Menu 2–8.12.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 2–8.12.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 2.12.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 30g (40 kcal) / 9. – twaróg7 45g / ML.– ser wegański6 30g
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g /W. – Serek caprese7 (30g)(40kcal)
Ogórek (30g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) / 2.  – pomidor bez skórki 20g
Kawa z mlekiem 250ml1,7 (200kcal) /ML.- z napojem owsianym 250ml1 (190kcal) /6./ 3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa szczawiowa z ¼ jajka (12,5g)3,7,9 300ml (112kcal) / ML.  – zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej
Kotlet de Volaille z masłem i pietruszką  1,3,7(140g w tym 100g mięsa)(250kcal)/ 9. –mięso 130g/ W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i ogórka kiszonego  (120g) (67kcal) / 2.  – sałatka z sałaty z pomidorem bez skórki, kukurydzą i rzodkiewką 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi szt (78 kcal)

Kolacja
Galaretka drobiowa z warzywami 150g3 (128kcal)/ 2. – bez groszku / 9. – 200g/ W. – serek wiejski 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (30g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 02.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 02.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 02.12.2024

Wtorek 3.12.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i płatkami migdałów1,7,8 40g/ 150ml/ 50g/ 10g/(345kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (76kcal) / 9. szynka wiejska 45g/ W. – Serek z ziołami7  (30g)
Pomidor (50g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką 300ml (180kcal) / ML.  zabielana śmietaną sojową6
Sznycel wieprzowy pod warzywną pierzynką7 (150g, w tym 100g mięsa) /ML. – z serem wegańskim6 zamiast goudy / W.  – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z czerwonej kapusty 120g (81kcal) /2. – Surówka z tartej marchewki z jabłkiem 130g (69kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal)/ / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Parówki na ciepło,3,6,7,9,10,11  (100g)(190kcal)/ 9. – 120g / W. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML.tofu wędzone6 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Herbata miętowa (250ml) (15 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 03.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 03.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 03.12.2024

ŚRODA 4.12.2024

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g/ W. – Serek z ziołami7  (30g)
Ser twarogowy półtłusty7 30g (40 kcal) / 9. – twaróg7 45g / ML.– ser wegański6 30g
Pomidor (20g)(4kcal)/ 2.  – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony(30g) (4kcal) /2.  pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Pomidorowa zupa z ryżem7,9  210ml /90g (180kcal) /6./3. – z ryżem brązowym/ ML.  – zabielana śmietaną sojową8
Gulasz z udźca z indyka z marchewką i cukinią (205g, w tym 100g mięsa) (176 kcal) /2. – bez czosnku i cebuli / 9. – mięso 130g/ W. kotlet warzywny z marchewką 100g
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Sałatka z tuńczykiem 40g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g, nasionami słonecznika 10g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) / 2.  – pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) /2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. ser Gouda7 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 04.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 04.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie ( dieta podstawowa) 04.12.2024

CZWARTEK 5.12.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha 45g / W. – tuńczyk w sosie własnym z puszki4 30g
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML.ser wegański6 30g
Ogórek (50g)(6kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa koperkowa z makaronem1,7,9 (300ml) (264kcal) / ML  – zabielana śmietaną sojową8 / 6./3.  – z makaronem pełnoziarnistym1
Fasolka po bretońsku (350g)(397 kcal) / 2. – Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym (w tym 100g mięsa/50g sosu) / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pomidorowym
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Kompot z owoców leśnych 250ml (80kcal)/ 6./3.. – bez cukru (60 kcal)

Podwieczorek
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi7 (150/50/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast śmietany
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal/ W. – Serek caprese7  (30g)
Pomidor (30g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 05.12.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 05.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 05.12.2024

Piątek 6.12.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (361 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.zamiast chleba pełnoziarnistego chleb graham1 (147 kcal)
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML. ser wegański6 30g
Pomidor na sałacie (50g)(8kcal) / 2.  – pomidor bez skórki 50g na sałacie
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (pomidor, oliwki, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Krem z groszku 300ml + grzanką graham1,9  25g (180 kcal) / 2. – Wege krupnik z kaszą jaglaną 300ml
Paluszki rybne 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(132kcal) /9. – dorsz 150g / 2. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal) / 2. – ziemniaki gotowane 200g
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2. – Puree z kalafiora z koperkiem7
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1 szt.

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. / 2. – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek topiony 30g 7 (60kcal) / 3. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g /ML.– ser wegański6 30g
Ogórek (50g)(8kcal) / 2.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 06.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 06.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 06.12.2024

Sobota 7.12.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. tuńczyk w sosie własnym z puszki4 30g (30g)(40kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 30g (40 kcal) / 9. – twaróg7 45g / ML.– ser wegański6 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Węgierska zupa z cieciorką i kiełbasą1,6,9 300ml (212 kcal)/ 2.  – zupa z filetem z kurczaka 100g, bez cieciorki i cebuli /W. – Węgierska zupa z cieciorką bez kiełbasy 300ml
Karkówka duszona z cebulką1 (145g, w tym 100g mięsa)(293kcal) / 9. – 130g mięsa /2– Pierś z indyka w sosie pieczeniowym (150g w tym 100g mięsa) (212kcal) /W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Surówka z marchewki z nutą chrzanu7 120g (75kcal) / ML.– śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W. –Tofu wędzone 6  (30g)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML.ser wegański6 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (40g)(13kcal) podana na sałacie 10g / 2. – pomidor bez skórki 40g na sałacie 10g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 8.12.2024

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML.– Jajecznica na oleju rzepakowym3
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(68kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g/ W. – kefir 100g
Pomidor (30g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2.  pomidor bez skórki (20g)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal)/ W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Kotlet schabowy panierowany1,3 pieczony w piecu konwekcyjnym (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Ziemniaki posypane koperkiem 200g (186kcal)
Mizeria7 120g (28kcal)/ ML. – z jogurtem sojowym6 /2.  Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser Mazdamer7 45g / ML. ser wegański6 30g
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2.  pomidor bez skórki (50g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu