Menu 20–26.12.2023

Dieta podstawowa

Zestawienie obejmujące diety: lekkostrawną (2), wysokobiałkową (D. WB), cukrzycową (6) chleb razowy (227kcal) zamiast pszennego; kompot bez cukru, bezmleczną (ML) masło roślinne 20g (36kcal) zamiast mixu.

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 20-26.12

Wersja menu w formacie PDF

Środa 20.12.2023

Śniadanie
● Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)
● Ser feta 30g7 (80kcal) 2– ser twarogowy w plastrach 30g7 (40kcal) ML – tofu wędzone 30g6 (20kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Pomidor 50g (7kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9– dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 30g7 (142kcal) 2– chleb pszenny1
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (40kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa kalafiorowa z kaszą manną i koperkiem 300ml (165kcal)1,7,9
● Kotlety de volaille (pietruszka, masło) 150g1,3,7 (257kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Buraczki na ciepło 120g (75kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Kiełbaski wieprzowe na ciepło 100g6,9 (306kcal) 2– parówki drobiowe na ciepło 100g6,9 (266kcal)
● Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) I ketchup 10g1,9 (10kcal) 2– bez musztardy i ketchupu
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Ogórek kiszony 50g (5kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 20.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 20.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 20.12.2023

Czwartek 21.12.2023

Śniadanie
● Kasza manna na mleku 300ml1,7 (227kcal) 6– owsianka na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML – owsianka na napoju sojowym 200/40g (216kcal)1,6
● Krakowska Pieczona 30g1,6,9 (43kcal)
● Papryka kolorowa 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9– dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny z bananem 50/25g7 (54kcal)
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Grochówka 300ml9 (208kcal) 2– krupnik z dodatkiem fileta z kurczaka 300ml9 (201kcal)
● Pierogi leniwe 250g1,3,7 (473kcal) ML – „leniwe” z tofu 250g6 (392kcal)
● Sos jogurtowy z dodatkiem owoców leśnych 100g7 (57kcal) 6– sos bez dodatku cukru ML – sos na bazie jogurtu wegańskiego6
● Jabłko 2szt.
● Kompot jabłkowo-agrestowy 250ml (70kcal)

Kolacja:
● Sałatka grecka 100g7 (125kcal) 2– sałatka z mozzarellą 100g7 (137kcal) ML – sałatka z tofu 100g6 (84kcal)
● Szynka konserwowa 40g1,6,7,9,10,11 (63kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + twaróg 30g7 + ogórek 15g (265kcal) 2- bułka pszenna1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 21.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 21.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 21.12.2023

Piątek 22.12.2023

Śniadanie
● Pasta jajeczna z dodatkiem ogórka kiszonego i majonezu 100g3,7,10 (191kcal) 2- pasta jajeczna z koperkiem na jogurcie 100g3,7 (128kcal)
● Pomidor z sałatą 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki z sałatą 50g
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Kakao 250ml7 (200kcal) ML – Kakao na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9– dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny z bananem 50/25g7 (54kcal)
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
● Zupa pieczarkowa z makaronem 100g/200ml1,3,7,9 (359kcal) 6– z makaronem razowym
● Dorsz panierowany 140g1,3,4 (186kcal) 2– dorsz pieczony skropiony cytryną 120g4 (107kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z kapusty pekińskiej 120g (pomidor, ogórek kiszony, papryka czerwona, cebula) (52kcal) 2– sałata z pomidorami bez skórki w cytrynowym dressingu 120g (61kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Gruszka 1szt.

Kolacja:
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Ser Edamski 60g7 (188kcal) ML – ser wegański 60g1,6,10,11 (176kcal)
● Ogórek kiszony na liściu sałaty 50g (6kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (64 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 22.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 22.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 22.12.2023

Sobota 23.12.2023

Śniadanie
● Owsianka na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML – owsianka na napoju sojowym 200/40g (216kcal)1,6
● Chleb pszenny 50g1 (129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Salceson 30g1,3,6,7,9,10,11 (97kcal) 2- pieczeń rzymska 30g1,6,9 (63kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2- pomidor bez skórki 50g
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114kcal)1 zamiast pszennego
9– dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Chleb z mixem 20/3g1,7 + sałatka z kurczakiem 25g (94kcal)
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Obiad
● Krupnik 300ml1,9 (239kcal)
● Pieczone udka z kurczaka 150g (239kcal) 2- bez skóry 150g (189kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Marchewka na masełku 120g7 (72kcal) 6– surówka z białej kapusty i marchewki 120g (68kcal)
● Kompot jabłkowo-rabarbarowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Ser twarogowy w plastrach 60g7 (79kcal) ML – szynkówka drobiowa 60g1,6,7,9,10,11 (48kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2- pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty
● Woda 250ml

Niedziela 24.12.2023

Śniadanie
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Masło 20g7 (147kcal)
● Ser Gouda 60g7 (188kcal) 2– twaróg 60g7 (79kcal) ML – ser wegański 60g1,6,10,11 (176kcal)
● Pomidor na liściu sałaty 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki na sałacie 50g
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9– dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Jogurt naturalny z bananem 50/25g7 (54kcal)
● Sałatka jarzynowa 100g3,7,9 (111kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Barszcz czerwony z uszkami 300ml/80g1,9 (240kcal)
● Karp smażony 150g1,3,4 (193kcal) 2– pieczony filet z dorsza bez panierki 120g4 (92kcal)
● Ziemniaki z koperkiem 100g (77kcal)
● Kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami 80g1 (88kcal) 2– buraczki na ciepło 80g (64kcal)
● Pierogi z kapustą i grzybami 250g(ok. 5-6 szt.)1,3,7 (365kcal) 2– ruskie 250g1,3,7 (436kcal)
● Kompot z suszu 250ml (70kcal)

Kolacja:
● Śledzie z farszem pomidorowym z cebulą i natką pietruszki 150g4 (147kcal) 2– ryba po grecku 150g4,9 (w tym 60g ryby) (151kcal)
● Paszteciki z ciasta francuskiego z cebulą i pieczarkami 2szt. (około 80g)1,3,6,7,9 (218kcal) ML – 4szt. bez pasztecików ze szpinakiem i fetą (około 160g)1,3,6,7,9 (436kcal)
● Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą 2szt. (około 80g)1,3,6,7,9 (274kcal)
● Barszcz czysty 250ml

II Kolacja
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Poniedziałek 25.12.2023

Śniadanie
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Masło 20g7 (147kcal)
● Sałatka jarzynowa na liściu sałaty 100g3,7,9 (111kcal)
● Karkówka pieczona z czosnkiem 60g1,6,9 (86kcal)
● Szynka dębowa 60g1,6,7,9,10,11 (76kcal)
● Ogórek świeży ze szczypiorem 50g (7kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9– dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Jabłko 1/2szt. (38kcal)
● Ryba po grecku 100g4,9 (w tym 50g ryby podanej osobno) (95kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Rosół z makaronem 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
● Pieczona pierś indyka w sosie śmietanowym 120g7 (w tym 100g mięsa) (154kcal)
● Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
● Surówka z kolorowej papryki 120g10 (67kcal) 2– surówka z selera i jabłka z rodzynkami 120g7 (72kcal)
● Kompot ze śliwek i jabłek 250ml (70kcal)

Kolacja:
● Kiełbaski białe 100g3,10 (228kcal) + ćwikła 10g3,6,7,9,10,11 (4kcal) 2– bez ćwikły
● Rolada pieczona w ziołach 60g1,6,7,9,10,11 (104kcal)
● Masło 20g7 (147kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Pomidor ze szczypiorem 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Wtorek 26.12.2023

Śniadanie
● Ryba po grecku 150g4,9 (w tym 60g ryby podanej osobno) (151kcal)
● Schab pieczony 60g (149kcal)
● Szynka z indyka 40g1,6,7,9,10,11 (33kcal)
● Ogórek na liściu sałaty 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki na liściu sałaty 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Masło 20g7 (147kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9– dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Kisiel z kawałkami owoców, bez cukru 125ml (40kcal)
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Obiad
● Zupa pieczarkowa z makaronem 90g/210ml1,3,9 (359kcal)
● Schabowe zrazy z ogórkiem i musztardą 130g10 (141kcal) 2– schab duszony w sosie własnym 170g (w tym 100g mięsa)1,9 (228kcal)
● Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
● Marchewka na masełku 120g (72kcal)
● Kompot śliwkowy 250ml (70kcal)

Kolacja:
● Pasta twarogowa z rzodkiewką i koperkiem 50g7 (59kcal) 2– z samym koperkiem ML – „twarożek” z tofu z koperkiem 50g6 (36kcal)
● Szynka pieczona 60g (59kcal)
● Pomidor ze szczypiorem 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Masło 20g7 (147kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Plaster pieczonego pasztetu + trójkąt chleba żytniego na zakwasie + ogórek kiszony 20/20/15g1 (91kcal) 2- chleb pszenny1, sałata
● Woda 250ml

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu