Menu 17–23.02.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne; 3 – Jaja i produkty pochodne; 4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe); 6 – Soja i produkty pochodne; 7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 17–23.02.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 17.02.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  – ser twarogowy w plastrach 30g
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. szynka delikatna 30g
Papryka kolorowa (30g)(4cal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Ogórek  (20g)(3kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (pomidor bez skórki, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa meksykańska z kiełbasą drobiową, kukurydzą i czerwoną fasolą1,6,8 300ml (201 kcal) / 2./3. Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką7 300ml (180kcal)
Udziec z indyka w sosie śmietanowo-koperkowym 1,7 (170g, w tym 100g mięsa/70g sosu) (191 kcal)/  9. – mięso 130g/ ML. / 3. – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Surówka z jabłka i marchewki z jogurtem (120g)(46kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. /2./3.  – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML.  – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego /2./ 3.  bez szczypiorku
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – filet pieczony z indyka 30g
Pomidor na sałacie (40/10g)(8kcal) / /2./3.  – pomidor bez skórki 40g na sałacie 10g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 17.02.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 17.02.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 17.02.2025.

Wtorek 18.02.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 50g/ 10g/(345kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (60g) (143kcal) / 9. – szynka wiejska 75g/ 3 – szynka konserwowa 60g
Pomidor z cebulką (40/10g)(8kcal) /2./3.  .– pomidor bez skórki 50g bez cebulki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Ogórkowa z ryżem7,9 300ml (150kcal) / ML. zabielana śmietaną sojową6/ 6. – z ryżem pełnoziarnistym/ 2./3. –Krem z cukinii 7, 9 300ml (148kcal)
Kotlet pożarski (140g/ w tym 100g mięsa z piersi kurczaka) (221kcal) / 9. – kotlet pożarski 160g (w tym 120g mięsa)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z selerem, jabłkiem, kukurydzą i jogurtem 120g (68kcal)/ ML. – jogurt sojowy 8 / 2./3.  – bez kukurydzy
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Budyń na gęsto7 z musem z mrożonych owoców leśnych (podawanym osobno) (220g) (183kcal) /ML. – budyń na mleku owsianym1 (220g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g
Pomidor (30g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 18.02.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 18.02.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 18.02.2025.

Środa 19.02.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Twarożek z koperkiem7 50g (99 kcal) / ML. – ser wegański6 50g
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  – szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2./3.  pomidor bez skórki (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Zupa kalafiorowo- koperkowa300ml (180kcal) / ML. / 3. zabielana śmietaną sojową6
Zrazy w sosie (150g/ w tym 100g mięsa)(229kcal) / 2./3. – udka z kurczaka w sosie własnym1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Marchewka gotowana na gęsto1 (120g)(68kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi 1szt(78 kcal)

Kolacja
Rolmopsy ze śledzi3,4,7 (100g)(131kcal) /2./3.   – zamiast śledzia dorsz w sosie pomidorowym 4 (100g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g
Pomidor ze szczypiorkiem (45g/5g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g, bez szczypiorku
Herbata zielona 250ml

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 19.02.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 19.02.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 19.02.2025.

Czwartek 20.02.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jogurt naturalny7 (100g)(60kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Pieczeń z karkówki1,6,9   (60g)(133kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 75g/ 3.  – filet z kurczaka 60g
Ogórek ze szczypiorkiem (50g)(6kcal) /2./3.  pomidor bez skórki (50g)
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) /2./3.  –  Zupa koperkowa 300ml (148kcal)
Pyzy z mięsem i duszoną cebulką1,3 300g1,3,7 (347kcal) / 2./3.  – Piersi z indyka w sosie pomidorowym1,3,7 (225, w tym 100g mięsa)(343kcal) z ziemniakami gotowanymi 200g
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot jabłkowo- cynamonowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Hot dog w podłużnej bułce1 (90g) z ciepłą parówką z indyka1,3,6,7,9,10,11 (1 szt. – 50g) z ketchupem, ogórkiem konserwowym i cebulką (5/10/10g)(429 kcal)/ 2./3.  – bez cebuli, pomidor bez skórki zamiast ogórka
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Pomidor z koperkiem (50g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 20.02.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 20.02.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 20.02.2025

Piątek 21.02.2025

Śniadanie
Zupa mleczna na makaronem1,7 (200ml/50g)(288kcal)/ ML.  – na mleku owsianym1 / 6. – z makaronem pełnoziarnistym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Pokrojony Ser Feta (30g)(57kcal) z pomidorem (50g)(6kcal) /ML.ser wegański6 30g /
/2./3.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Caprese z mozzarellą i oliwkami (pomidor, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa szczawiowa z ¼ jajka (12,5g)3,7,9 300ml (112kcal) / ML. / 3.  – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej
Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) /9. – dorsz 150g /2./3.  – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2./3.  Brokuły gotowane (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 21.02.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 21.02.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 21.02.2025

Sobota 22.02.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,9  30g (25kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Pomidor na sałacie (40/10g)(8kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki  na sałacie (40/10g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Grochówka na boczku (300ml)(254kcal) /2./3.   Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Kotlet mielony z cebulą i pieczarkami1 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal) /2./3. Kotlet mielony bez cebuli,
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z marchewki z nutą chrzanu7 120g (75kcal) / ML. / 3. – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Sałatka z selerem konserwowym, szynką drobiową, ananasem i majonezem1 2 3 6 7 9 10 11  100g (132kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ 2./3.  – jogurt naturalny7 zamiast majonezu / ML. jogurt kokosowy6
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. filet z kurczaka7 30g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Niedziela 23.02.2025

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML./3. – Jajecznica na oleju rzepakowym3 / 2./3.  – bez szczypiorku
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka delikatna 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy tradycyjny 1,3 (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / 3.  pierś z kurczaka 100g w sosie szpinakowym7
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło 120g (81kcal) / 2./3.  – Kalafior gotowany 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (60g) (154kcal) / 9. – szynka wiejska 75g/ 3.   – filet z kurczaka (30g/10g)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  – ser twarogowy w plastrach 30g
Pomidor ze szczypiorkiem i sałatą w oliwie (40g/5g/10g/5g)(8kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu