Menu 19–25.02.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), niskobiałkowa (10), bezmleczna (ML), bez mięsa (BM), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – zboża zawierające gluten, 2 – skorupiaki i produkty pochodne, 3 – jaja i produkty pochodne, 4- ryby i produkty pochodne, 5 – orzeszki ziemne (arachidowe), 6 – soja i produkty pochodne, 7 – mleko i produkty pochodne, 8 – orzechy, 9 – seler i produkty pochodne, 10 – gorczyca i produkty pochodne, 11 – nasiona sezamu i produkty pochodne, 12 – dwutlenek siarki.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 19–25.02.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 19.02.2024

Śniadanie
Twarożek z jogurtem i koperkiem7 (60g)/ 9. – twarożek (90g)/ 10./ML. – pasta z tofu z jogurtem roślinnym6,8 (60g) (56 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – zamiast pszennego żytni razowy1
Masło7 (150kcal) (20g) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ogórek (8 kcal) (60g) / 2. – pomidor bez skórki
Dżem morelowy (30g) (47 kcal)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną7,9 (235 kcal)(300 ml) / 2./3. – zamiast śmietany jogurt naturalny2/ ML– zamiast jogurtu zwykłego jogurt roślinny6,8/ 10./BM. – zupa gotowana na wywarze jarskim
II danie
Pierś duszona w sosie pietruszkowo – jogurtowym7 (100/60) / ML. – zamiast jogurtu naturalnego roślinny6,8
Ziemniaki z koperkiem (200g)
Surówka kapusty białej i marchewki z dressingiem z oliwy (120g) (466 kcal)/ 2./3. – zamiast kapusty marchewka z jabłkiem/ 9. – pierś (130g)/ 10. – pierś (60g), sos na jogurcie roślinnym6,8 / BM. – zamiast piersi z kurczaka dorsz4
Jabłko (150g) (75 kcal)
Kompot wiśniowy (100 kcal) / 6./10. – bez cukru (250 ml)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja (309kcal)
Sałatka jarzynowa (100g) 3,9 (233 kcal)/ 2./3. – zamiast majonezu jogurt naturalny2
Chleb graham1 (231 kcal) (100g)
Polędwica z indyka1,9,10 (32 kcal)(30g) / 9. – polędwica (45 g)/ 10. – polędwica (15g) (16 kcal)/ BM. – ser gouda7 (30g) (95 kcal)
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów 10, ML– bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 19.02.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 19.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 19.02.2024

Wtorek 20.02.2024

Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z siemieniem lnianym i truskawkami7 (50g/200/ml/70g) (261 kcal)/3. – mleko odtłuszczone/ 10./ ML. – mleko roślinne6,8
Chleb pszenny1 (147 kcal) (50g)/ 6. – chleb razowy1
Jajka na twardo3 (60 kcal) (50g/ 1 szt.)/ 2./3. – jajka siekane z jogurtem i koperkiem (66 kcal)/ 9. – jajka na twardo (90 kcal) (75g / 1,5 szt.)/ 10. – jajka (25g, 0,5 szt.)
Masło7 (75 kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka kolorowa (7 kcal) (60g)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata z rumianku (250 ml)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2– chleb pszenny1ML– z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Zupa
Kapuśniak na bazie kiszonej kapusty z ziemniakami7,9 (275kcal) (300 ml)/ 2. –zupa marchewkowa z natka pietruszki i kleksem jogurtu7,9 (265 kcal) (300 ml) 10. – zamiast kapusty kiszonej – biała, wywar jarski / BM. – zupa na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (300ml)/ ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Pieczony dorsz4 (120g)
Ziemniaki (200g),
Surówka z buraczków z jabłkiem (120g) (383 kcal kcal)/ 9. – dorsz (150g)/ 10. – dorsz (80g)
Kompot owocowy z owoców leśnych (100 kcal)/ 6./10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Gruszka 1szt.*

Kolacja
Chleb pszenny1 (147 kcal)(50g) / 6. – chleb graham1
Chleb razowy1 (131 kcal) (50g)
Ser żółty7 (107 kcal) (60g)/ 2./3. – zamiast sera żółtego ser twarogowy chudy7 (59 kcal) (60g)/ 9. – ser twarogowy chudy (90 g) (88 kcal)/ 10./ ML. – ser sojowy, tofu6 (60g) (91 kcal)
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (11 kcal) (60g)/ 2. – bez skórki /10. – zamiast pomidora ogórek
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 20.02.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 20.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 20.02.2024

ŚRODA 21.02.2024

Śniadanie
Parówki drobiowe na ciepło1,9 (211kcal) (100g) / 9. – parówki drobiowe (253 kcal) (120g)/ BM. /10. – zamiast parówek drobiowych kiełbaski wegańskie1,9,10 (299 kcal) (100g)
Ketchup (15kcal) (15g) i/lub musztarda10 (17kcal) (10g)/ 2. – bez musztardy
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – zamiast razowego graham1
Chleb pszenny1 (129 kcal)(50 kcal) / 6. – chleb razowy1
Masło7 (75kcal) (10g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Papryka czerwona (18 kcal) (60g)/ 2. – rzodkiewka tarta
Sałata (5g) (1 kcal)
Kawa zbożowa1 na mleku7 (178 kcal) (250ml)/3. – mleko odtłuszczone / 6. – bez cukru/ 10. – bez mleka/ ML. – zamiast mleka napój roślinny6,8

II Śniadanie
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty BM– ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Zupa
Zupa koperkowa z makaronem1,7,9 (283 kcal)/ 6. – makaron pełnoziarnisty/ BM. – zupa na wywarze jarskim z dodatkiem oliwy (300ml)/ ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Duszona pierś z indyka z sosem pietruszkowym7 (100g/60g)
Kasza gryczana (200g)
Duszona fasolka szparagowa z sezamem(120g) (539 kcal) /2./3. – zamiast kaszy gryczanej jęczmienna1, zamiast fasolki cukinia duszona z pomidorem/ 9. – pierś (130g)/ 10. – pierś (60g)/ ML. – na jogurcie sojowym6 /BM. – zamiast piersi z kurczaka dorsz4
Kompot malinowy (100 kcal) / 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250ml)
Mandarynka (1 szt., 60g) (27 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja (456kcal)
Smalec z białej fasoli ze śliwką (60g) (120kcal)/ 2. – Polędwica sopocka1,9,10 (75 kcal) (60g) / 9. – polędwica (45g)/ 10. – polędwica (19 kcal) (15g)
Chleb żytni razowy1 (238kcal) (100g) /2./3./10. – chleb pszenny zamiast razowego
Masło7 (150kcal) (20g) /3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (7 kcal) (30g) / 2./3. – pomidor bez skórki 60g
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 21.02.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 21.02.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 21.02.2024

CZWARTEK 22.02.2024

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3 (100g, 2 szt.)/ 9. – jajka (125 g, 2,5 szt.) (194 kcal)/ 10. – jajka (1 szt., 50g)(60 kcal)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (116 kcal) (50g)
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Rzodkiewka ze szczypiorkiem (10 kcal) (60g)/ 2. – tarta
Sałata (1kcal) (5g)
Herbata owocowa (250 ml)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Zupa
Zupa jarzynowa z kaszą manną1,7,9 (253 kcal) (300ml)/ 2./3. – zamiast śmietany jogurt naturalny2 / 10./BM. – zupa gotowana na wywarze jarskim/ ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Mięso z ud kurczaka w sosie śmietanowo – szpinakowym7 (100/60)
Makaron7 penne (200g)
Surówka marchewki, pora i selera, z dodatkiem natki pietruszki i oliwy (120g) (538 kcal) /2./3. – zamiast śmietany jogurt/ 6. – makaron pełnoziarnisty/ 9. – mięso z piersi (130g)/ 10. – pierś (60g), zamiast śmietany jogurt kokosowy8/ BM. – zamiast piersi mintaj4/ ML. -zamiast śmietany jogurt roślinny
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 2szt. (300 g) (150 kcal) (1szt. z programu)*

Kolacja (375kcal)
Pasta z buraka, chrzanu, czosnku i twarogu7 (30g) (60 kcal)/ 2. – pasta bez czosnku i chrzanu/ 9. Pasta (90g) / 10./ML. – zamiast twarogu tofu6
Szynkówka drobiowa1,7,9,10 (58kcal) (30g)/ BM. – ser żółty7 (30g) (98 kcal)
Chleb pszenny1 (129 kcal) (50g)/ 6. – chleb graham1
Chleb graham1 (116 kcal) (50g)
Masło7 (150 kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (60g) / 2. – bez skórki
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 22.02.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 22.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 22.02.2024

Piątek 23.02.2024

Śniadanie
Serek wiejski7 (93kcal) (100g)/ 9. – serek (150g)/ 10. – serek wiejski (50g) (46 kcal)/ ML. – hummus6,9,10 (60g) (198 kcal)
Pomidor (11kcal) (60g)
Szczypiorek (1kcal) (3g)
Sałata (1kcal) (5g)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Kawa zbożowa1 na słodko na mleku7 (178kcal) (3g)/ 3. – mleko odtłuszczone /6. – bez cukru (138 kcal)/ 10. – zamiast mleka woda/ ML– zamiast mleka napój roślinny

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Zupa
Barszcz ukraiński z ziemniakami7,9 (255 kcal) (300 ml)/ 2./3. – barszcz z ziemniakami, zamiast śmietany jogurt naturalny2 / ML. – zamiast śmietany jogurt roślinny6,8
II danie
Pulpety rybne1,3,4 w sosie jogurtowo-koperkowym7 (120/60g)
Ziemniaki (200g)
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy (120g) (491 kcal) / 2./3. – zamiast kapusty i kukurydzy surówka z pomidorów z natką pietruszki i oliwą (120 g)/ 9. – pulpety (150g) / 10. – pulpety rybne (80g), zamiast jogurtu naturalnego jogurt kokosowy8/ ML. – jogurt roślinny6,8
Kompot wiśniowy (250 ml) (100 kcal)
Banan (120g) (116 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Ryż pieczony z jabłkami z pierzynką cynamonową, na słodko (130g) (190 kcal)/ 6. Ryż brązowy, bez cukru
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło ekstra (75kcal) (10g))/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Ser gouda (95kcal) (30g) / 2./3./ML. – hummus6 (99 kcal) (60g)
Pomidor (7kcal) (30g)/ 2. – bez skórki/ 10. – ogórek zielony
Herbata z cytryną (250 ml)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta cukrzycowa) 23.02.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 23.02.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 23.02.2024

Sobota 24.02.2024

Śniadanie
Chleb żytni razowy1 (114kcal) (50g)/ 2./3./10. – chleb graham
Polędwica sopocka1,9,10 (40g) (42 kcal)/ 9. – polędwica (60 g)/ 10. – serek (30g) (19 kcal) + masło7 (75 kcal) (10g)/ BM. – hummus6,9,10 (60g) (189 kcal)
Papryka kolorowa (6 kcal) (30g)/ 2./3. – pomidor bez skórki
Sałata (1kcal) (5g)
Jogurt owocowy7 (96 kcal) (120g) / 6. – jogurt naturalny (76 kcal) (120g) / ML. – jogurt sojowy6 (112 kcal) (120g)
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty ML– wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Zupa
Zupa gulaszowa z łopatką wieprzową i ziemniakami9 (300 ml) (315 kcal)/ 2./3. Zupa selerowa z ryżem brązowym7,9 (253 kcal) (300 ml)/ 2./3. – zupa selerowa z ryżem biały/ 10./BM. – zupa selerowa gotowana na wywarze jarskim/
II danie
Pieczone kotlety z fasoli i marchewki (150g, ok. 2 szt.) z sosem pomidorowo-jogurtowym7 (60g) / BM. – sos na jogurcie kokosowym
Kasza jęczmienna1 (200g)
Surówka z ogórków kiszonych, jabłka i pora (120g) (688 kcal)/ 2./3. – pieczone kotlety mielone drobiowe3 (100g, ok. 2 szt.) z kaszą1 (200g) i surówką z sałaty i jogurtu7 (120g) (488 kcal)/ 9. – zamiast kotletów z fasoli – kotlety mielone drobiowe3 (150g)/ 10. – zamiast ogórków kiszonych świeże, sos na jogurcie kokosowym, bez pomidorów – zamiast tego koperek/
Kompot wieloowocowy (100kcal)/ 6./ 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Kiełbasa żywiecka1,9,10 (182kcal) (60g) / 2./3. – żywiecka drobiowa3,9,10 (136 kcal) (100g)/ 10./BM. – zamiast żywieckiej wędlina roślinna1,9,10 (153 kcal)(100g)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150kcal) (20g) / 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Pomidor (11kcal) (60g) 2./3. – bez skórki / 10. – ogórek zielony zamiast pomidora
Herbata czarna bez lub z cytryną (250ml)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 25.02.2024

Śniadanie
Pasta z zielonego groszku a’la guacamole (60g) (112 kcal)/ 6. -pasta (90g) / 10. – 1 jajko (50g) (60 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150kcal) (20g)/ 3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Sałata (1 kcal) (5g)
Herbata bez cukru (250 ml)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Zupa
Rosół drobiowy z makaronem1,9 (254 kcal) (300ml)/ BM./ 10. – zupa-krem z pieczonych warzyw korzeniowych z kurkumą9 (268 kcal)(300ml)
II danie
Kotlety schabowe panierowane, smażone1,3 (100g)
Ziemniaki tłuczone z koperkiem (200g)
Surówka z buraczków i jabłka (120g) (477 kcal)/ 9. b- schab (130g)/ 10. – schab (60g)/ BM.– zamiast schabu miruna4
Kompot jabłkowy (100kcal)/ 6. / 10. – bez cukru (80 kcal) (250 ml)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Polędwica z indyka1,9,10 (56kcal) (60g) / 9. – polędwica z indyka (79 kcal) (75g) / BM. – zamiast wędliny ser żółty7 (95 kcal)(30g) / 10. – polędwica (30g) (28 kcal)
Chleb graham1 (116kcal) (50g)
Chleb pszenny (129kcal) (50g) / 6. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (150 kcal) (20g) /3. – zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)/ 10. – 20g (150 kcal)
Tarta rzodkiewka z koperkiem (12 kcal) (60g)
Herbata z cytryną (250 ml)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal) 10, ML– jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu