Menu 4–10.11.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 4–10.11.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 4.11.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g / W. – ser Gouda7 30g
Ser twarogowy półtłusty7 30g (40 kcal) / 9. – twaróg7 45g / ML. – ser wegański6 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) / 2 – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) / 2 – Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Medaliony wieprzowe duszone w sosie koperkowym1,3,7(195g)(265kcal) / ML. – sos zabielony śmietaną sojową8 / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie koperkowym1,3,7
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2 – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Sałatka z ogórków kiszonych z pomidorem i cebulką 120g (76 kcal) / 2 – sałatka z sałaty lodowej z pomidorem bez skórki, kukurydzą i rzodkiewką 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Galaretka drobiowa z warzywami 150g3 (128kcal)/ 2 – bez groszku / 9. – 200g / W. – serek wiejski7 150g
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(8kcal) / 2 – pomidor bez skórki
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 04.11.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 04.11.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 04.11.2024

Wtorek 5.11.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem z mrożonych truskawek i płatkami migdałowymi 1,7,8 40g/150ml/55g/10g (395 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6.– Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb graham1 (50g)(129kcal)
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(10kcal) / 2 – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) / 2 – pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną1,9 300ml (234 kcal) / 2 – krupnik z kaszą jaglaną
Gołąbki z sosem pomidorowym1,7 (200g w tym 100g mięsa)(480kcal) / ML. – sos zabielony śmietaną sojową6 / 2 – Klopsiki z indyka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g)(234kcal) z gotowanym ryżem białym parboiled (200g) i gotowaną marchewką na gęsto1 (120g) / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym z gotowaną marchewką na gęsto1 (120g)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Zapiekanki na bagietce (90g) z szynką delikatną (30g) i serem Gouda (30g)1,7 (165g)(404 kcal)/ ML. – ser wegański6 zamiast żółtego sera / W. – bez szynki
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2 – pomidor bez skórki 20g
Ogórek (30g)(6kcal) /2 – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 05.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 05.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 05.11.2024

ŚRODA 6.11.2024

Śniadanie
Kefir7 200g (100kcal) / ML. – jogurt sojowy6 200g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. tofu wędzone6 30g
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W. – ser Gouda7 30g
Pomidor (20g)(4kcal)/ 2 – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (30g) (4kcal) /2 – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) / 2 –  Pomidorowa zupa z makaronem1,9  210ml /90g (165kcal)
Szynka wieprzowa w sosie pieczeniowym (145g, w tym 100g mięsa)(217 kcal)/ 9. – 130g mięsa/ 2 – pierś z indyka w sosie pieczeniowym (150g w tym 100g mięsa) (212kcal) / W. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal) / 2 – zamiast cebuli natka pietruszki
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Śledzie w sosie tatarskim3,4,7 (220g, w tym 80g śledzia)(291kcal) /ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6 / 2 – zamiast śledzia dorsz po grecku 4
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2 – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 06.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 06.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 06.11.2024

CZWARTEK 7.11.2024

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.– zamiast pszennego graham1Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wieprzowa1,6,9  (30g) (76kcal)/ 9. – szynka wieprzowa 45g / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Pomidor z koperkiem (50g)(8kcal) / 2 – pomidor bez skórki 50g z koperkiem
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa meksykańska z kiełbasą drobiową, kukurydzą i czerwoną fasolą1,6,8 300ml (201 kcal) / 2 – Zupa jarzynowa z piersią z kurczaka (300ml)(214kcal) / W. – zupa jarzynowa wegetariańska 300ml
Kotlet de Volaille z masłem i pietruszką  1,3,7(140g w tym 100g mięsa)(250kcal)/ 9. –mięso 130g / W. – kotlet sojowy6 100g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z marchwi, pora i jabłka7,9 (120g) (33kcal) /2 – surówka z tartej marchewki i jabłka 120g / ML. – z jogurtem kokosowym6,8 zamiast naturalnego
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Pomarańcza 130g (61 kcal)

Kolacja
Parówki na ciepło,3,6,7,9,10,11  (100g)(190kcal)/ 9. – 120g / W. – kiełbaski sojowe6,9,11 100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2– bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) / 2 – pomidor bez skórki 20g
Ogórek (30g)(6kcal) /2 – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 07.11.24

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 07.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 07.11.2024

Piątek 8.11.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 50g/ 10g/(345kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)
Serek typu Capresi7  (30g)(25kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Pomidor na sałacie (50g)(8kcal) / 2 – pomidor bez skórki 50g na sałacie
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (pomidor, oliwki, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z ryżem7,9  210ml /90g (180kcal) / 6. – z ryżem brązowym
Dorsz w panierce 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(123kcal) /9. – dorsz 150g /2 – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z ogórka kiszonego i pora (120g) (40kcal) / 2 – Surówka wiosenna z pomidorem bez skórki 120g (65kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 130g/ 2 – Jabłko pieczone 130g

Kolacja
Serek homogenizowany7 (100g)(114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2 – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnychwęglowodanów) 08.11.24

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 08.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 08.11.2024

Sobota 9.11.2024

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. – ser Gouda7 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Zupa kalafiorowo – koperkowa z kaszą manną1,7,9 (300ml) (237kcal) / ML. – zabielana śmietaną sojową8 / 6. – z kaszą jęczmienną perłową1 200g (246 kcal)
Karkówka duszona z cebulką1 (145g, w tym 100g mięsa)(293kcal) / 9. – 130g mięsa / 2. – Pierś z indyka w sosie ziołowym (150g w tym 100g mięsa) (212kcal) / W. – kiełbasa sojowa6,9,11 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Zasmażana marchewka1 120g (68 kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g / W. – serek typu Capresi7 30g
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (30g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2 – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 10.11.2024

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / W.Serek z ziołami7  (30g)
Pomidor (40g)(6kcal) na liściu sałaty (10g)(2 kcal) /2  – pomidor bez skórki 40g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal) / W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / W.kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 120g (35kcal) /ML. – z jogurtem sojowym6 / 2 – Surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  120g (69kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W.ser Gouda7 30g
Serek topiony 30g 7 (60kcal) / 3. – ser Gouda7 30g / ML. ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2 – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Papryka czerwona pokrojona w paski (30g)(10 kcal) / 2 – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu