Menu 21–27.04.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu
„Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 21–27.04.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 21.04.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka dymem wędzona 1,6,9,10,1240g(78kcal) / 3. – Szynka gotowana1,6,9  (40g)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 3. szynka z indyka 30g
Pomidor na liściu sałaty (40g/10g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 40g na liściu sałaty
Jajko (50g, 1szt) w sosie wiosennym (z rzodkiewką i koperkiem) 3,4,7 (100g)(275kcal)/ ML.– jogurt sojowy6
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)
Jabłecznik 100g

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (pomidor, oliwki, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Krem z groszku z ptysiami 1, (300ml)(202kcal)
Pałki z kurczaka z cytryna i rozmarynem (110g)(269kcal)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Mizeria7 120g / ML.  – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego /2./3.   Sałata zielona z tartą rzodkiewką, jogurtem7 i koperkiem (120g)
Kompot porzeczkowo – jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Biała kiełbasa gotowana 1,7,9,10,12 100g z chrzanem 10g i ćwikłą 10g /2./3. – bez chrzanu i ćwikły
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Wtorek 22.04.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Twarożek z koperkiem7 50g (99 kcal) / ML. – ser wegański6 50g
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. –szynka delikatna 1,7,9,10,12 30g
Ogórek (50g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z makaronem 1,7,9  210ml /90g (180kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8 /6. z makaronem pełnoziarnistym
Kotlet mielony z cebulą i pieczarkami1 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal) /2./3. –  Kotlet mielony bez cebuli i pieczarek1 100g (324 kcal)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Marchewka na ciepło7  (120g)(78kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. /2./3. – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Budyń waniliowy na gęsto7 z musem z mrożonych malin (podawanym osobno) (220g) (183kcal) /ML. – budyń na mleku owsianym1 (220g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (50g)(6kcal) /2./3. – pomidor z koperkiem (50g)
Herbata zielona 250ml

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 22.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 22.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 22.04.2025

Środa 23.04.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartą gorzką czekoladą i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 10g/ 10g/(321kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal) / 3– szynka delikatna 1,7,9,10,12 30g
Pomidor z koperkiem (40g/10g)(6kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki z koperkiem (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną perłową1,9 300ml (234 kcal)
Naleśniki z farszem twarogowym i sosem z mrożonych truskawek1,3,7 (350g)(247kcal)/ ML. – farsz z tofu naturalnego i jogurtu sojowego na słodko6 /6.  – Ryż brązowy (200g) z twarogiem 50g i sosem z mrożonych truskawek (50g)7
Jabłko 1 szt. /2./3.   – jabłko pieczone 1 szt.
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Śledzie w sosie tatarskim3,4,7 (220g, w tym 80g śledzia)(291kcal) / ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6 /2./3.  – zamiast śledzia dorsz po grecku 4
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. filet z kurczaka 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 23.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 23.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie ( dieta podstawowa) 23.04.2025

Czwartek 24.04.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek homogenizowany o smaku waniliowym7 (opakowanie jednostkowe) (114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Szynka akademicka 3,6,7,9,10,11  (30g)(43kcal) / 9. – szynka akademicka 45g / 3. – szynka delikatna 1,7,9,10,1230g
Ogórek (30g)(3kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona  (20g)(3kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) / 2./3. – Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Pieczone udka drylowane 10 (105g)( 173kcal)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Miks sałat z plasterkami buraka i ziarnami słonecznika w sosie winegret (120g) (52kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Parówki na ciepło,3,6,7,9,10,11  (100g)(190kcal)/ 9. – 120g / 3.  – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Pomidor (30g)(3kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 24.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 24.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 24.04.2025

Piątek 25.04.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem z mrożonych owoców leśnych posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Twarożek 7  (30g) (72kcal)
Pomidor na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2./3. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. / 3.  – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) / 9.- dorsz 150g /2./3. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z kapusty kiszonej z papryką i kukurydzą 120g (72kcal) /2./3. Kalafior gotowany (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Feta z pomidorami, słonecznikiem i oliwą7 (30g/ 65g/ 10g / 5g) (166kcal) / ML. – tofu6 zamiast Fety / 2./3. – pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 25.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 25.04.2025

Posiłek obiadowy – do drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 25.04.2025

Sobota 26.04.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML.  – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego /2./ 3.  bez szczypiorku
Szynka dymem wędzona1,6,9 30g (50kcal) /9. – szynka dymem wędzona 45g/3.  – szynka z indyka 30g
Ogórek (50g)(6kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa 7,9 (300ml) (157 kcal) / ML. / 3.  – zabielana śmietaną sojową8
Karkówka duszona z cebulką1 (145g, w tym 100g mięsa)(293kcal)/9. – 130g mięsa /2./3. – Pierś z indyka w sosie pieczeniowym1 (150g w tym 100g mięsa) (212kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z marchewki z nutą chrzanu7 120g (75kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. /2./3.  – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka gotowana 45g
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Pomidor na sałacie (40/10g)(8kcal) /2./3. – pomidor bez skórki  na sałacie (40/10g)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 27.04.2025

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / 3. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3.   – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy tradycyjny 1,3 (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / 3.  
pierś z kurczaka pieczona w ziołach 100g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka Colesław7,10 120g (63kcal) /2./3.  – Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  –Twarożek 7 (30g) (72kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / 3.   –filet z kurczaka 30g
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu