Menu 15–21.04.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 15–21.04.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 15.04.2024

Śniadanie
Sałatka z tuńczykiem, pomidorem i ogórkiem kiszonym4 (110g)(78kcal)/ 2. – pomidor bez skórki i tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  30g (17kcal)/ 9. – szynkówka 45g
Masło7 (150kcal) (20g) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka kolorowa (60g)(19kcal)  / 2. – pomidor bez skórki (60g) (10kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (mix sałat, pomidor, papryka, ogórek, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor bez skórki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml
Obiad
Zupa jarzynowa z kaszą jęczmienną,1,7,9 (218 kcal) (300 ml) /ML. – zabielana śmietaną sojową8
Gulasz z indyka w delikatnym sosie (do polania kopytek) z groszkiem1 350g (290g)/ 2. – zamiast groszku pokrojona w drobną kostkę marchewka (60g)
Kopytka1,3 (200g) (296kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 130g (61 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Serek wiejski 1 (70g) z rzodkiewką (10g), szczypiorkiem (5g) i prażonym słonecznikiem(5g) / ML. – tofu 6 50g /9. – Serek wiejski1 100g / 2. Serek wiejski 1 (70g) z tartą rzodkiewką (10g) szczypiorkiem (5g)
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Szynka wieprzowa gotowana1,3,6,7,9,10,11 (30g) (35kcal) / 9. – szynka wieprzowa gotowana (45g)
Pomidor (50g)(8kcal) / 2. – bez skórki
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 15.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 15.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 15.04.2024

Wtorek 16.04.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem malinowym1,7 40g/200ml/80g (330kcal) / ML. – na napoju owsianym (323kcal)6
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Schab pieczony (30g)(52kcal) / 9. Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (30g)(5kcal)  / 2. – pomidor bez skórki (30g) (5kcal)
Rzodkiewka tarta 30g (5g)
Sałata 5g (1kcal)
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Toskańska zupa z cukinią i papryką (300 ml)(101 kcal) / 2. – Toskańska zupa z cukinią bez papryki
Medaliony wieprzowe duszone w sosie koperkowym1,3,7(195g)(265kcal) /ML. – sos zabielony śmietaną sojową8
Surówka Colesław7,10 120g/2. surówka z tartej marchewki i jabłka 120g
Ziemniaki pieczone w piecu konwekcyjnym posypane koperkiem 200g (154kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Pieczone warzywa z fetą7 (cukinia 100g/papryka czerwona 80g/ marchew 60g/ Feta 50g/ oliwa z oliwek 5g) (300g)(199 kcal) / ML. – ser wegański6 (50g) zamiast fety
Chleb graham1 (50g)(116kcal)
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Salceson (30g) (97kcal) / 2./ 3. – Szynka z indyka 1,6,9  30g (25kcal)/
Masło7 (20g) (150kcal) / 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pomidor (30g)(5kcal) / 2. – bez skórki 30g
Salata (5g) (1kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 16.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 16.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 16.04.2024

ŚRODA 17.04.2024

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 7 (20g) (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,3,6,7,9,10,11  (30g) (37kcal)/ 9. – polędwica sopocka 45g
Kefir 7 (200g) (100kcal)  z orzechami włoskimi posiekanymi 8  (20g)(133kcal)/ 2. – siemię lniane mielone (10g)(25kcal)/ ML. – jogurt sojowy 6 zamiast kefiru
Papryka czerwona pokrojona (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g (5kcal)
Ogórek 30g (6 kcal)/  / 2. – pomidor bez skórki 30g
Sałata 5g (1kcal)
Herbata ziołowa 250ml

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml
Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2.– barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. – zabielony śmietaną sojową8
Zapiekanka makaronowa z mięsem z piersi kurczaka i warzywami pieczona w piecu konwekcyjnym (w tym makaron 200g/ mięso z piersi kurczaka 100g) (508g) (472kcal)1,7 / 6./3. – makaron pszenny pełnoziarnisty1 / ML. – ser wegański6 zamiast żółtego sera
Jabłko 150g (75kcal) / 2. – Jabłko pieczone 150g
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (50g) (129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal) /6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Szynka z indyka 1,6,9  (30g) (25kcal)/ 9. – szynka z indyka 45g
Pomidor (60g)(10kcal) / 2. – bez skórki 60g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 17.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 17.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 17.04. 2024

CZWARTEK 18.04.2024

Śniadanie
Serek homogenizowany 150g (170kcal) / ML. – jogurt sojowy6 150g
Chleb pszenny 1 (50g)(129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab pieczony (30g)(52kcal) / 9. Schab pieczony (45g)(78 kcal)
Sałata 5g (1 kcal)
Ogórek 30g (4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Tarta rzodkiewka 30g (5kcal)
Herbata z rumianku 250ml

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)
Obiad
Grochówka9 300ml (220kcal)/ 2. – wegetariański krupnik jaglany9 300ml (237 kcal)
Pierś z kurczaka w delikatnym sosie curry1 (135g)(183kcal) / 9. – 150g piersi z kurczaka
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z marchwi, selera i jabłka7,9 120g (47kcal)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Gruszka 130g (75kcal)/ 2. – gruszka pieczona 130g
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Wiosenna sałatka z rzodkiewką i fetą7 150g (113 kcal) / ML. – zamiast fety ser wegański6, jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Kiełbasa drobiowa na ciepło,3,6,7,9,10,11 80g (87 kcal) ze smażoną cebulką (30g+5g oleju) /2./3. –  kiełbasa drobiowa z wody, bez cebulki / 9. – kiełbasa 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Sałata 5g (1kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 18.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 18.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 18.04.2024

Piątek 19.04.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 30g (95kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Jajko gotowane na twardo3 1 szt. (50g)(55kcal) / 9. – 2 jajka
Sałata 5g (1kcal)
Pomidor 30g / 2. – bez skórki 30g
Papryka czerwona drobno pokrojona 30g (10kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Jogurt naturalny7 100g (opakowanie)(60kcal) / ML. – jogurt sojowy6
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (166 kcal)/ML. – zabielana śmietaną sojową8/ 2. – Zupa koperkowa7,9 300ml (232 kcal)
Dorsz z pomidorami i mozzarellą zapiekany w piecu konwekcyjnym 4,7,9 (300g, w tym 100g ryby)(188kcal) / ML. – tofu wędzone6 40g zamiast mozzarelli i jogurtu / 9.- dorsz 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i kukurydzą 7 (120g) (43kcal) / 2.  – Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką, oliwą i koperkiem (120g) (62kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Dżem truskawkowy, niskosłodzony 20g (30kcal)
Ogórek (60g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 60g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 19.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 19.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 19.04.2024

Sobota 20.04.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (150g) z pomidorem (30g), cebulą (10g), szczypiorkiem (5g) i słonecznikiem (15g) / ML. – jogurt sojowy6 100g / 2. – pomidor bez skórki, bez cebuli i szczypiorku
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka 1,6,9  30g (25kcal)/ 9. – szynka 45g
Sałata 5g (1kcal)
Papryka kolorowa pokrojona 30g (8kcal)
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Zupa pieczarkowa7,9 (300ml) (114 kcal)/ ML. – zabielana śmietaną sojową8 /2. – Zupa brokułowa7,9 (300ml) (125 kcal)/
Klopsiki mięsno-warzywne duszone w sosie pomidorowym1,9 (250g, w tym 100g mięsa) (209 kcal)/ 9. –mięso 130g
Kasza gryczana 200g (240kcal)/ 2.– kasza kuskus1 200g (234kcal)
Kiwi 90g (54kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Wiosenne pomidory z cebulką i fetą 310g (131 kcal) / 2. – pomidor bez skórki, bez cebuli / ML. – tofu wędzone6 zamiast fety
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)
Polędwica sopocka1,3,6,7,9,10,11  (30g) (37kcal)/ 9. – polędwica sopocka 45g
Tarta rzodkiewka 30g (5kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 21.04.2024

Śniadanie
Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem3,7(115g)(180kcal)/ 9. –  jajecznica z trzech jaj (165g)/ ML. – Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ ML./3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  60g (34kcal)
Pomidor (30g) / 2. – bez skórki
Sałata (1 kcal) (5 g)
Ogórek 30g /2. – pomidor bez skórki 30g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Mizeria (120g) / ML. – jogurt sojowy6  /2. – zamiast mizerii surówka z selera, jabłka i natki pietruszki (120g) (53Kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Kiełbasa krakowska sucha1,3,6,7,9,10,11 (60g)(186kcal)/9. – kiełbasa krakowska sucha 75g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy 7 (30g) (70kcal) / ML. – ser wegański6 (30g)
Ogórek 60g (8kcal) / 2.– pomidor bez skórki  60g (10 kcal)
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu