Menu 3–9.03.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 3–9.03.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 3.09.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z bananem i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 50g/ 10g/(345kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (60g)(133kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 75g/ 3.  – filet z kurczaka 60g
Papryka kolorowa (30g)(4cal) / 2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok z cytryny) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka oraz papryki więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa koperkowa z makaronem1, 7,9 (300ml) (264kcal) /ML.  – zabielana śmietaną sojową8 / 6.– z makaronem pełnoziarnistym
Gołąbki z sosem pomidorowym1,7 (350g)(529kcal)  / ML. – sos zabielony śmietaną sojową6 /2./3.  – Klopsiki z indyka pieczone w piecu konwekcyjnym
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3.szynka delikatna 30g
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Pomidor z cebulką i szczypiorkiem (40/5/5g)(8kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g bez cebuli i szczypiorku
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 03.03.2025

Posiłek obiadowy – owoc i zupa (dieta podstawowa) 03.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 03.03.2025

Wtorek 4.03.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek homogenizowany o smaku waniliowym7 (opakowanie jednostkowe) (114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka z indyka 30g
Ogórek z posiekanym poram (40g/10g)(7kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2./3. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. / 3.  – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Udka z kurczaka pieczone w marynacie miodowo musztardowej (105g)(121kcal)/ 9. – 130g mięsa/2./3.  – udka pieczone bez tłuszczu
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Mizeria7 120g / ML.  – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego /2./3.  Sałata zielona z jogurtem7 i koperkiem (120g)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi 1szt(78 kcal)

Kolacja
Zapiekanki na bagietce (90g) mozzarellą (30g) i pomidorem (40g)1,7 (165g)(381 kcal)/ ML. / 3.. – ser wegański6 zamiast mozzarelli
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka konserwowa 3,6,7,9,10,11  (30g) (35 kcal) /9.  – szynka konserwowa 45g
Papryka kolorowa (30g)(4cal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 04.03.2025

Posiłek obiadowy – owoce i zupa (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 04.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 04.03.2025

Środa 5.03.2025

Śniadanie
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem3,7 60g (90kcal) /ML. – z jogurtem sojowym6 zamiast serka śmietankowego/2./3.  – bez szczypiorku
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Twarożek z koperkiem7 50g (99 kcal) / ML. – ser wegański6 50g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki (50g) (4kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną perłową1,9 300ml (234 kcal)
ierogi ruskie 350g (365kcal)1,3,7/ ML. – pierogi z serkiem wegańskim 6 (350g)/ 6. –na mące pełnoziarnistej (350g)
Surówka kolorowa z kapusty pekińskiej z oliwą  (120g) (35kcal) /2./3.  – Surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  120g (69kcal)
Kompot wiśniowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. /2./3.  – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Śledzie w sosie tatarskim3,4,7 (220g, w tym 80g śledzia)(291kcal) / ML.  zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6 /2. /3.– zamiast śledzia dorsz po grecku 4
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)
Pomidor ze szczypiorkiem (45g/5g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g, bez szczypiorku
Herbata zielona 250ml

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 05.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 05.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 05.03.2025

Czwartek 6.03.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem z mrożonych owoców leśnych posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka synka gotowana 45g
Pomidor (30g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(7kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) /2./3.  –  Zupa koperkowa 300ml (148kcal)
Filet z kurczaka panierowany 3,7,11 (120g, w tym 100g mięsa) (277 kcal) ) /9. – mięso 130g/ 2./3.  – Filet z kurczaka w ziołach na parze (100g)
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z mixu sałat z cebulą czerwoną, pomidorami i sosem winegret (120g) (62kcal) /2./3.  – Surówka z mixu sałat z pomidorami bez skórki i sosem winegret (120g)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Ryż na ciepło gotowany na mleku przekładany jabłkiem ze śmietaną i cynamonem i posiekanymi orzechami włoskimi7 (150/50/30/10g)(174kcal) / 6. – ryż brązowy / ML.– jogurt kokosowy8 zamiast śmietany/3. – jogurt naturalny zamiast śmietany
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  –filet z kurczaka1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal)
Pomidor (50g) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 06.03.2025

Posiłek obiadowy – owoc i zupa (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 06.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 06.03.2025

Piątek 7.03.2025

Śniadanie
Jajko (50g, 1szt) w sosie jogurtowo-koperkowym 3,4,7 (100g)(291kcal) / ML.– jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  –serek z ziołami 30g
Ogórek (50g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą bulgur 1,7,9 (300ml) (157 kcal) /ML.  – zabielana śmietaną sojową8
Dorsz zapiekany w panierce1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(143kcal) /9. – dorsz 150g /2./3.  – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) /2./3.  – Surówka z sałaty lodowej i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Sałatka z burakiem, słonecznikiem, Fetą i dresingiem 7 (80g/ 10g/ 20g / 5g) (175kcal) / ML. – tofu6 zamiast Fety
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 07.03.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 07.03.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 07.03.2025

Sobota 8.03.2025

Śniadanie
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. –  jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3szynka delikatna 30g

Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- ser żółty7
Woda 250ml

Obiad
Zupa fasolowa9 300ml (182 kcal) /2./3.  – Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Schab duszony w sosie pieczeniowym (140g)(260kcal) / 9. – 130g mięsa / 2./3. – schab gotowany z sosem warzywnym  (160g, w tym 100g mięsa)(268 kcal)
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2./3.  – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z marchwi z jabłkiem 120g (63kcal)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   – szynka z indyka 30g
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Pomidor na sałacie (40g/10g)(8kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g na sałacie 10g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 9.03.2025

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / 3. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3.  – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – filet z kurczaka 30g
Pomidor (30g)(4cal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym (120g, w tym 100g mięsa) / 9. – 130g mięsa
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka Colesław7,10 120g (63kcal) /2./3.  Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (60g) (143kcal) / 9. – szynka wiejska 75g/ 3 – szynka gotowana 60g
Pomidor ze szczypiorkiem i sałatą w oliwie (40g/5g/10g/5g)(8kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu