Menu 24–30.06.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML)

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 24–30.06.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 24.06.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 (60g)(76kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka śmietankowego
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Tarta rzodkiewka (15g)(7 kcal) połączona z jogurtem (20g)(12kcal) i posiekanym koperkiem (5g)
Ogórek (30g)(4kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 30g
Kakao naturalne na mleku 230ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 300ml (234 kcal) / 2. – krupnik z kaszą jaglaną
Kotlet pożarski (140g/ w tym 100g mięsa z piersi kurczaka)(221kcal) z sosem z białych warzyw7,9 (100g) (119kcal) / ML. –  sos na śmietanie sojowej8
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (96kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy 1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  30g (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Pomidor na sałacie (40g/10g)(11kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 24.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 24.06.2024

Wtorek 25.06.2024

Śniadanie
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jogurt naturalny7 100g (opakowanie jednostkowe) /ML. – jogurt sojowy 100g
Szynka wiejska3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Zupa cukiniowa z mięsem mielonym i kaszą jęczmienną1,9 300ml (321kcal) / 2. – kasza kuskus1
Knedle z truskawkami1,3 (350g)(430kcal) podane ze śmietaną7 (30g)(40kcal) / 2./3. – podane z jogurtem naturalnym7 / ML. – podane z jogurtem kokosowym8
Surówka z marchwi i jabłka7,9 (120g) (57kcal)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie 3,7 (180g) (228kcal)(ziemniaki 90g, marchew 20g, cukinia 20g, brokuł 20g, kalafior 20g, śmietana, jajko)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Filet z kurczaka w galarecie 1,6,9 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 25.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 25.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 25.06.2024

ŚRODA 26.06.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i pokrojonymi morelami1,7 40g/200ml/50g/30g (410 kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,3,6,7,9,10,11  (30g) (26kcal)/ 9. – Wędzonka 45g
Ogórek (30g)(4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Pomidorowa zupa z soczewicą i makaronem1,9 210ml /90g (189kcal)/ 6. – zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym1,9 210ml /90g  (201kcal) /2. – Pomidorowa zupa z i makaronem1,9 210ml /90g
Wątróbka drobiowa z cebulką 1 (140g)(207kcal) / 2. – bez cebuli
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka Colesław z białej kapusty 120g (63kcal) / 2. – Sałata lodowa z pomidorem i jogurtem (120g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g/ 2. – Jabłko pieczone 130g

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal)
Mozzarella miękka z zalewy pokrojona w plastry7 (30g)(76kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor 50g (8kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g (5kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 26.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 26.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 26.06.2024

CZWARTEK 27.06.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(140kcal) / ML. – jogurt sojowy6 150g zamiast serka wiejskiego
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g
Ogórek na sałacie (40g/5g) (12kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g (4kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa kalafiorowo- koperkowa z ziemniakami7,9 (300ml) (179 kcal) / ML. – zabielana śmietaną sojową8
Schab duszony w sosie pieczeniowym (140g w tym 100g mięsa/ 40g sosu podanego osobno) (260kcal)
Kasza gryczana 200g (184kcal) / 2. – kasza jaglana 200g
Surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  130g (69kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Rissotto na ciepło z cukinią, suszonymi pomidorami i nasionami słonecznika1 (185g)(191kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 27.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 27.06.2024

Piątek 28.06.2024

Śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem3,7 z 2 jaj(115g)(180kcal)/ 9. –  jajecznica z trzech jaj (165g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor na sałacie (40g/10g)(8kcal) /2. – pomidor bez skórki
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Chłodnik na kefirze z ¼ jajka3,7 300ml (102 kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast kefiru
Dorsz panierowany pieczony w piecu konwekcyjno-parowym 1, 3, 4 (110g)(111kcal) / 9. – dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką 120g (72kcal) / 2. – surówka z tartej marchewki
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g (65kcal) 2. – Jabłko pieczone 130g

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.– zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 50g (115kcal) / ML. – ser wegański6 (50g)
Papryka czerwona pokrojona w paski(30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata z rumianku 250ml

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 28.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 28.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 28.06.2024

Sobota 29.06.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab pieczony 1,6,9 (30g)(52kcal) / 9. – Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Ogórek (20g)(2kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Tarta rzodkiewka (25g)(5 kcal) połączona z jogurtem (20g)(12kcal) i posiekanym szczypiorkiem (5g)
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Rolada drobiowa ze szpinakiem w sosie serowym7 (220g w tym 100g mięsa) (286kcal)/ 9. –mięso 130g / ML. /3 – zamiast fety ser wegański6, zamiast śmietany – śmietana sojowa6
Surówka z marchwi, selera i jabłka7,9 (120g) (33kcal) /2. – surówka z tartej marchewki i jabłka 120g / ML.– z jogurtem kokosowym6,8 zamiast naturalnego
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Sałatka z tuńczykiem, pomidorem i ogórkiem kiszonym4 (40g/40g/30g)(79kcal) / 2.  – zwiększona ilość pomidora 70g
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty

Niedziela 30.06.2024

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor pokrojony, podawany na sałacie (40g/10g) (11kcal) /2. – pomidor bez skórki 40g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Mizeria7 120g / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego / 2. – Sałata zielona z jogurtem120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Arbuz bez skórki 130g (47kcal)

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 (30g)(40kcal) / ML. – ser wegański6 25g
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu