Menu 7–13.04.2025

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP), *posiłki z programu
„Dobry posiłek w szpitalu”

Między posiłkami są dostępne produkty m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

1 – Zboża zawierające gluten, 2 – Skorupiaki i produkty pochodne;3 – Jaja i produkty pochodne;4- ryby i produkty pochodne, 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe);6 – Soja i produkty pochodne;7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki, 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 7–13.04.2025

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 7.04.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. szynka delikatesowa 30g
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  – serek z ziołami 30g
Ogórek z posiekanym porem (40g/10g)(6cal) /2./3.   – pomidor bez skórki 50g
Herbata zielona 250ml

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, ogórek, oliwa) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Toskańska zupa z cukinią z dodatkiem kaszy jęczmiennej 1 300ml (131 kcal) /2./3.   – Wege krupnik z kaszą jaglaną 300ml
Delikatny kurczak curry1 135g, w tym 100g mięsa (183 kcal)
Ziemniaki gotowane (200g) (154kcal)
Miks sałat z plasterkami buraka i ziarnami słonecznika w sosie winegret (120g) (52kcal)
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka 30g
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Ogórek kiszony (30g)(3kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 07.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 07.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 07.04.2025

Wtorek 8.04.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pieczeń z karkówki1,6,9   (30g)(133kcal) / 9. – Pieczeń z karkówki 45g/ 3.  – filet z kurczaka 30g
Jogurt naturalny z domową gramolą i musem z mrożonych truskawek1,7 (130g)(149kcal)/ ML. – jogurt kokosowy8
Pomidor (30g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Kolorowa papryka pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki (20g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 20g7 (198kcal) 2- chleb pszenny1 ML- szynka drobiowa 15g1,6,9 + ogórek
Woda 250ml

Obiad
Zupa jarzynowa z fasolą Jaś7,9 300ml (166kcal) / ML. zabielana śmietaną sojową6
/2./3.  –Lekka zupa jarzynowa 7,9 (300ml) (125 kcal)
Udka z kurczaka w ziołowej marynacie (105g)(169kcal)
Ziemniaki gotowane (200g) (154kcal)
Surówka z pomidora, czerwonej cebuli i szczypiorku z dodatkiem oliwy z oliwek (120g) (63kcal) / /2./3.  – Surówka z mixu sałat z pomidorami bez skórki i oliwą z oliwek (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Jabłko 1 szt. /2./3.  – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Hot dog w podłużnej bułce1 (90g) z ciepłą parówką z indyka1,3,6,7,9,10,11 (1 szt. – 50g) z ketchupem, ogórkiem konserwowym i cebulką (5/10/10g)(429 kcal)/ 2./3.  – bez cebuli, pomidor bez skórki zamiast ogórka
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka konserwowa 1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka konserwowa 45g
Ogórek (30g)(3kcal) /2./3.  – pomidor z koperkiem (30g)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta lekkostrawna) 08.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 08.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 08.04.2025

Środa 9.04.2025

Śniadanie
Płatki owsiane gotowane na mleku z tartą gorzką czekoladą i orzechami1,7,8 40g/ 150ml/ 10g/ 10g/(321kcal) / ML.  – na mleku owsianym1
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Schab zapiekany w ziołach3,6,7,9,10,11  (30g)(52kcal) / 9. – schab zapiekany w ziołach 45g / 3. – szynka delikatna 30g
Pomidor (50g)(6kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki (50g)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa koperkowa z makaronem1, 7,9 (300ml) (264kcal) / ML. / 3. – zabielana śmietaną sojową8 / 6.  – z makaronem pełnoziarnistym
Gołąbki z sosem pomidorowym1,7 (200g/ sos 60g)(483kcal)  / ML. / 3. – sos zabielony śmietaną sojową6 /2./3.  – Klopsiki z indyka pieczone w piecu konwekcyjnym z surówką z sałaty z jogurtem koperkiem 7 120g
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi 1szt(78 kcal)

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Sałatka z tuńczykiem 40g, sałatą 15g, pomidorem 30g, ogórkiem kiszonym 20g, nasionami słonecznika 10g i oliwą 5g4 (120g)(160kcal) / 2. – pomidor bez skórki, tarta rzodkiewka zamiast kiszonego ogórka
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g / 3. szynka z indyka 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem Gouda7
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 09.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa I owoce (dieta podstawowa) 09.04.2025

Posiłek obiadowy- drugie danie (dieta podstawowa) 09.04.2025

Czwartek 10.04.2025

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Pasta twarogowa ze startą rzodkiewką 40g/ 9. – pasta 65g / ML. – pasta z tofu6 40g
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g /3.   –szynkówka drobiowa 30g
Ogórek (50g)(6kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Zupa brokułowa 7,9 (300ml) (157 kcal) / ML. / 3.  – zabielana śmietaną sojową8
Sztuka mięsa duszona w sosie węgierskim1271 kcal)/ 9. – 130g mięsa /2./3.  – schab gotowany z sosem warzywnym  (160g, w tym 100g mięsa)(268 kcal)
Kasza jęczmienna perłowa 200g (246 kcal)
Surówka z marchwi i pora z oliwą z oliwek 120g (66kcal) /2./3.  –  Surówka z marchwi i selera z oliwą z oliwek 9 120g
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Makaron z twarogiem i musem truskawkowo-śmietanowym 1,7(160g)(243kcal)  z mrożonych truskawek / ML. – z tofu naturalnym i jogurtem sojowym na słodko6 / 6.  – z makaronem pełnoziarnistym
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka babuni1,6,9  (30g) (76kcal) /9.  – szynka babuni 45g/ 3.  – szynka z indyka 30g
Pomidor (30g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (20g)(3kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów) 10.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 10.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 10.04.2025

Piątek 11.04.2025

Śniadanie
Jajko (75g, 1,5szt) w sosie wiosennym 3,4,7 (100g)(275kcal)/ 2./3.  – Jajko (75g, 1,5szt) w sosie jogurtowo-koperkowym 3,4,7 (100g)(291kcal) / ML .– jogurt sojowy6
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ 9. – serek 45g/ ML.tofu wędzone6 30g
Pomidor na sałacie (40g/10g)(6kcal) /2./3.     – pomidor bez skórki na sałacie 40g/10g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z serem feta (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/30g7 (139kcal) 2- sałatka z mozzarellą (pomidor bez skórki, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/307 (138kcal) ML- bez sera, więcej warzyw
Woda 250ml

Obiad
Zupa grochowa wegetariańska9 300ml (182 kcal) /2./3.  – Zupa kalafiorowa z ziemniakami i marchewką7 300ml (180kcal)
Miruna w sosie koperkowo – śmietanowym 4,7, (250g, w tym 100g ryby)(174kcal) / 9.- miruna 150g/ ML. / 3. – ze śmietaną sojową8
Ziemniaki gotowane 200g (186kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. /2./3.  – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Sałatka caprese z oliwkami 7 (100g)(185kcal) (pomidor 40g, mozzarella 30g, oliwki 15g, słonecznik 10g, oliwa 5g) /2./3.  – pomidor bez skórki / ML./- ser wegański6 zamiast mozzarelli
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML. – ser wegański6 30g/ 3.  – Twarożek 7  (30g) (72kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 11.04.2025

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 11.04.2025

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 11.04.2025

Sobota 12.04.2025

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML.  – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego /2./ 3.  bez szczypiorku
Szynka gotowana1,6,9  (30g) (78kcal) / 9. – szynka gotowana 45g
Ogórek (50g)(6kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Wrap pszenny z serem feta i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (124kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty ML- wędlina drobiowa1,6,9 zamiast sera
Woda 250ml

Obiad
Kapuśniak 9 (300 ml) (176 kcal) /2./3.  –  Zupa koperkowa 300ml (148kcal)
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym7 (350g)(336 kcal) / ML. / 3. ze śmietaną sojową6
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka z jabłka, pora i kukurydzy z majonezem3,7,10 (120g) (67kcal) /2./3.  – Surówka z sałaty lodowej i pomidorem bez skórki (120g) (52kcal)
Kompot malinowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g
Ser twarogowy w plastrach7 (30g)(42kcal) / 9. – ser twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Pomidor na sałacie (40/10g)(8kcal) /2./3.  – pomidor bez skórki  na sałacie (40/10g)
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 13.04.2025

Śniadanie
Frankfurterki gotowane,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / 3. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2./3.   – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g
Papryka pokrojona z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2./3.   – pomidor bez skórki 50g
Kawa inka na mleku 250ml1,7 (200kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3. bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)
Udka z kurczaka z chrupiącą skórką pieczone w piecu konwekcyjno-parowym (105g, w tym 100g mięsa) (252 kcal) / 9. – mięso 130g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Mizeria7 120g / ML.  – jogurt kokosowy8 zamiast naturalnego /2./3.   Sałata zielona z tartą rzodkiewką, jogurtem7 i koperkiem (120g)
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal) / 6./3. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka delikatna 30g
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML.  – ser wegański6 30g/ 3.  –Twarożek 7 (30g) (72kcal)
Pomidor ze szczypiorkiem (25g/5g) /2./3.   – pomidor bez skórki 30g, bez szczypiorku
Ogórek kiszony (20g)(3kcal) /2./3.    – pomidor bez skórki (20g) (3kcal)
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu