Menu 3–9.06.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), *posiłki z programu „Dobry posiłek w szpitalu”

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 3–9.06.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 3.06.2024

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Sałata (5g) (1kcal)
Ogórek (30g)(4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata owocowa bez cukru (250ml) (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną1,7,9 300ml (136kcal) / 2. – Lekka zupa koperkowa 300ml
Wieprzowina po chińsku9  (260g, w tym 100g mięsa)(235kcal) / W. – kotlet warzywny z brokułem 100g
Ryż biały paraboiled 200g (246kcal) / 6. – ryż brązowy 200g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 130g (61 kcal)
Jabłko 1szt.* (150g)

Kolacja
Dietetyczne leczo na ciepło z soczewicą czerwoną (250g)(432kcal) / 2. – dietetyczne leczo z cukinii (250g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  30g (93kcal)/ 9. – kiełbasa krakowska 45g / W. – Ser tylżycki7 (30g)(101kcal)
Ogórek 20g (3kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 30g
Sałata (5g)(1 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 3.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 03.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 03.06.2024

Wtorek 4.06.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku1,7 40g/150ml/ z pokrojonymi osobno owocami (bananem 40g, truskawkami 20g ) oraz orzechami włoskimi8 (15g) (463kcal) / ML. – na napoju owsianym1 (487kcal)/ 6. – Płatki owsiane na mleku bananem, truskawkami i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/40g/20g/15g (459kcal)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (75kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. –  Ser capresi7 (30g)
Pomidor 50g (9kcal) / 2. – bez skórki 50g
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa z młodą kapustą9 300ml (179kcal) / 2. – zupa jarzynowa bez kapusty
Kotlet z kurczaka pieczony w sezamie 3,7,11 (130g, w tym 100g mięsa)(273kcal)
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z ogórków małosolnych z pomidorkami i cebulką 120g (25kcal) / 2. – Surówka z pomidorów z jogurtem i koperkiem 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.* (65g)

Kolacja
Śledzie w sosie tatarskim3,4,7 (150g, w tym 70g śledzia)(236kcal)/ 2. – zamiast śledzia dorsz pieczony4, bez kaparów /ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6 / W. – ser twarogowy7 (60g) z jogurtem naturalnym7 (20g) i startym ogórkiem kiszonym (20g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 10g (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (25kcal)/ 9. – polędwica 45g / W. – Ser tylżycki7 30g
Papryka czerwona (50g)(16kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 04.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 04.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 04.06.2024

ŚRODA 5.06.2024

Śniadanie
Serek wiejski (100g) ze szczypiorkiem (5g)(99kcal) / ML. – jogurt sojowy 100g / 9. – serek wiejski 150g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(68kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g
Pomidor (50g) (9kcal) / 2. – bez skórki 50g
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata owocowa 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem Gouda7
Woda 250ml

Obiad
Krupnik z kaszą jęczmienną i kurczakiem1,9 300ml (234 kcal) / W./ 2. – krupnik z kaszą jaglaną
Jajka sadzone na maśle3,7 (100g – 2 szt.)(170kcal) / ML. – na oleju rzepakowym
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Mizeria7 120g / ML. – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego / 2. – Sałata zielona z jogurtem7 (60/15g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 130g (65kcal) / 2. – jabłko pieczone 130g
Banan 1szt.* (120g)

Kolacja
Parówki z indyka1,3,6,7,9,10,11 100g podawane na ciepło / W. – kiełbasa sojowa3,6,7,9,10,11  100g podawana na ciepło
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (93kcal) (50g) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (129kcal) (50g) / 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (144kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek śmietankowy7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki 50g
Sałata (1 kcal) (5 g)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 05.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 05.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 05.06.2024

CZWARTEK 6.06.2024

Śniadanie
Jogurt naturalny7 (150g) z borówkami (10g) i zmielonym siemieniem lnianym (10g)(120kcal) / ML. – jogurt sojowy8 (100g)
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (35kcal)/ 9. – szynka gotowana 45g / W. – ser Gouda7 30g
Tarta rzodkiewka (20g) (5 kcal) połączona z jogurtem (10g)(6kcal) i posiekanym koperkiem (5g) / ML. – sama tarta rzodkiewka, bez dodatku jogurtu
Ogórek 20g (3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g (5kcal)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa kalafiorowa z ziemniakami7,9 (300ml) (179 kcal) / ML. – zabielana śmietaną sojową8
Kotlet pożarski (140g/ w tym 100g mięsa z piersi kurczaka)(221kcal) z sosem z białych warzyw7,9 (100g) (119kcal) / ML. –  sos na śmietanie sojowej8 / W. – kotlet sojowy100g z sosem z białych warzyw7,9
Kasza gryczana 200g (240kcal)/ 2.– kasza kuskus1 200g (234kcal)
Surówka z marchwi i jabłka7,9 (120g) (57kcal)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Kiwi (130g )(80kcal)
Pomarańcza 1szt.* (140g)

Kolacja
Rollo z tortilli pełnoziarnistej posmarowanej serkiem śmietankowym (60g/30g) z kurczakiem (30g) warzywami1,7 9,12 (suszone pomidory pokrojone w paski 20g/ogórek 20g/papryka czerwona 20g/sałata 5g)(185g) (315kcal)  / W.- Rollo posmarowane serkiem, bez kurczaka, z warzywami (155g)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Kiełbasa żywiecka,3,6,7,9,10,11  30g (91kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W. – ser wegański6 (30g)
Sałata (1 kcal) (5 g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 06.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 06.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 06.06.2024

Piątek 7.06.2024

Śniadanie
Płatki owsiane na mleku z bananem i orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/15g (370kcal) / ML. – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty 1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy 1
Masło7 (10g)(75kcal) / 3.- zamiast masła serek Bieluch7 (20g) (25 kcal)
Serek typu Capresi7 (30g)(57kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Sałatka jarzynowa3,7,10 100g (84kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML. – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Botwinka z jajkiem3,7,9 300ml (181 kcal) / ML. – zabielana jogurtem roślinnym6,8
Filet z miruny po grecku pieczony w piecu konwekcyjnym4,9 (235g, w tym 100g ryby)(165kcal) / 9.- miruna 150g / W. – Kotlet warzywny z marchewką1,3 100g
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką 120g (30kcal) / 2. – Sałata lodowa z jogurtem i rzodkiewką120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.* (120g)

Kolacja
Sałatka z warzywami (sałata lodowa/papryka/ogórek), cieciorką i fetą1 (150g)(132kcal) / ML. – ser wegański6 zamiast fety, jogurt sojowy6 zamiast naturalnego /2. –  sałatka z sałatą lodową, pomidorem bez skórki, rzodkiewką i kukurydzą (150g)
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150 kcal)
Ser Gouda7(30g)(101kcal) / ML. – ser wegański6 30g
Sałata (5g) (1kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 07.06.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 07.06.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 07.06.2024

Sobota 8.06.2024

Śniadanie
Pasta twarogowa ze szczypiorkiem7 (60g)(101kcal) /ML. – Pasta z wędzonego tofu ze szczypiorkiem6 60g
Chleb pszenny1 (50g)(129 kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (38kcal)/ 9. – szynka wiejska 45g / W. – Ser tylżycki7 30g
Papryka czerwona (30g)(9kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(7kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Kakao naturalne na mleku 230ml1,7 (154kcal)/ML.- na napoju owsianym 230ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (166 kcal) /ML. – zabielana śmietaną sojową8/ 2. – Zupa koperkowa7,9 300ml (232 kcal)
Bitki z szynki wieprzowej 1 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa / W. – Kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Kasza jęczmienna pęczak 200g (226kcal)/ 2.– kasza jaglana 200g (234kcal)
Surówka z sałaty lodowej z rzodkiewką i pomidorem 120g (65kcal) / 2. – z pomidorem bez skórki
Kompot malinowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.* (150g)

Kolacja
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2. – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 20g (150kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,3,6,7,9,10,11  (30g) (26kcal)/ 9. – Wędzonka 45g / W. – ser twarogowy7 30g
Dżem malinowy niskosłodzony 30g (42kcal)
Ogórek (30g)(4 kcal) / 2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona (20g)(6kcal) / 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (149kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Niedziela 9.06.2024

Śniadanie
Kiełbasa drobiowa z wody,3,6,7,9,10,11 (100g)(109kcal)/ 9. – 120g / W. – kiełbasa sojowa3,6,7,9,10,11  100g
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Masło7 20g (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna3,6,7,9,10,11  (30g) (29 kcal)/ 9. – szynka delikatna 45g / W. – ser capresi7 30g
Ogórek małosolny 50g (4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Sałata (5g) (1kcal)
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal)/ ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)/6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (230kcal) / W. – Wegetariański krupnik jaglany 300ml
Udka pieczone w piecu konwekcyjnym w marynacie miodowo-musztardowej 11(135g, w tym 100g mięsa)(306kcal) / 9. – 130g mięsa / W. – kotlet sojowy6 100g
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z czerwonej kapusty 120g / 2. –  surówka z buraczków z natką pietruszki i oliwą 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.* (120g)

Kolacja
Serek wiejski (100g) z rzodkiewką (20g) (105kcal) / ML. – jogurt sojowy 100g / 9. – serek wiejski 150g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2. – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/6./3.  – zamiast pszennego chleb razowy1
Masło 20g7 (150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / W. – ser Gouda7 30g
Ogórek 20g (3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g (5kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu