Menu 6–12.12.2023

Dieta podstawowa (1)

Zestawienie obejmujące diety: łatwostrawna (2), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) chleb razowy zamiast pszennego; napoje, sosy oraz musy bez cukru, bogatobiałkowa (9), bezmleczną (ML) masło roślinne zamiast mixu tłuszczowego.

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 6-12.12

Wersja menu w formacie PDF

Środa 6.12.2023

Śniadanie
● Szynkówka drobiowa 30g1,6,7,9,10,11 (42kcal)
● Ser twarogowy w plastrach 30g7 (40kcal) ML– hummus 30g6 (98kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Ogórek kiszony z posiekanym porem 50g (5kcal) 2– Pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny 100g7 (60kcal)
● Mandarynka 1szt.

Obiad
● Zupa gulaszowa 300ml9 (212kcal) 2– zupa z kurczakiem i warzywami 300ml9 (135kcal)
● Naleśniki z twarożkiem polane sosem z wiśni (30g) i jogurtu 3szt/100g/100g1,3,7 (522kcal) 6– naleśniki na mące żytniej, sos bez dodatku cukru ML– naleśniki na napoju sojowym z „twarożkiem” z tofu polane sosem (bez cukru) z wiśni (30g) i jogurtu sojowego 3szt./100g/100g1,3,6 (443kcal)
● Jabłko 1 szt. (75kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Kolacja:
● Sałatka Cezar 120g (warzywa 50g, mięso 50g, sos 20g) 1,6,7,9,10,11 (131kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki
● Ser Tylżycki 30g7 (99kcal) ML– ser wegański 30g1,6,10,11 (88kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 6.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i dodatek w postaci soku pomidorowego (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 6.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 6.12.2023

Czwartek 7.12.2023

Śniadanie
● Kasza manna na mleku 300ml (227kcal) 1,7 6– owsianka na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML– owsianka na napoju sojowym 200/40g (216kcal) 1,6
● Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal) 7

II Śniadanie
● Chleb 20g (37kcal)1 + mix 3g (19kcal)7 + sałatka z kurczakiem 25g (29kcal)
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Zupa jarzynowa 300ml7,9 (92kcal)
● Gulasz wieprzowy z dodatkiem dyni i cukinii 200g (w tym 100g mięsa) (183kcal)
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2– kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Pomidory z sałatą w cytrynowym dressingu 120g (80kcal) 2– w surówce pomidory bez skórki
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Banan 1szt.

Kolacja:
● Kiełbaski drobiowe na ciepło 100g6,9 (179kcal) 2– parówki drobiowe na ciepło 100g6,9 (266kcal)
● Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) I ketchup 10g1,9 (10kcal) 2– bez musztardy i ketchupu
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty
● Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 7.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 7.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 7.12.2023

Piątek 8.12.2023

Śniadanie
● Zupa mleczna z makaronem 200ml/100g (214kcal)1,7 6– z makaronem razowym ML2– na napoju sojowym6
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Ser Gouda 30g7 (99kcal) ML– ser wegański 30g1,6,10,11 (88kcal)
● Pomidor z sałatą i szczypiorkiem 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki z sałatą i koperkiem (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Sok wielowarzywny 125ml (23kcal)
● Bułka żytnia 65g1 + pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 50g7 (256kcal) 2– bułka pszenna1
● Woda 250ml

Obiad
● Grochówka 300ml9 (137kcal) 2– zupa brokułowa 300ml9 (97kcal)
● Panierowany filet z limandy 140g1,3,4 (169kcal) 2– pieczony filet z limandy (bez panierki) 120g4 (83kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Marchewka na masełku na ciepło 120g7 (62kcal) 6– surówka z marchewki i pietruszki skropiona olejem 120g (93kcal)
● Kompot jabłkowo-porzeczkowy 250ml (70kcal)
● Gruszka 1szt.

Kolacja:
● Pasta twarogowa 60g7 (85kcal) ML – hummus 60g6 (196kcal)
● Dżem wiśniowy 20g1,11 (28kcal) 6– dżem bez dodatku cukru 20g1,11 (24kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– Pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 8.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 8.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 8.12.2023

Sobota 9.12.2023

Śniadanie
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Szynkówka drobiowa 60g1,6,9 (86kcal)
● Pomidor z koperkiem 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki z koperkiem 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Gruszka 1/2 szt. (37kcal)
● Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2– w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa meksykańska 300ml9 (209kcal) 2– zupa pomidorowa z ryżem 90g/210ml (245kcal)9
● Karkówka w sosie curry 170g (w tym 100g mięsa)1,3 (293kcal) 2– gulasz z chudej wieprzowiny w sosie curry 170g (w tym 100g mięsa)1,7 (219kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z selera i jabłka na jogurcie 120g7,9 (50kcal) ML– na jogurcie wegańskim6
● Kompot jabłkowo-rabarbarowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Ser twarogowy 60g7 (79kcal) ML – ser wegański 60g1,6,10,11 (176kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Pomidor z posiekaną cebulą 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Niedziela 10.12.2023

Śniadanie
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Jajko z sosem szczypiorkowym 1szt./20g7,10 (129kcal) ML– sos na bazie jogurtu wegańskiego6 2– z sosem koperkowym7 (120kcal)
● Polędwica sopocka 30g1,3,6,7,9,10,11 (37kcal)
● Ogórek 50g (7kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb 20g (37kcal)1+ mix 3g (19kcal)7 + gzik z rzodkiewką 15g7 (17kcal)
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)
● Woda 250ml

Obiad
● Rosół z makaronem 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
● Pieczone udka kurczaka w złocistej skórce ze słodkiej papryki 150g (239kcal) 2– pieczone trybowane udka kurczaka ze słodką papryką 100g (188kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Coleslaw na jogurcie 120g7 (55kcal) ML– na jogurcie wegańskim6 2– sałata z jogurtem i koperkiem 120g7 (26kcal)
● Kompot truskawkowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Krakowska parzona 60g1,6,9 (86kcal)
● Pomidor z koperkiem 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki z koperkiem 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Poniedziałek 11.12.2023

Śniadanie
● Kasza manna na mleku z dodatkiem jabłka z cynamonem 300ml/30g1,7 (302kcal) 6– owsianka na mleku z dodatkiem jabłka z cynamonem 200/40/30g (252kcal)1,7 ML– owsianka na napoju sojowym z dodatkiem jabłka z cynamonem 200/40/30g (216kcal)1,6
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Polędwica sopocka 30g1,3,6,7,9,10,11 (37kcal)
● Pomidor ze szczypiorem 50g (10kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny z bananem 50/25g7 (54kcal)
● Chleb żytni na zakwasie 80g1+ masło 5g7 + kiełbasa krakowska 15g1,3,6,7,10,11 + papryka 15g (261kcal) 2– chleb pszenny1, liść sałaty
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa jarzynowa 300ml9 (92kcal)
● Łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą drobiową 400g (w tym 100g mięsa)1,3,6,7,9,10,11 (426kcal) 2– łazanki z cukinią, pomidorem, koperkiem i kurczakiem 400g (w tym 100g mięsa)1,3 (408kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Sałatka grecka 100g7 (125kcal) 2– sałatka z mozzarellą 100g7 (137kcal) ML– sałatka z tofu 100g6 (84kcal)
● Szynka konserwowa 30g1,6,7,9,10,11 (52kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
9 – chleb razowy 100g (227 kcal) 1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 11.12.23
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 11.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 11.12.2023

Wtorek 12.12.2023

Śniadanie
● Serek wiejski z posiekaną natką pietruszki 100g7 (98kcal) ML– ser wegański 60g1,6,10,11 (176kcal)
● Pomidor z drobno posiekaną cebulą 50g (12kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Zielona sałatka z oliwą i nasionami słonecznika 50g + 1/2 kromki chleba razowego z mixem 20g1,7 (185kcal)
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Obiad
● Marchwianka 300ml7,9 (118kcal)
● Schab w sosie własnym 150g (w tym 100g mięsa) (205kcal)
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2– kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z pora, marchwi i ogórka kiszonego (58kcal) 2– fasolka szparagowa gotowana 120g (40kcal)
● Kompot z owoców leśnych 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Śledź po łowicku (w tym 60g ryby) 150g1,3,4,10 (224kcal) 2– miruna w sosie pomidorowym z cukinią (w tym ryba 60g) 150g3,4,7,10 (71kcal)
● Ser Edam na liściu sałaty 30g7 (93kcal) ML– tofu wędzone 30g6 (20kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty
● Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 12.12.2023
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 12.12.2023
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 12.12.2023
Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu