Menu 14–20.04.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu
„Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 14–20.04.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 14.04.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  –Twarożek 7 (30g) (72kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(133kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g/ 3.  – filet z kurczaka 30g
Ogórek z koperkiem (40g/10g)(7kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki z koperkiem (40g/10g)
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (pomidor bez skórki, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) /2./3.  –  Zupa koperkowa 300ml (148kcal)
Filet z udka pieczony w ziołowej marynacie (105g, w tym 100g mięsa) (238 kcal)
Ziemniaki gotowane (200g) (154kcal)
Marchew zasmażana  (120g)(78kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Galaretka drobiowa z warzywami 150g3 z sokiem z cytryny/octem 5g(do wyboru) (128kcal)/ 2./3.  – bez groszku / 9. – 200g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. szynka delikatna 1,7,9,10,1230g
Pomidor (30g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 14.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i drugie danie (dieta podstawowa) 14.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 14.04.2025

Wtorek 15.04.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem z mrożonych malin posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – szynka z indyka 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2./3.     – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML. / 3. zabielana śmietaną sojową6/2./3. – Krem z cukinii 7, 9 300ml (148kcal)
Gulasz wieprzowy1,7 (350g, w tym 100g mięsa)(309kcal) / ML. – ze śmietaną sojową6 zamiast zwykłej /2./3. – gulasz drobiowy1,7 350g
Kasza jęczmienna perłowa1 200g (246 kcal)
Surówka z pomidora, czerwonej cebuli i szczypiorku z dodatkiem oliwy z oliwek (120g) (63kcal) /2./3.   – Surówka z mixu sałat z pomidorami bez skórki i oliwą z oliwek (120g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. /2./3.    – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Ryba po grecku na ciepło 4,9 160g (234kcal) (ryba 80g/warzywa 80g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  – filet z kurczaka 6,7,9,10,11  (30g) (34kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 15.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 15.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 15.04.2025

Środa 16.04.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 60g (90kcal) /ML. – z jogurtem sojowym6 zamiast serka śmietankowego/2./3.  – bez szczypiorku
Szynka konserwowa 1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Grochówka na boczku (300ml)(254kcal) /2./3. Zupa koperkowa z piersią z kurczaka7 300ml (163kcal)
Filet z kurczaka panierowany 3,7,11 (120g, w tym 100g mięsa) (277 kcal) ) /9. – mięso 130g/ 2./3. Filet z kurczaka w ziołach na parze (100g)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) /2./3.   – Surówka z sałaty lodowej i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML.  – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego /2./ 3.  bez szczypiorku
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / 3.   – szynka delikatna 1,7,9,10,1230g
Ogórek  (30g)(3kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki 20g
Herbata zielona 250ml

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 16.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 16.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 16.04.2025

Czwartek 17.04.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jogurt naturalny z domową gramolą i musem z mrożonych truskawek1,7 (130g)(149kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka z indyka 30g
Pomidor z posiekanym porem (40g/10g)(6kcal) /2./3.     – pomidor bez skórki, bez pora50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa kalafiorowo- koperkowa300ml (180kcal) / ML. / 3. zabielana śmietaną sojową6
Bitki z łopatki wieprzowej w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa /2./3.  – pierś z kurczaka w sosie własnym 1,3 100g
Kasza gryczana 200g (184kcal) /2./3. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Sałata zielona z tartą rzodkiewką i śmietaną(120g) (76kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową 8 (300ml)
Kisiel z owoców mrożonych do picia 250ml (89kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Sałatka z burakiem, słonecznikiem, Fetą i dresingiem 100g(71kcal)/ML. ser wegański6 zamiast Fety
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3filet z kurczaka 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 17.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 17.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 17.04.2025

Piątek 18.04.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 50g/ 10g/(345kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Ogórek ze szczypiorkiem (40g/10g)(6kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki bez szczypiorku 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Caprese z mozzarellą i oliwkami (pomidor, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2./3. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. / 3.  – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Kotlety rybne 1,3,4,7 (2szt/120g)(134kcal) / 9.- kotlety 150g //2./3. – Kotlety rybne bez szczypiorku 1,3,4,7 (120g)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) /2./3.   Marchew gotowana na gęsto (120g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. /2./3.  – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Zapiekanki na bagietce (90g) mozzarellą (30g) i pomidorem (30g)1,7 i oliwkami (10g)(177g)(389 kcal)/ ML. / 3.. – ser wegański6 zamiast mozzarelli
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  –jogurt naturalny 100g (60kcal) z otrębami pszennymi 1 (10g)
Kolorowa papryka pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki (20g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 18.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 18.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 18.04.2025

Sobota 19.04.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka z tuńczykiem 40g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g, nasionami słonecznika 10g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) / 2. – pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Liść sałaty, szczypiorek (10g/5g) /2./3.  – bez szczypiorku
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Obiad
Zupa z fasolki szparagowej 9 300ml
Pierogi ruskie z okrasą 350g (365kcal)1,3,7/2./3.   –  bez okrasy / ML. – pierogi z serkiem wegańskim 6 (350g) /6. –na mące pełnoziarnistej (350g)
Surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  120g (69kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka dymem wędzona1,6,9 60g (50kcal) /9. – szynka dymem wędzona 75g /3.  – szynka z indyka 60g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki bez cebulki (50g)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 20.04.2025

Śniadanie
Żurek na boczku wędzonym z chrzanem z ziemniakami 1,,9 (300 ml)(259 kcal)
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Jajko (50g, 1szt) w sosie jogurtowym z rzodkiewką i szczypiorkiem, ozdobione rzeżuchą 3,4,7 (100g)(275kcal) /2./3. – Jajko (50g, 1szt) w sosie jogurtowo-koperkowym 3,4,7 (100g)(291kcal) / ML.– jogurt sojowy6
Jajko faszerowane3,4,7 (50g, 1szt)
Schab pieczony z majerankiem1,7,9,10,12 (60g)(104kcal) z ćwikłą 10g /2./3. – bez ćwikły
Ogórek ze szczypiorkiem(40g/10g)(6cal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Biała kiełbasa gotowana 1,7,9,10,12 1szt
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (78kcal)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)
Sernik 1,7 120g*

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Rolada drobiowa w sosie z białych warzyw7,9 (100g/50g) /ML. / 3.  – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot wiśniowo – jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczona łopatka,6,9  (60g) (158kcal)
Pieczona szynka w ziołach1,7,9,10,12 (60g) (142kcal)z chrzanem 10g /2./3. – bez chrzanu
Pomidor ze szczypiorkiem (55g/5g) /2./3. – pomidor bez skórki 60g, bez szczypiorku
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu