Menu 7–13.10.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu” ALERGENY: 1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin. Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 7–13.10.2024 Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 7.10.2024

Śniadanie Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1 Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1 Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. ser wegański6 30g Ser Gouda(30g)(95kcal) / ML. – ser wegański6 30g Pokrojony pomidor z ogórkiem kiszonym i cebulką (20g/20g/10g)(9kcal)/ 2. –  pomidor bez skórki 50g Herbata zielona 250ml II Śniadanie* Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw Woda 250ml Obiad Zupa krem z dyni z grzankami z chleba graham1,7  300ml (161 kcal)/ML. – zabielona jogurtem sojowym8 Szynka wieprzowa pieczona z czosnkiem (112g, w tym 100g mięsa)(198 kcal)/ 9. – 130g mięsa / 2. – ziołowy filet z kurczaka pieczony / W. – kiełbasa sojowa pieczona6,9,11 100g Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal) Surówka z marchewki z nutą chrzanu7 120g (75kcal) /3./ML. – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal) Jabłko 1szt.* Podwieczorek Śliwki 130g (62 kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g Kolacja Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1 Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.– zamiast pszennego graham1 Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal) / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g) Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal)/ ML. – ser wegański6 30g Papryka kolorowa pokrojona w paski (50g)(16kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 50g Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal) II Kolacja* Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)
Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 07.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 07.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 07.10.2024

Wtorek 8.10.2024

Śniadanie Płatki owsiane na mleku z bananem i mrożonymi owocami leśnymi1,7,8 40/150ml/60g/50g (294kcal) / ML. – na mleku owsianym1 Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1 Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  30g (34kcal)/ 9. – szynkówka drobiowa 45g / W. – serek typu Capresi7 30g Pomidor z koperkiem (50g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki z koperkiem 50g Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru II Śniadanie* Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal) Obiad Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) / 2./W. – Lekka zupa koperkowa 7,9 (300ml) (125 kcal) Gulasz drobiowy z cukinią (350g w tym 100g mięsa) (255kcal) / W. – gulasz z cieciorką i cukinią 300g Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2. – kasza bulgur 1 200g (166kcal) Surówka z wiosenna z sałaty lodowej, pomidora, rzodkiewki i kukurydzy (120g) (96kcal) / 2. – z pomidorem bez skórki Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal) Pomarańcza 1szt.* Kolacja Zapiekanka jajeczno-warzywną 3,7 (250g)(286kcal) /ML./3. – śmietana sojowa8 zamiast zwykłej Chleb pszenny1 (50g) (129kcal) / 6./3.– zamiast pszennego razowy1 Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. ser wegański6 30g Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal) II Kolacja* Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9 Woda 250ml
Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 08.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 08.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 08.10.2024

ŚRODA 9.10.2024

Śniadanie Chleb graham1  (50g) (116kcal) Chleb pszenny1  (50g) (129kcal) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1 Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / ML. – ser wegański6 30g Szynka z indyka1,3,6,7,10,11 30g/ 9. – szynka z indyka 45g / W. ser wegański6 30g Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2.– pomidor bez skórki 20g Ogórek 30g (4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal) II Śniadanie* Sok pomidorowy 200g (36kcal) Obiad Zupa jarzynowa 7,9 300ml (166kcal) / ML.zabielana śmietaną sojową6 Schab duszony w porach i marchewce1 (160g, w tym 100g mięsa)(306 kcal) / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g Kasza jęczmienna perłowa (200g) (246kcal) Surówka z pora i kukurydzy ze śmietaną 7 (120g)(88kcal)/ ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6 Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal) Banan 1szt.* Kolacja Śledzie w sosie pomidorowym3,4,7 (220g, w tym 80g śledzia)(291kcal) /ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6 / 2. – zamiast śledzia dorsz w sosie pomidorowym4 Chleb pszenny1 (50g) (129kcal) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1 Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ W. – ser tylżycki7 30g Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2.– pomidor bez skórki 50g Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal) II Kolacja* Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 09.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 09.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 09.10.2024

CZWARTEK 10.10.2024

Śniadanie Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1 Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1 Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Szynka gotowana1,6,9  (30g) (35kcal)/ 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – serek typu Capresi7 30g Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g Papryka kolorowa pokrojona w paski podawana na sałacie (40g/10g)(7kcal) / 2.– pomidor bez skórki 20g Kefir7 200g (100kcal) / ML. – jogurt sojowy6 200g II Śniadanie* Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny Woda 250ml Obiad Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) / 2. –  Pomidorowa zupa z ryżem7,9  210ml /90g (165kcal) Delikatny kurczak curry1 135g, w tym 100g mięsa (183 kcal) / W. – curry bezmięsne z czerwoną soczewicą 150g Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal) Surówka z marchwi i jabłka 120g (69kcal) Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal) Banan 1szt.* Kolacja Hot dog w podłużnej bułce1 (90g) z ciepłą parówką z indyka1,3,6,7,9,10,11 (1 szt. – 50g) z ketchupem, ogórkiem konserwowym i cebulką (5/10/10g)(429 kcal) / W. – z kiełbaską sojową6,9,11 50g Chleb pszenny1 (50g) (129kcal) / 6./3.– zamiast pszennego razowy1 Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / ML. – ser wegański6 30g Pomidor (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru II Kolacja* Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 10.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 10.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 10.10.2024

Piątek 11.10.2024

Śniadanie Kasza manna na mleku z bananem i posiekanymi migdałami1,7,8 40g/150ml/30g/10g (400 kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1 Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Ser Gouda(30g)(95kcal) / ML. ser wegański6 30g Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g Pomidor (20g)(3kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru II Śniadanie* Sałatka z fetą (pomidor, oliwki, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw Woda 250ml Obiad Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką 300ml (180kcal) / ML.zabielana śmietaną sojową6 Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) / 9.- dorsz 150g Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal) Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2. – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (65kcal) Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal) Pomarańcza 1szt.* Podwieczorek Banan 1 szt. Kolacja Sałatka z sałatą, cieciorką, kiszonym ogórkiem i fetą7 (100g) (131kcal)( sałata 20g/ cieciorka 20g, ogórek kiszony 30g/ feta 25g/ /oliwa 5g) / ML. – zamiast fety tofu wędzone6 / 2. – Sałatka z pomidorem bez skórki, rzodkiewką, sałatą i fetą7 (100g) Chleb pełnoziarnisty1 (50g) (93kcal)/ 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1 Chleb pszenny1 (50g) (129kcal)  / 6./3. – zamiast pszennego graham1 Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. ser wegański6 30g Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal) II Kolacja* Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 11.10.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 11.10.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 11.10.2024

Sobota 12.10.2024

Śniadanie Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1 Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1 Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal) / W. – jajko gotowane3 1 szt. (50g) Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal) II Śniadanie* Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- z serem żółtym7 Woda 250ml Obiad Barszcz czerwony 300ml (233 kcal) Karkówka duszona z cebulką1 (145g, w tym 100g mięsa)(293kcal) / 9. – 130g mięsa / 2. – Pierś z indyka w sosie pieczeniowym (150g w tym 100g mięsa) (212kcal) / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal) Surówka z papryki i pomidorów ze szczypiorkiem 120g (74 kcal) / 2. – Buraczki na ciepło 120g Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal) Jabłko 1szt.* Podwieczorek Pomarańcza 130g (61 kcal) Kolacja Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1 Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.– zamiast pszennego graham1 Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. – serek twarogowy w plastrach7 30g Ser tylżycki7  (30g)(101kcal)/ ML. ser wegański6 30g Ogórek z koperkiem (50g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki z koperkiem 50g Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru II Kolacja* Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 13.10.2024

Śniadanie Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3 Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1 Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1 Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  30g (34kcal) / W. – serek typu Capresi7 30g Pomidor ze szczypiorkiem (50g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal)/ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru II Śniadanie* Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal) Obiad Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal) / W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / W.kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal) Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) / 2. – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal) Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal) Jabłko 1szt.* Kolacja Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1 Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3. – zamiast pszennego chleb razowy1 Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal) Szynka wiejska1,6,9  (60g) (75kcal) / W. ser wegański6 50g Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g Ogórek 30g (4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal) II Kolacja* Sok pomidorowy 200g (36kcal)
Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu