Menu 22–28.04.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3  – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe); 6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 –  Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 22–28.04.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 22.04.2024

Śniadanie
Twaróg7 (50g) (66kcal) z rzodkiewką (30g) (5kcal), ogórkiem (20g) (3kcal) i szczypiorkiem (5g) (1kcal) /2. – zamiast ogórka pomidor bez skórki, bez szczypiorku/ ML. – zamiast twarogu tofu wędzone6
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,6,9  30g (25kcal)/ 9. – szynka z indyka 45g
Papryka czerwona 60g (19 kcal) / 2.– pomidor bez skórki 60g
Sałata 5g (1kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z soczewicą i makaronem 1,9  210ml /90g (267 kcal)/ 2. – zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym 1,9 210ml /90g  (282kcal)
Udziec z indyka w sosie własnym1 (135g, w tym 100g mięsa) (191 kcal)/  9. – mięso 130g
Kasza jęczmienna pęczak1 200g (226kcal)/ 2. – kasza kuskus1 200g
Surówka z ogórka kiszonego i pomidora 120g (63kcal) / 2. – pomidor bez skórki z oliwą i bazylią 120g (59kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) (z jarzyn gotowanych do sałatki, nie z rosołu) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb graham1 (50g)(116kcal)
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Salceson (30g) (97kcal) / 2./ 3. – Polędwica sopocka1,3,6,7,9,10,11  30g (37kcal)
Masło7 (20g) (150kcal) / 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pomidor (30g)(5kcal) / 2. – bez skórki 30g
Salata 5g (1kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 22.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 22.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 22.04.2024

Wtorek 23.04.2024

Śniadanie
Kasza jaglana z prażonymi jabłkami i pokrojonymi migdałami 7 (60g/50g/15g) 130g (210kcal)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)// 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Polędwica sopocka1,3,6,7,9,10,11  30g (37kcal)/ 9. – polędwica sopocka 45g
Pomidor 30g (4kcal) / 2.– pomidor bez skórki 30g (7kcal)
Papryka kolorowa 30g (10kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g (6kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)
 
Obiad
Zupa gulaszowa 300ml7,9 (172kcal)/ ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6
Krokiety z pieczarkami i serem pieczone w piecu konwekcyjnym1,3,7 (250g)(447kcal) / ML. naleśniki na mleku owsianym, ser wegański6 zamiast sera Gouda / 2./6./3. – Naleśniki z duszonym szpinakiem (300g) (334kcal)
Pomarańcza 130g (61kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./ 3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Cukinia nadziewana ryżem, warzywami i fetą7 (cukinia 180g/ ryż 50g/ marchew 45g/ pieczarki 40g/por 30g/ feta 30g) (375g)(207kcal)/ ML. – zamiast fety tofu wędzone6  /6.  – ryż brązowy (50g)
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa 1,6,7,9,10,11  60g (34kcal)
Ogórek (30g) (4kcal)/ 2.– pomidor bez skórki 30g (5kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 23.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 23.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 23.04.2024

ŚRODA 24.04.2024

Śniadanie
Sałatka z pomidorami, mozzarellą i oliwkami (145g)(184kcal)/ 2. – pomidor bez skórki /ML. – zamiast mozzarelli ser wegański6
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka 1,3,6,7,9,10,11  (30g) (37kcal)/ 9. – polędwica 45g
Sałata 5g (1kcal)
Rzodkiewka tarta 30g (5kcal)
Herbata zielona 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty
Woda 250ml

Obiad
Lekka zupa koperkowa z kaszą jęczmienną1, 7,9 300ml (157kcal)/ 2./ML. – zabielana jogurtem roślinnym 1,6,8
Sznycel wieprzowy z jajkiem (135g, w tym 100g mięsa)/ 9. – 120g mięsa
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z selerem, jabłkiem i jogurtem7,9 120g (48kcal) / ML. – jogurt kokosowy zamiast naturalnego
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Galaretka drobiowa z warzywami 150g3 (128kcal)/ 2. – bez groszku / 9. – 200g
Chleb graham1 (50g) (116kcal)
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal) / 6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha1,3,6,7,9,10,11 (15g) (46kcal)/ 9. – kiełbasa krakowska sucha 30g
Pomidor (30g) / 2. – bez skórki
Tarta rzodkiewka (30g) (4kcal)
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 24.04.2023

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.04.2024

Posiłek obiadowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 24.04.2024

CZWARTEK 25.04.2024

Śniadanie
Pasta z tuńczyka i białego sera4,7 60g (56kcal) / ML./ – pasta jajeczna 60g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałata 5g (1kcal)
Polędwica sopocka1,3,6,7,9,10,11  30g (37kcal)/ 9. – polędwica 45g
Tarta rzodkiewka 30g (4kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa z brokułem i kaszą1,9 300ml (137kcal)
Fasolka po bretońsku 360g (439kcal)/ 2./3– mięso z piersi kurczaka zamiast kiełbasy i łopatki wieprzowej
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Jabłko 130g (65kcal)/ 2. – Jabłko pieczone 130g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Tortilla zapiekana z mozzarellą (30g) i warzywami (pomidor (30g)/ papryka czerwona (20g), pomidory z puszki do posmarowania tortilli (10g) 1, 7, 9, 12 150g (243kcal) / ML. – zamiast mozzarelli ser wegański6  / 6. – Tortilla pełnoziarnista z mozzarellą i warzywami  1, 7, 9, 12 150g (262kcal)
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka 1,6,9  30g (25kcal)/ 9. – szynka 45g
Tarta rzodkiewka 30g (4kcal)
Sałata 5g (1 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 25.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 25.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 25.04.2024

Piątek 26.04.2024

Śniadanie
Kluski lane 1 3 na mleku7(50g/200 ml) bez cukru /6. – kluski pełnoziarniste1,3/ML.- na mleku roślinnym6,8 (50g/200 ml) (154 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 (50g)(66kcal) / ML. – ser wegański6 (50g)/ 9. – ser twarogowy półtłusty 70g
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Rzodkiewka tarta 30g (5g)
Sałata 5g (1kcal)
Dżem truskawkowy niskosłodzony 20g (30kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa szczawiowa z jajkiem3,7,9 300ml (142 kcal) / 2./ML. – zabielana jogurtem roślinnym6,8
Filet z miruny pieczony w piecu konwekcyjnym1,4 (150g, w tym 100g ryby)(230kcal) / 2./6./3.– pieczony bez panierki 105g 4 ( 117kcal)/ 9. – miruna4 150g
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kapusty kiszonej z marchewką 120g (63kcal) / 2.– surówka z tartej marchewki z oliwą 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Sałatka z sałaty lodowej (40g) z oliwkami (15g) i prażonymi ziarnami słonecznika (10g) i dyni (10g) (80g) (186kcal)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3.  – zamiast pszennego razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda7 (30g) (95kcal) / ML. – ser wegański6 (30g)
Ogórek (30g) (4kcal) / 2. – pomidor bez skórki (30g)
Sałata (5g) (1kcal)
Kakao naturalne na mleku 230ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 26.04.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 26.04.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 26.04.2024

Sobota 27.04.2024

Śniadanie
Serek wiejski1 (100g) z rzodkiewką (50g), szczypiorkiem (5g) i prażonym słonecznikiem(5g) (137kcal)/ ML. – tofu6 80g /9. – Serek wiejski1 120g / 2. tylko tarta rzodkiewka i szczypiorek 50g+5g
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Szynka wieprzowa gotowana1,3,6,7,9,10,11 (30g) (35kcal) / 9. – szynka wieprzowa gotowana (45g)
Papryka kolorowa pokrojona (30g)(10kcal) / 2. – pomidor bez skórki
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Zupa minestrone z kiełbasą drobiową 300ml (129kcal) /2./ 3.- zamiast kiełbasy pierś z kurczaka
Kotlet pożarski (140g/ w tym 100g mięsa z piersi kurczaka)(221kcal) z sosem z białych warzyw7,9 (100g) (119kcal) / ML. –  śmietana sojowa8
Kasza gryczana 200g (240kcal)/ 2.– kasza kuskus1 200g (234kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal) / 2. – zamiast cebuli natka pietruszki
Gruszka 130g (75kcal)/ 2. – gruszka pieczona 130g
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1/2szt.*

Kolacja
Sałatka z pomidorami i oliwkami (100g)(84kcal)/2. – pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ /6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka 1,6,9 (60g)(50kcal)
Sałata 5g (1 kcal)
Herbata z rumianku 250ml

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 28.04.2024

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11 80g/ 9. – 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)/ ML. – ser wegański6 30g
Papryka czerwona pokrojona 30g (10kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony 30g (3 kcal) /2. – tarta rzodkiewka 30g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal)
Karkówka duszona z cebulką1 (145g, w tym 100g mięsa)(293kcal)
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z białej kapusty z kukurydzą 120g (69 kcal)/ 2. – Sałata zielona z jogurtem7 (60/15g)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)//6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek typu Capresi (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Polędwica sopocka1,6,9  30g (25kcal)/ 9. – polędwica 45g
Ogórek (60g)(8kcal) / 2. – pomidor bez skórki 60g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu