Menu 25.11–1.12.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 11.25–1.12.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 25.11.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g / W. – Serek z ziołami7  (30g)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser Mazdamer7 45g / ML. ser wegański6 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Pomidor (30g)(4kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Kawa z mlekiem 250ml1,7 (200kcal) /ML.- z napojem owsianym 250ml1 (190kcal) /6./ 3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (pomidor bez skórki, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) / 2./ W.  –  Zupa koperkowa 300ml (148kcal)
Kotlet pożarski (140g/ w tym 100g mięsa z piersi kurczaka)(221kcal) z sosem z białych warzyw7,9 (100g) (119kcal) / ML.  –  śmietana sojowa6 zamiast zwykłej / W. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Ziemniaki gotowane posypane koperkiem 200g (186kcal)
Miks sałat z plasterkami buraka i ziarnami słonecznika w sosie winegret (120g) (52kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. / 2. – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML.tofu wędzone6 30g
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha 45g / W. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal)
Pomidor ze szczypiorkiem (40g/10g)(6kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g, bez szczypiorku
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 25.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 25.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 25.11.2024

Wtorek 26.11.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem z mrożonych owoców leśnych posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. – ser twarogowy półtłusty7 30g
Pomidor (30g)(4kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa 7,9 300ml (166kcal) / ML.  – zabielana śmietaną sojową6
Bitki z łopatki wieprzowej w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa / W.  – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Brokuły (mrożone) gotowane, podawane z bułką tartą 1,7 (120g)(46kcal)/ 2.– brokuły gotowane bez bułki tartej
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Kopytka1,3 na ciepło ze śmietaną7, cukrem i cynamonem (200g/30g/3g/3g) (357 kcal) / ML. – ze śmietaną sojową6 / 6./3. – bez cukru
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (150 kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g / W.  – Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal)
Ogórek (20g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Pomidor (30g)(4kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 26.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 26.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 26.11.2024

ŚRODA 27.11.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (76kcal) / 9. szynka wiejska 45g/ W. – Serek z ziołami7  (30g)
Ser tylżycki7  (30g)(101kcal)/ 9. – ser twarogowy 45g/ ML. – ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (50g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- ser żółty7 zamiast wędliny
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną perłową1,9 300ml (234 kcal)
Naleśniki z farszem twarogowym i sosem z mrożonych owoców leśnych1,3,7 (350g)(247kcal)/ ML. – farsz z tofu naturalnego i jogurtu sojowego na słodko6
Surówka z marchwi i ananasa (120g)(102kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Sałatka z tuńczykiem 25g, jajkiem gotowanym 25g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) / 2.  – pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W. – Serek caprese7  (30g)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 27.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 27.11.2024

CZWARTEK 28.11.2024

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g/ W. – Tofu wędzone 6  (30g)
Ogórek (50g) (4kcal) /2.  pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Grochówka (300ml)(254kcal) 2./ W. – Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Pulpety z indyka w sosie śmietanowym1,3,7 (225, w tym 100g mięsa)(343kcal) / ML. – sos na bazie śmietany sojowej6 / / W. – kotlet warzywny z brokułem (100g) w sosie śmietanowym 1,3
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z buraczków z jabłkiem 120g (63kcal) / 2. – zamiast cebuli natka pietruszki
Kisiel z owoców mrożonych do picia 250ml (89kcal)/ 6./3 – bez cukru (66 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Paszteciki z ciasta francuskiego z mięsem1,3,7 (1 szt. – 100g)(277kcal) / W. z farszem warzywnym
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal/ W. – Serek z ziołami7  (30g)
Pomidor (30g)(4kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Barszcz czerwony 200ml (50kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 28.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 28.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 28.11.2024

Piątek 29.11.2024

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i orzechami włoskimi,7,8 40g/150ml/50g/10g (335kcal) / ML./  – na mleku owsianym1
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło 10g7 (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Jajko (50g, 1szt) w sosie tatarskim3,4,7 (100g)(291kcal) / ML.  – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6
Pomidor (30g)(4kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Caprese z mozzarellą i oliwkami (pomidor, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) 2- pomidor bez skórki ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną 1,7,9 (300ml) (157 kcal) / ML.  – zabielana śmietaną sojową8 /2. – Zupa brokułowa z kaszą bulgur 300ml
Filet z miruny po grecku pieczony w piecu konwekcyjnym4,9 (235g, w tym 100g ryby)(165kcal) / 9.- miruna 150g
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal) / 2. – ziemniaki gotowane 200g
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2. – Puree z kalafiora z koperkiem7 (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML. ser wegański6 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 29.11.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 29.11.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 29.11.2024

Sobota 30.11.2024

Śniadanie
Serek homogenizowany o smaku waniliowym7 (100g)(114kcal)/ ML.. jogurt sojowy6 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g /W. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal)
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2.  – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Eskalopki wieprzowe duszone w sosie musztardowym1,3,10 (140g, w tym 100g mięsa)(324kcal)/ W. kotlet warzywny z marchewką 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z selerem, jabłkiem, kukurydzą i jogurtem 120g (68kcal)/ ML. – jogurt sojowy 8
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / W. – tofu wędzone6 30g
Ser twarogowy półtłusty7 30g z jogurtem 20g (57 kcal) / 9. – twaróg7 45g / ML. – ser wegański6 30g
Ogórek (30g)(4kcal) /2.  – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Niedziela 1.12.2024

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / W. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek topiony 30g 7 (60kcal) / 3. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g /ML.– ser wegański6 30g
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)/ W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa/ / W. – kotlet warzywny z pieczarkami1,3 100g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) / 2. – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2 – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. ser Gouda7 30g
Ser twarogowy półtłusty7 30g (40 kcal) / 9. – twaróg7 45g / ML.– ser wegański6 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (40g)(13kcal) podana na sałacie 10g / 2. – pomidor bez skórki 40g na sałacie 10g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu