Menu 5–11.05.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu
„Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 5–11.05.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 5.05.2025

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem z mrożonych malin posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) /ML. – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. –szynka delikatna 1,7,9,10,12 30g
Pomidor (30g)(4cal) /2./3.   – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona (20g)(3kcal) /2./3.      – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Węgierska zupa z cieciorką i kiełbasą 1,6,9 300ml/2./3. Zupa koperkowa z piersią z kurczaka7 300ml (163kcal)
Kotlet de Volaille z masłem i pietruszką  1,3,7(140g w tym 100g mięsa)(250kcal)/ 9. –mięso 130g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) /2./3.  – Surówka z sałaty lodowej i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot porzeczkowo – jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. /2./3.   – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Galaretka drobiowa z warzywami 150g3 z sokiem z cytryny/octem 5g(do wyboru) (128kcal)/ 2./3.  – bez groszku / 9. – 200g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Jogurt naturalny z otrębami 1,7  (100g/10)(75kcal)
Pomidor (30g)(3kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3.     – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 05.05.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 05.05.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 05.05.2025

Wtorek 6.05.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9 (60g)(266kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 75g /3. – filet z kurczaka 60g
Ogórek na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Obiad
Grochówka na boczku (300ml)(254kcal) /2./3. – Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta1,3,7 (350g)(253kcal)/ ML. –tofu 6 /6. – Makaron pełnoziarnisty (200g) ze szpinakiem i serem feta (80g)7
Surówka z marchwi i pora z oliwą z oliwek 120g (66kcal) /2./3.  –  Surówka z marchwi i selera z oliwą z oliwek 9 120g
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Zapiekanki na bagietce (90g) mozzarellą (30g) i pomidorem (40g)1,7 (165g)(381 kcal)/ / ML. / 3. – ser wegański6 zamiast mozzarelli
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Kiełbasa krakowska sucha3,6,7,9,10,11  (30g)(93kcal) / 9. – kiełbasa krakowska sucha (45g)(140 kcal)/ 3.  – szynka delikatna 1,7,9,10,1230g
Papryka czerwona (30g)(3kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki (30g)
Herbata zielona 250ml

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 06.05.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 06.05.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 06.05.2025

Środa 7.05.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta twarogowa ze słodką papryką 40g/ 9. – pasta 65g / ML. – pasta z tofu6 40g
Szynka konserwowa 7,9,1230g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Pomidor z koperkiem (40g/10g)(6kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki z koperkiem (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa brokułowa 7,9 (300ml) (157 kcal) /ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8
Sznycel wieprzowy pod warzywną pierzynką7 (150g, w tym 100g mięsa) / ML. – z serem wegańskim6 zamiast goudy /2./3.  – Filet z kurczaka pod warzywną pierzynką7
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Mizeria7 120g / ML.  – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego /2./3.– Sałata zielona z tartą rzodkiewką, jogurtem7 i koperkiem (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. /2./3.   – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Śledzie w sosie pomidorowym3,4,7 (220g, w tym 80g śledzia)(291kcal) / ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6 /2./3.   – zamiast śledzia dorsz w sosie pomidorowym 4
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ogonówka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – ogonówka 45g / 3.   – filet z kurczaka 30g
Ogórek kiszony (50g)(6kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem Gouda7
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 07.05.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 07.05.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 07.05.2025

Czwartek 8.05.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Jogurt naturalny z domową gramolą i musem z mrożonych truskawek1,7 (130g)(149kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – szynka z indyka 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona  (20g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Botwinka z ¼ jajka (12,5g)1,3,9  3,7,9 300ml / ML. / 3. – zabielany śmietaną sojową 8 (300ml)
Bigos z kiełbasą drobiową1,6,9 300g (216kcal) / 9. – kiełbasa drobiowa1,6,9 120g /2./3.    – bigos z cukinii 300g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi 130g (78 kcal)

Kolacja
Zapiekanka jajeczno-warzywna (ziemniaki 80g, pomidor 30g, cukinia 30g, papryka czerwona 40g, ser Gouda7 15g, jaja3 50g, musztarda 3g, olej rzepakowy 2g)3,7 (250g)(222kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki, marchewka zamiast papryki, bez musztardy / ML. – ser wegański 6 zamiast fety7
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g/ 3. szynka z indyka 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 08.05.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 08.05.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 08.05.2025

Piątek 9.05.2025

Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML./3. – Jajecznica na oleju rzepakowym3 / 2./3.  – bez szczypiorku
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  – serek z ziołami7  (30g)(72kcal)
Pomidor na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3. – pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (pomidor bez skórki, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa fasolowa wegetariańska 7,9 300ml (182 kcal) /2./3. – Wege krupnik z kaszą jaglaną 9 300ml (148kcal)
Filet z miruny po grecku pieczony w piecu konwekcyjnym4,9 (235g, w tym 100g ryby)(165kcal) / 9.- miruna 150g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z pora i ogórka kiszonego  (120g) (67kcal) (42kcal) /2./3.Surówka z sałatą i pomidorem bez skórki 120g (43kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt.

Kolacja
Sałatka z burakiem, słonecznikiem, Fetą i dresingiem 100g(71kcal)/ ML. ser wegański6 zamiast Fety
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Twarożek 7 ze szczypiorkiem (30g)(72kcal)/ML. – ser wegański6 30g /2./3. bez szczypiorku
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Sobota 10.05.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek homogenizowany o smaku waniliowym7 (opakowanie jednostkowe) (114kcal)/ ML. jogurt sojowy6 100g
Szynka akademicka 3,6,7,9,10,11  (30g)(43kcal) / 9. – szynka akademicka 45g / 3. – szynka delikatna 1,7,9,10,1230g
Ogórek (20g)(3kcal) /2./3. pomidor bez skórki 20g
Papryka czerwona (30g)(3kcal) /2./3.– pomidor bez skórki na sałacie 30g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (124kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Krem z cukinii z grzankami z chleba graham1, 7, 9 300ml (169kcal)
Bitki z szynki wieprzowej w sosie własnym1,3 (120g, w tym 100g mięsa)(223kcal) / 9. – 130g mięsa / /2./3.  – pierś z kurczaka w sosie własnym 1,3 100g
Kopytka1,3 200g (226kcal)
Surówka z marchewki z nutą chrzanu7 120g (75kcal) /ML.– zabielana śmietaną sojową8
Kompot malinowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. /2./3.  – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Sałatka cezar1,7 100g (69kcal) /ML. ser wegański
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka gotowana 45g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 11.05.2025

Śniadanie
Sałatka grecka7 (100g) / ML. ser wegański6 zamiast Fety
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – szynka z indyka 30g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Kotlet schabowy tradycyjny 1,3 (145g, w tym 100g mięsa) (247kcal)/ 9. – 130g mięsa / 3.  – pierś z kurczaka pieczona w ziołach 100g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Surówka z czerwonej kapusty na ciepło 120g (81kcal) /2./3. – Brokuł gotowany 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna 30g
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Papryka kolorowa (30g)(3kcal) /2./3. – pomidor bez skórki 30g
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3. pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu