Menu 10–16.01.2024

Dieta podstawowa (1)

Zestawienie obejmujące diety: łatwostrawna (2), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) chleb razowy zamiast pszennego; kompot bez cukru, bogatobiałkowa (9), bezmleczną (ML) masło roślinne zamiast mixu tłuszczowego

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 10–16.01.2024

Wersja menu w formacie PDF

Środa 10.01.2024

Śniadanie
● Kasza manna na mleku 300ml1,7 (227kcal) 6– owsianka na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML – owsianka na napoju sojowym 200/40g (216kcal) 1,6
● Szynka konserwowa 30g1,3,6,7,9,10,11 (43kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g (72kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + szynka drobiowa 15g1,6,9 + papryka 15g (243kcal) 2– bułka pszenna1, liść sałaty
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (40kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa dyniowa 300ml (118kcal)7,9
● Panierowana pierś z kurczaka 150g1,3 (206kcal) 2– pierś z kurczaka bez panierki 100g (98kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta, ogórek, papryka, kukurydza, czerwona cebula, oliwa) 120g (52kcal) 2– surówka z marchewki i jabłka 120g (92kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Filet złocisty 60g1,3,6,7,9,10,11 (84kcal)
● Ogórek kiszony 50g (5kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 10.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 10.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 10.01.2024

Czwartek 11.01.2024

Śniadanie
● Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)
● Sałatka jarzynowa 100g3,7,9,10 (111kcal) ML– na jogurcie sojowym6
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9– dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Jabłko 1/2szt. (38kcal)
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Zupa pomidorowa z makaronem 90g/210ml (245kcal)1,3,7,9 6– z makaronem razowym
● Kotlety mielone wieprzowe 175g1,3 (426kcal) 2– wersja pieczona
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z pora i jabłka 120g7,10 (70kcal) ML– na jogurcie sojowym6 2– surówka z marchewki i jabłka na jogurcie 120g7 (53kcal)
● Kompot jabłkowo-agrestowy 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Pasta twarogowa 50g7 (60kcal) ML– tofu wędzone 30g6 (20kcal)
● Szynkówka z indyka 30g1,6,9 (43kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 50g1 (114kcal) zamiast pszennego

II Kolacja
● Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 11.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 11.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 11.01.2024

Piątek 12.01.2024

Śniadanie
● Pasta jajeczna z koperkiem i jogurtem na liściu sałaty 100g3,7 (128kcal) ML– z jogurtem sojowym6
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/259kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Chleb z mixem 20g1,7 + serek wiejski z posiekanym szczypiorkiem 20g7 (86kcal)
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 30g7 (142kcal) 2- chleb pszenny1
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa fasolowa jarska 300ml9 (188kcal) 2– zupa koperkowa 300ml7,9 (122kcal)
● Ryba po grecku 350g1,4,9 (w tym 120g ryby podane osobno) (276kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Ser Gouda 60g7 (188kcal) ML – ser wegański 60g1,6,10,11 (198kcal)
● Ogórek kiszony 50g (5kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml

II Kolacja
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 12.01.2024
Posiłek obiadowy i owoc (dieta podstawowa) 12.01.2024

Sobota 13.01.2024

Śniadanie
● Parówki na ciepło 100g6,9 (266kcal)
● Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) I ketchup 10g1,9 (10kcal) 2– bez musztardy i ketchupu
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Śniadanie
● Zielona sałatka z oliwą i nasionami słonecznika 50g + kromka chleba razowego z mixem 20g1,7 (96kcal)
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Kapuśniak 300ml9 (105kcal) 2 – zupa jarzynowa 300ml7,9 (92kcal)
● Kotlety pożarskie z pieca konwekcyjno- parowego150g1,9 (338kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Mix sałat z pomidorami, cebulą i oliwą 120g (37kcal) 2– w surówce pomidory bez skórki
● Kompot jabłkowo-rabarbarowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Szynkówka wieprzowa 30g1,6,9 (43kcal)
● Ser twarogowy w plastrach 30g7 (39kcal) ML– hummus 30g6 (88kcal)
● Pomidor z cebulą 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Niedziela 14.01.2024

Śniadanie
● Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem na jogurcie 200g7 (169kcal) 6– ryż brązowy ML– na jogurcie sojowym6
● Szynka konserwowa 30g1,3,6,7,9,10,11 (43kcal)
● Ogórek 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g (72kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)
● Mandarynka 1szt. (29kcal)

Obiad
● Rosół z makaronem 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
● Filet z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym 150g1,10 (w tym 100g mięsa) (201kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z jabłka, pora i ogórka kiszonego 120g (59kcal) 2– surówka z marchewki i ananasa 120g (99kcal)
● Kompot truskawkowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Polędwica sopocka 60g1,3,6,7,9,10,11 (74kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki na liściu sałaty 50g (10kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + ser Gouda 15g7 + ogórek 15g (273kcal) 2– bułka pszenna1, liść sałaty
● Woda 250ml

Poniedziałek 15.01.2024

Śniadanie
● Filet królewski na liściu sałaty 40g1,6,9 (32kcal)
● Jogurt naturalny (opakowanie jednostkowe) 100g7 (60kcal) ML– sojowy 100g6 (66kcal)
● Papryka kolorowa 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Sok wielowarzywny 125ml (23kcal)

Obiad
● Zupa kalafiorowo-koperkowa 300ml (114kcal)7,9
● Gulasz drobiowy w sosie pomidorowym 250g1 (w tym 100g mięsa) (170kcal)
● Kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Fasolka szparagowa z sezamem 12011 (72kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Ser Edamski 30g7 (94kcal) ML– tofu wędzone 30g6 (20kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2- pomidor bez skórki 50g
● Paluszki rybne (wyrób własny) na ciepło (w tym 60g ryby) 100g1,3,4,9 (148kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 15.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 15.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 15.01.2024

Wtorek 16.01.2024

Śniadanie
● Zupa mleczna z makaronem 200/100g1,3,7 (214kcal) 6– z makaronem razowym ML– na napoju sojowym6
● Ser twarogowy w plastrach 30g7 (40kcal) ML– ser wegański 30g1,6,10,11 (88kcal)
● Papryka kolorowa 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g (72kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb razowy 20g1 + sałatka z kawałkami kurczaka 70g (101kcal) 2- chleb pszenny
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa ogórkowa 300ml (109kcal)9 2– zupa z cukinii 300ml9 (95kcal)
● Zapiekane udka kurczaka 150g (266kcal) 2– udka bez skóry 150g (125kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Buraczki na ciepło 120g (86kcal) 6– surówka mafijna (buraki, jabłko, ogórek kiszony, cebula) 120g7 (67kcal)
● Kompot jabłkowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Krakowska Pieczona 60g1,6,9 (86kcal)
● Pomidor z cebulką 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 16.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 16.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 16.01.2024
Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu