Menu 2–8.09.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 16–22.09.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 16.09.2024

Śniadanie
Pasta z makreli 3,4,7, 10 (60g)(94kcal) /ML.– pasta warzywna z kalafiorem3,10 (60g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. – ser Gouda7 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Pomidor (30g)(5kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok z cytryny) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka oraz papryki więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 300ml (234 kcal) / 2. – krupnik z kaszą jaglaną
Kotlet de Volaille z masłem i pietruszką  1,3,7(140g w tym 100g mięsa)(250kcal)/ 9. –mięso 130g / W. – kotlet sojowy1,3
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Sałatka z sałaty masłowej z ogórkiem, jogurtem i szczypiorkiem (120g)(74kcal)/ 2.– z pomidorem i koperkiem zamiast ogórka i szczypiorku (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Śliwki 130g (62kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g

Kolacja
Zapiekanki na bagietce (90g) mozzarellą (30g) i pomidorem (40g)1,7 (165g)(381 kcal)/ ML. – ser wegański6 zamiast mozzarelli
Chleb pełnoziarnisty1 (35g)(84kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Filet z kurczaka 1,6,7,9,10,11  30g (34kcal) / W. – serek typu Capresi7 30g
Ogórek z koperkiem (50g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki z koperkiem 50g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 16.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 16.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 16.09.2024

Wtorek 17.09.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z pokrojonym bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50/10g(345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. ser wegański6 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (40g)(12kcal) podawana na sałacie/ 2. – pomidor bez skórki 40g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa koperkowa z makaronem1,7,9 (300ml) (264kcal)/ ML. – zabielana śmietaną sojową8 /6. – z makaronem pełnoziarnistym1
Gulasz z indyka z groszkiem1 (350g, w tym 100g mięsa)(298kcal) / 2. – gulasz z indyka z cukinią1 / W. – gulasz bezmięsny z soczewicą czerwoną i cukinią1,6
Kasza jęczmienna pęczak1 200g (226kcal)/ 2. – kasza kuskus1 200g
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 120g (35kcal) /ML. – z jogurtem sojowym6 / 2. – marchewka gotowana na gęsto1 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g/ 2. – Jabłko pieczone 130g

Kolacja
Parówki z indyka1,3,6,7,9,10,11 100g / W. – jajka gotowane3 2 szt. (100g)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2 – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g) (93kcal)/ 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g) (129kcal)  / 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi7  (30g)(57kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 17.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 17.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 17.09.2024

ŚRODA 18.09.2024

Śniadanie
Jajka w sosie musztardowym 3,7,10 150g (1,5 szt.) (264kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast śmietany / 2. – jajka w sosie koperkowym
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Pomidor (40g)(13kcal) podawany na sałacie / 2. – pomidor bez skórki 40g podawany na sałacie
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką 300ml (180kcal) / ML. zabielana śmietaną sojową6
Kartacze z mięsem1,3 300g (618 kcal) / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 120g, kasza gryczana 200g
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g)(64kcal) / 2. – surówka z pomidora bez skórki z bazylią i oliwą 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal) / W. – ser Gouda7 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 18.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 18.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 18.09.2024

Czwartek 19.09.2024

Śniadanie
Chleb graham1 (50g) (116kcal)
Chleb pszenny1 (50g) (129kcal) / 6./3. – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(61 kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W. ser wegański6 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Grochówka (300ml)(254kcal) /2./W. – Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Bitki wieprzowe w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal) / 2. – zamiast cebuli natka pietruszki
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem1,3 (80g)(120kcal) / W. – paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą1,3,7
Chleb pełnoziarnisty1 (35g)(84kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Filet z kurczaka 1,6,7,9,10,11  30g (34kcal) / 9. – filet z kurczaka 45g / W. – serek śmietankowy7 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (50g)(10kcal) / 2.– pomidor bez skórki 50g
Barszcz czysty 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 19.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 19.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 19.09.2024

Piątek 20.09.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem malinowym i posiekanymi migdałami1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / ML. ser wegański6 30g
Pomidor z koprem (30g)(4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek 20g (3kcal) /2.– pomidor bez skórki 20g (3kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa szpinakowa z ¼ jajka (12,5g)3,7,9 300ml (112kcal) / ML. – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej
Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2. – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (65kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Sałatka grecka z sałatą, papryką, pomidorem, fetą i oliwkami z oliwą7 (20/60/60/20/10/5)(72kcal)/ 2. – pomidor bez skórki zamiast papryki / ML. – ser wegański6 zamiast fety
Chleb pełnoziarnisty1 (50g) (93kcal)  / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g) (129kcal)  / 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek topiony 20g7 (60kcal) / 3. – ser Gouda7 30g

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 20.09.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 20.09.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 20.09.2024

Sobota 21.09.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10  (30g)(91 kcal) / W. – ser Gouda7 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal)
Pulpety z indyka w sosie koperkowym1,3,7 (275, w tym 100g mięsa)(371kcal) / ML./3 – sos na bazie śmietany sojowej/ W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 w sosie koperkowym7
Kasza jęczmienna perłowa (200g) (246kcal)
Surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  130g (69kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Ogórek 50g (6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g (6kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- ser żółty7
Woda 250ml

Niedziela 22.09.2024

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  30g (34kcal) / W. ser wegański6 30g
Pomidor 40g z posiekaną cebulką (10g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal) / W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy 100g w sosie pieczarkowym1,3,7
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka Colesław7,10 120g (63kcal)/ 2.Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6/3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal) / W. – serek typu Capresi7
Ser Mazdamer (30g)(105kcal) / ML. ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu