Menu 24–30.03.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne; 3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 24–30.03.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 24.03.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (60g)(133kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 75g/ 3.  – filet z kurczaka 60g
Pasta twarogowa ze szczypiorkiem7 (40g)(45 kcal) / 9. – pasta 65g / ML. – pasta z tofu6 40g
Papryka kolorowa pokrojona w paski na sałacie (40g/10g)(6cal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (pomidor, oliwki, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) /2./3.  – Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Rolada drobiowa ze szpinakiem w sosie serowym7 (220g w tym 100g mięsa) (286kcal)/ 9. –mięso 130g / ML./ 3.– zamiast fety ser wegański6, zamiast śmietany – śmietana sojowa6
Ziemniaki gotowane (200g) (154kcal)
Surówka z sałaty lodowej i pomidorem z sosem winegret (120g) (52kcal)/ 2./3. pomidor bez skórki
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka 30g/ 9. – szynka z indyka 45g
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  –Serek z ziołami7  (30g) (72kcal)
Ogórek (50g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 24.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 24.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 24.03.2025

Wtorek 25.03.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 50g/ 10g/(345kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – szynkówka drobiowa 30g
Pomidor (30g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 30g
Kolorowa papryka pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3. pomidor bez skórki (20g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Obiad
Ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML. zabielana śmietaną sojową6/ 2./3. –Krem z cukinii 7, 9 300ml (148kcal)
Pyzy z mięsem i duszoną cebulką1,3 300g1,3,7 (347kcal) / 2./3. – Piersi z indyka w sosie pomidorowym1,3,7 (225, w tym 100g mięsa)(343kcal) z ziemniakami gotowanymi 200g
Surówka z kapusty pekińskiej i warzyw (120g) (47kcal) /2./3.   – Kalafior gotowany 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. / 2./3.  – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Budyń waniliowy na gęsto7 z musem z mrożonych owoców leśnych (podawanym osobno) (220g) (183kcal) /ML. – budyń na mleku owsianym1 (220g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. szynka z indyka 30g
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3. pomidor bez skórki (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 25.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 25.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 25.03.2025

Środa 26.03.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa na ciepło (100g) (166kcal) /9. – kiełbasa 120g/ 2./3. – Kiełbasa drobiowa (100g)(145kcal)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal) /2./3.  – bez musztardy i ketchupu
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Ogórek z koperkiem podawany na sałacie (35g/5g/10g)(8kcal) /2./3. – pomidor z koperkiem podawany na sałacie (35/5g/10g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa z fasolą Jaś7,9 300ml (166kcal) / ML.zabielana śmietaną sojową6
/2./3.  Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Bitki z łopatki wieprzowej w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa / /2./3.  – pierś z kurczaka w sosie własnym 1,3 100g
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ /2./3. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Sałatka szwedzka z ogórków konserwowych, papryki cebuli (120g) (58kcal)/ 2./3. – Surówka z selera i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi 1szt(78 kcal)

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka z tuńczykiem 40g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g, nasionami słonecznika 10g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) / 2. – pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3szynka gotowana 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 26.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 26.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 26.03.2025

Czwartek 27.03.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartą gorzką czekoladą i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 10g/ 10g/(321kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka konserwowa 1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Pomidor (30g)(6kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 20g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa koperkowa z ryżem 7,9 (300ml) (264kcal) /ML.  – zabielana śmietaną sojową8 / 6.– z ryżem brązowym
Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą drobiową 350g(369kcal) /2./3.  Makaron w sosie pomidorowym i mielonym mięsem drobiowym 350g podany z surówką z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  120g (69kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Ciasto francuskie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 1,3,7 1szt (100g)(315kcal)/ ML. – ser wegański 6 zamiast fety7
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka delikatna 30g
Ogórek (00g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 27.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 27.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 27.03.2025

Piątek 28.03.2025

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  –Twarożek 7 (30g) (72kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa grochowa wegetariańska9 300ml (182 kcal) / 2./3. – Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką7 300ml (180kcal)
Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) / 9.- dorsz 150g /2./3. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki gotowane posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal) /2./3. – zamiast cebuli natka pietruszki
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Feta z pomidorami, słonecznikiem i oliwą7 (30g/ 65g/ 10g / 5g) (166kcal) / ML. – tofu6 zamiast Fety /2./3. – pomidor bez skórki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 28.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 28.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 28.03.2025

Sobota 29.03.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek homogenizowany o smaku waniliowym7 (opakowanie jednostkowe) (114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Szynka akademicka 3,6,7,9,10,11  (30g)(43kcal) / 9. – szynka akademicka 45g / 3. – szynka delikatna 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(4cal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3. pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z cieciorką7,9 300ml (166kcal) / ML./3. – zabielana śmietaną sojową6 / 2./3. bez cieciorki
Schab duszony w porach1 (160g, w tym 100g mięsa)(306 kcal) / 9. – 130g mięsa  /2./3. – schab gotowany z sosem warzywnym  (160g, w tym 100g mięsa)(268 kcal)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  – kefir 100g
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g
Pomidor na sałacie (40/10g)(8kcal) /2./3. – pomidor bez skórki  na sałacie (40/10g)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 30.03.2025

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML./3. – Jajecznica na oleju rzepakowym3 / 2./3.  – bez szczypiorku
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  –filet z kurczaka1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal)
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z białej kapusty z marchewką i koperkiem 120g (61kcal) /2./3.  – Sałata lodowa z koperkiem i jogurtem 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka gotowana 60g
Pomidor ze szczypiorkiem (25g/5g) /2./3. – pomidor bez skórki 30g, bez szczypiorku
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu