Menu 27.01–2.02.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 27.01–2.02.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 27.01.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Twarożek z koperkiem i jogurtem7 50g (99 kcal) / ML. – ser wegański6 50g
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. filet z kurczaka7 30g
Pomidor (30g)(4cal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) / 2./3.   – Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Kotlet mielony z cebulą i pieczarkami1 133g, w tym 100g mięsa (346 kcal) / 2.- kotlet mielony bez cebuli/ 3. – kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Miks sałat z plasterkami buraka i ziarnami słonecznika w sosie winegret (120g) (52kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Śledzie w sosie tatarskim3,4,7 (220g, w tym 80g śledzia)(291kcal) / ML.  zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6 /2. /3.– zamiast śledzia dorsz po grecku 4
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatesowa z kurczaka1,4,6,9 30g (25kcal) 9. – szynka delikatesowa 45g (39kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (40g)(13kcal) podana na sałacie 10g /2./3.   – pomidor bez skórki 40g na sałacie 10g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 27.01.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.01.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 27.01.2025

Wtorek 28.01.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (361 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6.  – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka delikatna 30g
Pomidor (30g)(3kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 30g
Kolorowa papryka pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3.   pomidor bez skórki (20g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Pomidorowa zupa z makaronem 1,7,9  210ml /90g (180kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8 /6. z makaronem pełnoziarnistym
Kotlet z kurczaka w sezamowej panierce3,7,11 (120g, w tym 100g mięsa) (273 kcal) ) /9. – mięso 130g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Mandarynka 1 szt.

Kolacja
Ciasto francuskie ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą 1,3,7(315kcal)/ ML. – ser wegański 6 zamiast fety7
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g
Ogórek (30g)(7kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 28.01.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 28.01.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 28.01.2025

Środa 29.01.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jajko (50g, 1szt) w sosie jogurtowo-koperkowym 3,4,7 (100g)(291kcal) / ML.– jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. – szynka delikatna 30g
Pomidor z koperkiem (50g)(8kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 50g z koperkiem
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa meksykańska z kiełbasą drobiową, kukurydzą i czerwoną fasolą1,6,8 300ml (201 kcal) / 2./ 3. – Zupa jarzynowa z piersią z kurczaka (300ml)(214kcal)
Szynka wieprzowa w sosie pieczeniowym (112g, w tym 100g mięsa)(198 kcal)/ 9. – 130g mięsa / 3. – ziołowy filet z kurczaka pieczony 100g
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2. /3. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Sałatka caprese z oliwkami 7 (100g)(185kcal) (pomidor 40g, mozzarella 30g, oliwki 15g, słonecznik 10g, oliwa 5g) /2./3.   pomidor bez skórki / ML. – ser wegański6 zamiast mozzarelli
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka dymem wędzona1,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka dymem wędzona 45g/ 3.  – filet pieczony z indyka 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 29.01.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 29.01.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 29.01.2025

Czwartek 30.01.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka wiejska 45g/ 3 – szynka z indyka 30g
Jogurt naturalny z domową gramolą i musem z mrożonych truskawek1,7 (130g)(149kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Ogórek (30g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 20g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa szczawiowa z ¼ jajka (12,5g)3,7,9 300ml (112kcal) / ML. / 3. zabielona śmietaną sojową8 zamiast zwykłej
Filet z indyka w sosie koperkowym1,7 (220g)(364kcal) / ML. / 3. sos zabielony śmietaną sojową8
Kopytka1,3 200g (226kcal)
Gotowana marchewka z groszkiem 1 (120g) (67kcal) / 2./ 3.  –  Marchewka gotowana na gęsto1 (120g)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Serdelki drobiowe 2szt (145kcal) /9.  – serdelki drobiowe 3szt
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal) / 2./ 3.  – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser śmietankowy w plastrach z papryką 7 (30g)(42kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z jajkiem i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wrap warzywny
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 30.01.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 30.01.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 30.01.2025

Piątek 31.01.2025

Śniadanie
Zupa mleczna na makaronem1,7 (200ml/50g)(288kcal)/ ML.  – na mleku owsianym1 / 6. – z makaronem pełnoziarnistym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Ser ziołowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – serek ziołowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Kolorowa papryka pokrojona w paski (30g)(3kcal) /2./ 3.  – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2./ 3.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z fetą (pomidor, oliwki, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce mozzarella, pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml
 
Obiad
Wege krupnik z kaszą jaglaną 9 300ml (148kcal)
Dorsz w sosie cytrynowym4,7, 9 (150g, w tym 100g ryby)(188kcal) / 9.- dorsz 150g/ ML. / 3. zabielana śmietaną sojową8
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka kolorowa z kapusty pekińskiej 7 (120g) (35kcal) /ML. – z jogurtem sojowym6  /2./ 3.   – Brokuł gotowany 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. /2./ 3.  – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML.  – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego /2./ 3.  bez szczypiorku
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)
Ogórek z koperkiem (50g)(6kcal) /2./3. pomidor bez skórki (50g)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 31.01.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 31.01.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 31.01.2025

Sobota 1.02.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – filet pieczony z indyka 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Zupa koperkowa z ryżem,7,9 (300ml) (264kcal) / ML. / 3. zabielana śmietaną sojową8 / 6.  – z ryżem brązowym
Karkówka duszona z cebulką1 (145g, w tym 100g mięsa)(293kcal)/9. – 130g mięsa /2./3. – Pierś z indyka w sosie pieczeniowym1 (150g w tym 100g mięsa) (212kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Sałatka szwedzka z ogórków konserwowych, papryki cebuli (120g) (58kcal) /2./3. – Surówka z marchwi i jabłka7 (120g) (57kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / 3.– filet z kurczaka 30g
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Ogórek kiszony (50g)(8kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 50g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 2.02.2025

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / 3. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3.   – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka delikatna45g
Ogórek (30g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 20g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z białej kapusty z marchewką i koperkiem 120g (61kcal) / 2./3. – Sałata lodowa z koperkiem i jogurtem 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3.. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. filet z kurczaka7 30g
Ser twarogowy półtłusty z koperkiem7 30g (39kcal) / 9. – ser twarogowy 45g /ML. – ser wegański6
Pomidor ze szczypiorkiem (50g) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g, bez szczypiorku
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu