sama marchewka/ 6.– zamiast ziemniaków kasza pęczak1 (170 kcal)(200g)/ 9. – miruna (110 kcal) (150g)/ 10.– miruna4 (70g) z kaszą jęczmienną perłową1 (200g) (538 kcal)
Jabłko (100kcal) (200g)/ 2./3. – bez skórki
Kompot truskawkowy (100 kcal)/ 6./10 – bez cukru (80 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6.– chleb razowy1 /10. – sam graham
Chleb graham1 (139kcal) (50g) / 10.– 100g (278 kcal)
Szynka z kurczaka1,9,10 (37kcal) (30g)/ 9.– szynka z kurczaka (51 kcal) (45g)/ BM. – zamiast wędliny ser żółty7 (95 kcal)(30g) / 10. – meksykańska pasta z fasoli (60g) (123 kcal)
Ser edamski7 (79kcal) (25g) / 2./3./BM. – ser wegański6 (45 kcal) (30g)/ 10. – sama pasta
Masło7 (150kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka (27kcal) (90g)/ 2. –pomidor bez skórki
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty BM- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Niedziela 11.02.2024

Śniadanie
Gotowana kiełbasa z indyka1,9,10 na ciepło (191 kcal) (100g) / 9.– kiełbasa (230 kcal) (120g)/ BM. / 10.– zamiast kiełbasy drobiowej roślinna1,9,10 (299 kcal)(100g)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6.– chleb pełnoziarnisty1/ 10.– chleb graham
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Rzodkiewka (5 kcal) (30g) 2.– tarta
Pomidor (6 kcal) (30g)/ 2.– bez skórki / 10.– ogórek (30g)
Sałata (1kcal) (5g)
Kawa zbożowa1 z mlekiem7 (37 kcal) (250 ml)/ 3. – mleko odtłuszczone /10.– bez mleka

II śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Rosół drobiowy z makaronem1,9 (254 kcal) (350ml)/ BM./ 10. – zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych z kurkumą9 (268 kcal)(350ml)
II danie
Schab duszony w sosie własnym (100g/60)1,3,7 z ziemniakami (200g) i tartą marchewką (120g) (511 kcal) /10. – schab duszony (60g) (77 kcal) BM. -zamiast schabu mintaj4 (88 kcal) (120g)
Kompot wieloowocowy (100 kcal)/ 6./10.– bez cukru (80 kcal)
Jabłko 1szt. *

Kolacja
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10.– zamiast razowego graham
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g)/ 6.– zamiast pszennego pełnoziarnisty1
Masło7 (150kcal) (20g) / 3.– zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Polędwica sopocka (38kcal) (30g)/ 2./3.– polędwica z kurczaka (28 kcal) (30g)/ 9.– polędwica z kurczaka (42 kcal) (45 g)/ BM. – zamiast wędliny ser żółty7 (95 kcal)(30g) / 10.– sama pasta
Hummus6,9,10 (99kcal) (30g) / 10.– meksykańska pasta z fasoli (60g) (123 kcal)
Pomidor (11kcal) (60g)/ 2.– bez skórki/ 10. – rzodkiewka zamiast pomidora
Szczypiorek (1 kcal) (2g)/ 2.– natka pietruszki
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu