Menu 17–23.01.2024

Dieta podstawowa (1)

Zestawienie obejmujące diety: łatwostrawna (2), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) chleb razowy zamiast pszennego; kompot bez cukru, bogatobiałkowa (9), bezmleczną (ML) masło roślinne zamiast mixu tłuszczowego

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 17–23.01.2024

Wersja menu w formacie PDF

Środa 17.01.2024

Śniadanie
● Serek wiejski z natką pietruszki 100g7 (98kcal) ML– tofu wędzone 60g6 (40kcal)
● Szynkówka z drobiowa 30g1,6,9 (43kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Ogórek na sałacie 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Chleb z mixem 20g1 + plasterek wędliny1,6,9 + ogórek kiszony 30g (75kcal) 2- chleb pszenny1, plaster pomidora
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Obiad
● Grochówka 300ml9 (208kcal) 2– zupa jarzynowa z kurczakiem 300ml9 (135kcal)
● Pierogi z mięsem polane odrobiną masła 350g1,3,7 (741kcal)
● Surówka z pora i marchwi 120g7,10 (77kcal) ML– na jogurcie wegańskim6 2– surówka z selera i marchwi 120g7 (42kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Polędwica sopocka 60g1,3,6,7,9 ,10,11 (74kcal)
● Pomidor 50g (13kcal) 2– pomidor bez skórki
● Mix 20g (144kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 17.01.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 17.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 17.01.2024

Czwartek 18.01.2024

Śniadanie
● Twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem 80g7 (77kcal) 2– z koperkiem ML– ser wegański 60g1,6,10,11 (198kcal)
● Papryka kolorowa 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Kakao 250ml7 (200kcal) ML– Kakao na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (41kcal)
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Zupa szczawiowa z jajkiem 0,5szt./300ml3,7,9 (143kcal)
● Bitki wieprzowe w sosie własnym 200g (w tym 100g mięsa) (223kcal)
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2– kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z ogórków kiszonych, buraczków i cebuli 120g (37kcal) 2– surówka z buraczków i natki pietruszki 120g (86kcal)
● Kompot jabłkowo-agrestowy 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Kiełbaski wieprzowe na ciepło 100g6,9 (306kcal) 2– parówki drobiowe na ciepło 100g6,9 (266kcal)
● Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) I ketchup 10g1,9 (10kcal) 2 – bez musztardy i ketchupu
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Pomidor 50g (11kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (11kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (258 kcal)1 zamiast pszennego;

II Kolacja
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 18.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 18.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 18.01.2024

Piątek 19.01.2024

Śniadanie
● Owsianka z siemieniem lnianym na mleku 40/5/200g (279kcal)1,7 ML– na napoju sojowym (216kcal)1,7
● Serek topiony (opakowanie jednostkowe) 25g7 (75kcal) ML– tofu wędzone 30g6 (20kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g (72kcal)7
● Pomidor ze szczypiorem 50g (11kcal) 2– pomidor bez skórki z koperkiem 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9- dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Bułka żytnia 65g1 + pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 50g7 (256kcal) 2- bułka pszenna1
● Pomarańcza 1/4szt. (23kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Barszcz ukraiński 300ml9 (104kcal) 2– barszcz czerwony 300ml9 (101kcal)
● Panierowana miruna skropiona cytryną 140g1,3,4 (217kcal) 2– pieczona miruna skropiona cytryną 120g4 (107kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z białej rzodkwi, kopru i kukurydzy na jogurcie 120g7,10 (58kcal) ML– na jogurcie sojowym6 2– surówka z selera i jabłka na jogurcie 120g7,9 (50kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Zapiekanka jajeczno-warzywna 200g3,7 (203kcal) ML– z serem wegańskim1,6,10,11
● Pasta twarogowa z natką pietruszki 30g7 (37kcal) ML– hummus 30g6,11 (98kcal)
● Mix 10g (72kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 19.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 19.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 19.01.2024

Sobota 20.01.2024

Śniadanie
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Szynkówka z indyka 60g1,6,9 (86kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Kawa zbożowa na mleku 250ml1,7 (143kcal) ML– kawa zbożowa na napoju owsianym 250ml1 (75kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Jabłko 1/2 szt. 75g (38kcal)
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Obiad
● Zupa pieczarkowa z makaronem 100g/200ml1,3,7,9 (359kcal) 6- z makaronem razowym
● Potrawka z udek kurczaka w sosie koperkowym 200g1,7 (w tym 100g mięsa) (193kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z kapusty pekińskiej (kapusta, ogórek kiszony, papryka, pomidor, cebula) 120g (52kcal) 2– gotowana marchewka z masełkiem 120g7 (62kcal)
● Kompot jabłkowo-rabarbarowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Pasztet pieczony 60g1,6,9 (187kcal) 2– szynka biała 60g1,6,7,9,10,11 (104kcal)
● Ogórek kiszony 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
● Woda 250ml

Niedziela 21.01.2024

Śniadanie
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Jajko z sosem tatarskim 1,5szt./20g1,3,7,10 (159kcal) 2– jajko w sosie koperkowym 1,5szt./40g3,7 (149kcal)
● Kakao 250ml7 (200kcal) ML– Kakao na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny 50g7 (30kcal)

Obiad
● Ryżanka 300ml9 (180kcal)
● Filet z kurczaka panierowany 120g1,3 (176kcal) 2– pierś z kurczaka bez panierki 100g (98kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z pora, marchwi, jabłka, papryki i kopru z majonezem 120g10 (118kcal) 2– surówka z marchewki i jabłka na jogurcie 120g7 (53kcal)
● Kompot truskawkowy 250ml (70kcal)

Kolacja:
● Polędwica sopocka 30g1,3,6,7,9,10,11 (37kcal)
● Ser Feta 30g7 (80kcal) 2– ser twarogowy w plastrach 30g7 (40kcal) ML– smalczyk z fasoli i jabłka 30g1,6,10,11 (70kcal)
● Pomidor na sałacie 50g (11kcal) 2 – pomidor bez skórki na sałacie 50g
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
6 – chleb 35g (75kcal)1+ Mix 5g (38kcal)7 + plasterek wędliny drobiowej1,3,6,7,9,10,11 + ogórek 25g

Poniedziałek 22.01.2024

Śniadanie
● Szynka wieprzowa 60g1,3,6,7,9,10,11 (86kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Kawa zbożowa na mleku 250ml1,7 (143kcal) ML– Kawa zbożowa na napoju owsianym 200ml1 (104kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb z mixem 20g1,7 + serek wiejski z posiekanym szczypiorkiem 20g7 (86kcal)
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ szynka drobiowa 30g1,6,9 + papryka 10g (129kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty

Obiad
● Zupa z pora z ziemniakami 300ml7,9 (125kcal) 2– zupa ziemniaczana 300ml7,9 (138kcal)
● Pulpety drobiowe w sosie śmietanowo-koperkowym 200g1,3,7 (w tym 100g mięsa) (247kcal) ML– sos bez dodatku śmietany
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2– kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z buraczków i natki pietruszki 120g (86kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Ser Edamski 60g7 (198kcal) ML– ser wegański 60g1,6,10,11 (196kcal)
● Ogórek kiszony 50g (5kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 22.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 22.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 22.01.2024

Wtorek 23.01.2024

Śniadanie
● Serek wiejski z koperkiem 100g7 (98kcal) ML– Polędwica miodowa 60g1,3,6,7,9,10,11 (74kcal)
● Papryka kolorowa 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Dżem wiśniowy 20g1,11 (28kcal) 6- dżem wiśniowy bez dodatku cukru 20g1,11 (23kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Zielona sałatka z oliwą i nasionami słonecznika 50g + kromka chleba razowego z mixem 20g1,7 (96kcal)
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Obiad
● Zupa z fasolki szparagowej 300ml9 (106kcal)
● Łopatka wieprzowa w sosie pieczeniowym 200g (w tym 100g mięsa)1,9 (228kcal)
● Ziemniaki 200g (154kcal)
● Surówka z białej rzodkwi, marchewki, szczypioru i jogurtu 120g7,10 (55kcal) 2– surówka z selera i jabłka na jogurcie 120g7,9 (50kcal) ML– na jogurcie wegańskim6
● Kompot jabłkowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Miruna zapiekana w jarzynach 150g4,9,10 (w tym 60g ryby) (117kcal)
● Szynkówka z indyka 30g1,6,9 (43kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
● Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 23.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 23.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 23.01.2024
Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu