Menu 22–28.07.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 22–28.07.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 22.07.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 (60g)(76kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka śmietankowego
Pomidor (30g)(5kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z młodą kapustą9 300ml (190kcal) / 2. – lekka zupa jarzynowa9 300ml
Gulasz drobiowy w sosie paprykowym1 350g (258kcal) / 2. – w sosie pomidorowym 350g
Kasza wiejska 200g (246 kcal)
Surówka z pora, marchewki i jabłka 7 (120g) (67kcal) 2. – Surówka z marchwi i jabłka7,9 (120g) (57kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Brzoskwinia 130g (65kcal)

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Filet z kurczaka w galarecie 1,6,9 30g (17kcal)
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Ogórek kiszony 50g (6kcal) /2 – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 22.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 22.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 22.07.2024

Wtorek 23.07.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z pokrojonym bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/40g/10g(345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g
Papryka kolorowa pokrojona w paski 50g(13kcal) /2 – pomidor bez skórki 50g (8kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2– barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Kurczak w porach1 350g (233kcal)
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z sałaty i szczypiorku w sosie jogurtowo – koperkowym7 120g (47kcal)/ ML. – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g (65kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Makaron na ciepło w sosie szpinakowo śmietanowym1,7 (150g/90g/40g)(278kcal) / 6. – makaron pełnoziarnisty1 / ML. – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Chleb graham1 (50g)(116kcal)
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal)
Pomidor 50g (8kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g (8kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 MLz szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 23.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 23.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 23.07.2024

ŚRODA 24.07.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny7 100g (opakowanie jednostkowe)/ML. – jogurt sojowy 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.– zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 30g (95kcal) / ML. – ser wegański6 (50g)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Ogórek (20g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa minestrone z piersią z kurczaka 300ml (129kcal)
Naleśniki z farszem twarogowym1,7 z polewą ze zblendowanych truskawek z jogurtem (290g/80g sosu)(341kcal) / ML. – farsz z tofu naturalnego na słodko6 / 9. – twaróg 100g
Surówka z jabłka i marchewki ze śmietaną7  /ML. – ze śmietaną sojową8
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Sałatka z tuńczykiem, pomidorem i ogórkiem kiszonym z oliwą4 (40g/35g/30g/5g)(78kcal) / 2. – tarta rzodkiewka zamiast ogórka kiszonego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (diata podstawowa) 24.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 24.07.2024

CZWARTEK 25.07.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem1,7 40g/200ml/30g(410 kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Pomidor z siekaną drobno cebulą 50g (8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa pomidorowa z soczewicą i makaronem1,6,9 300ml (287 kcal)/ 6. – z makaronem pełnoziarnistym1 / 2. – zupa pomidorowa z makaronem1,9 210ml /90g  (168kcal)
Filet z kurczaka pieczony w sezamie 3,7,11 (130g, w tym 100g mięsa)(273kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Mizeria 120g (28kcal) / 2. – Surówka z pomidorów z jogurtem i koperkiem 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem z jogurtem, cynamonem i orzechami włoskimi (orzechy włoskie podane osobno)7,8 (150/80/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast zwykłego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal)
Tarta rzodkiewka (25g)(5 kcal) połączona z jogurtem7 (20g)(12kcal) i posiekanym szczypiorkiem (5g) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 25.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (diata podstawowa) 25.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 25.07.2024

Piątek 26.07.2024

Śniadanie
Jajecznica z cebulą3,7 (100/15g)(180kcal) / 2. – jajecznica bez cebuli / 9. –  jajecznica (100g) (165g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor na liściu sałaty 50g (8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Chłodnik na kefirze z ¼ jajka3,7 300ml (102 kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast kefiru
Dorsz zapiekany w otrębowej panierce 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(174kcal) / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Młoda marchewka na gęsto z masłem 120g (90 kcal) / 2. – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (65kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser tylżycki7 30g (95kcal) / ML. – tofu6 30g
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski 50g (16kcal) – 2. – pomidor bez skórki
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 26.07.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 26.07.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 26.07.2024

Sobota 27.07.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z borówkami i dodatkiem wiórków kokosowych  bananem1,7,8 40g/150ml/10g/10g (322kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g
Papryka kolorowa pokrojona w paski 50g (16kcal) – 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa koperkowa z makaronem1,7,9 (300ml) (264kcal) / ML. – zabielana śmietaną sojową8
Pierś z indyka w sosie śmietanowym7 (150g w tym 100g mięsa) (254kcal)/ 9. – 120g mięsa
Kasza jęczmienna pęczak 200g (226kcal)
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g) (40kcal) / 2. – surówka z marchwi i ananasa (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 (50g)(66kcal) / ML. – ser wegański6 40g
Kiełbasa krakowska sucha 3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)
Pomidor 50g i posiekanym szczypiorkiem (5g)(8kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Niedziela 28.07.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9 (60g)(124kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 75g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal)/ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Młoda kapusta na ciepło z koperkiem 120g (61kcal) 2. – Sałata lodowa z koperkiem i jogurtem 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  30g (54kcal)/ 9. –  Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11   (45g)(85 kcal)
Serek typu Capresi7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu