Menu 9–15.12.2024

Zestawienie obejmujące diety: podstawowa (1), łatwostrawna (2), łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (3), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6), bogatobiałkowa (9), bezmleczna (ML), wegetariańska (W), ubogo purynowa (UP)

Między posiłkami są dostępne produkty, m.in. pieczywo, masło, dżem, wędlina, ser, woda.

ALERGENY:
1 – Zboża zawierające gluten; 2 – Skorupiaki i produkty pochodne; 3 – Jaja i produkty pochodne; 4 – ryby i produkty pochodne; 5 – Orzeszki ziemne (arachidowe); 6 – Soja i produkty pochodne; 7 – Mleko i produkty pochodne; 8 – Orzechy; 9 – Seler i produkty pochodne; 10 – Gorczyca i produkty pochodne; 11 – Nasiona sezamu i produkty pochodne; 12 – Dwutlenek siarki; 13 – Łubin

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 9–15.12.2024

Wersja menu w formacie PDF

Poniedziałek 9.12.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka z indyka1,4,6,9 30g (25kcal) /9. – szynka z indyka 45g / W.  – Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal)
Ser Gouda(30g)(95kcal) / 9. – ser Gouda7 45g / ML./.UP. –ser wegański6 30g
Papryka kolorowa pokrojona w paski (30g)(8kcal) / 2.  – pomidor bez skórki 30g
Ogórek (20g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki (20g) (4kcal)
Kawa z mlekiem 250ml1,7 (200kcal) /ML.- z napojem owsianym 250ml1 (190kcal) /6./ 3./UP. – bez cukru

II Śniadanie*
Sałatka z jajkiem na twardo (pomidor, papryka, ogórek, oliwki, oliwa, sok z cytryny) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka oraz papryki więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Barszcz ukraiński7,9 (300 ml) (204 kcal) /2. – barszcz czerwony bez fasoli (300ml)(190kcal) /ML. /UP. – śmietana sojowa6 zamiast zwykłej
Gulasz wieprzowy1,7 (350g, w tym 100g mięsa)(309kcal) / ML. / UP.ze śmietaną sojową6 zamiast zwykłej /2./ UP. – gulasz drobiowy1,7 350g / W. kotlet warzywny z marchewką 100g
Kasza gryczana 200g (184kcal)/ 2. / UP. – kasza bulgur 1 200g (166kcal)
Surówka z jabłka, pora i ogórka kiszonego  (120g) (67kcal) /  2. / UP. – sałatka z sałaty z pomidorem bez skórki, kukurydzą i rzodkiewką 120g
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3./UP. – bez cukru (60 kcal)
Mandarynka 1szt.*

Podwieczorek
Kiwi 1szt(78 kcal)

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Wędzonka Krotoszyńska1,6,7,9,10,11  30g (26kcal)/ 9. – wędzonka 45g (39kcal/ W. – Serek caprese7  (30g)/ UP. – Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)
Serek wiejski7 (100g) ze szczypiorkiem (5g)(105kcal) / ML. – jogurt sojowy6 zamiast serka wiejskiego
Pomidor (50g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 09.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta łatwostrawna) 09.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 09.12.2024

Wtorek 10.12.2024

Śniadanie
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. / UP. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (76kcal) / 9. szynka wiejska 45g/ W./ UP. – Serek z ziołami7  (30g)
Jajko (50g, 1szt) w sosie jogurtowo-koperkowym 3,4,7 (100g)(291kcal) / ML.  – jogurt sojowy6 zamiast naturalnego
Ogórek kiszony (30g)(3kcal) /2. / UP. – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2.  – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Obiad
Zupa jarzynowa z brukselką7,9 300ml (166kcal) / ML. / UP.zabielana śmietaną sojową6
Filet z kurczaka w sezamowej panierce3,7,11 (120g, w tym 100g mięsa) (273 kcal)/ W. – kotlet sojowy6 100g w sosie pieczarkowym
Ziemniaki gotowane z koperkiem (200g) (154kcal)
Surówka kolorowa z kapusty pekińskiej 7 (120g) (35kcal) / ML. – z jogurtem sojowym6 /2.  – Surówka z tartej marchewki z nutą pomarańczy i oliwą z oliwek  120g (69kcal)
Kisiel z owoców mrożonych do picia 250ml (89kcal)/ 6./3./UP. – bez cukru (66 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Hot dog w podłużnej bułce1 (90g) z ciepłą parówką z indyka1,3,6,7,9,10,11 (1 szt. – 50g) z ketchupem, ogórkiem konserwowym i cebulką (5/10/10g)(429 kcal)/ UP. – pomidor zamiast ogórka konserwowego/ W. – z parówką sojową
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.– zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło 10g7 (75kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Serek z ziołami7  (30g)(72kcal)/ ML.tofu wędzone6 30g
Ogórek (30g) (4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3./UP. – bez cukru

II Kolacja*
Kefir naturalny 360ml7 (148kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 10.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 10.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 10.12.2024

ŚRODA 11.12.2024

Śniadanie
Kasza manna na mleku z musem z mrożonych owoców leśnych posypana orzechami włoskimi1,7,8 40g/150ml/50g/10g (400 kcal) /ML – na napoju owsianym1 (323kcal)/ 6. – Płatki owsiane1 zamiast kaszy mannej
Chleb żytni pełnoziarnisty1 (50g)(93 kcal) / 2.  – zamiast chleba pełnoziarnistego chleb pszenny1 (147 kcal)
Masło7 10g (150 kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (20g) (24 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (76kcal) / 9. szynka wiejska 45g/ W./ UP. – Ser wegański6 30g
Pomidor (50g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Ogórkowa z ziemniakami7,9 300ml (150kcal) / ML. / UP.zabielana śmietaną sojową6/ 2. – Wege krupnik z kaszą jaglaną 9 300ml (148kcal)
Pyzy z mięsem1,3 300g1,3,7 (347kcal) / UP.  – Pulpety z indyka w sosie pomidorowym1,3,7 (225, w tym 100g mięsa)(343kcal) z ziemniakami gotowanymi 200g/ W. – kotlet warzywny z brokułem (100g) w sosie pomidorowym 1,3 z ziemniakami gotowanymi 200g
Surówka z pora, jabłka, kukurydzy, ogórka kiszonego i majonezu 1 2 3 6 7 9 10 11  120g (68kcal)/ ML./ UP. – jogurt sojowy 8
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3./UP. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Podwieczorek
Gruszka 1 szt. / 2. – jabłko pieczone 1 szt.

Kolacja
Śledzie w sosie tatarskim3,4,7 (220g, w tym 80g śledzia)(291kcal) / ML. – zamiast śmietany zwykłej śmietana sojowa6 / 2./ UP.  – zamiast śledzia dorsz po grecku 4

Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g / W./ UP. – Serek z ziołami7  (30g)
Pomidor ze szczypiorkiem (30g)(4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata z rumianku 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 40g7 (229kcal) 2- chleb pszenny1 ML- z szynką drobiową i ogórkiem1,6,9
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 11.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 11.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 11.12.2024

CZWARTEK 12.12.2024

Śniadanie
Bułka grahamka1 (90g)(235kcal)
Chleb pszenny1 (35g)(90kcal)/ 6./3.  – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. / UP. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Kiełbasa żywiecka1,7,8,9,10 (30g)(91 kcal)/ 9. – kiełbasa żywiecka 45g / W./UP. – Serek caprese7  (30g)
Ser Mazdamer7 (30g)(106 kcal) / 9. – ser 45g / ML./ UP. – tofu wędzone6 30g
Ogórek (50g) (4kcal) /2.   – pomidor bez skórki 50g
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3./UP. – bez cukru

II Śniadanie*
Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 60g1,3,6,7,9 (116kcal) 2- pomidor bez skórki, bez papryki 6- wrap pełnoziarnisty W- z serem żółtym7
Woda 250ml

Obiad
Zupa brokułowa z kaszą jęczmienną 1,7,9 (300ml) (157 kcal) /ML. / UP.– zabielana śmietaną sojową8 /2. – Zupa brokułowa z kaszą bulgur 300ml
Udka z kurczaka w chrupiącej panierce 1,3(115g)(236kcal) / W. – kotlet warzywny z pieczarkami1,3 100g
Ziemniaki gotowane (200g) (154kcal)
Buraczki na ciepło 120g (100 kcal)/
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3./ UP. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Podwieczorek
Banan 1 szt

Kolacja
Budyń na gęsto7 z musem z mrożonych owoców leśnych (220g) (183kcal) /ML. – budyń na mleku owsianym1 (220g)
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. / UP. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Filet z kurczaka1,4,6,9 30g (25kcal) 9. – filet 45g (39kcal)/ W. – Serek twarogowy w plastrach7
Pomidor (30g)(4kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Papryka czerwona pokrojona w paski (20g)(6kcal)/ 2. – pomidor bez skórki 20g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 12.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoce (dieta podstawowa) 12.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 12.12.2024

Piątek 13.12.2024

Śniadanie
Jajecznica z cebulą3,7 (100/5g)(180kcal) 9. –  jajecznica (155g)/ ML./ UP.– Jajecznica na oleju rzepakowym3 / 2. – bez cebuli
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser twarogowy półtłusty7 30g ze szczypiorkiem 5g (57 kcal) / 9. – twaróg7 45g / ML. – ser wegański6 30g /2. – bez szczypiorku
Pomidor (50g)(6kcal) /2 – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Sałatka z mozzarellą (pomidor, ogórek, oliwki, oliwa, sok cytrynowy) 70/50g7 (137kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
Woda 250ml

Obiad
Zupa krem z dyni z grzankami z chleba graham1,7  300ml (161 kcal)/ ML. / UP. zabielana śmietaną sojową8
Dorsz w panierce 1,3,4 (115g, w tym 100g ryby)(123kcal) /9. – dorsz 150g /2. – Dorsz w koperku gotowany na parze,4
Ziemniaki pieczone posypane koperkiem 200g (186kcal)
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką (120g) (60kcal) / 2./ UP. – Puree z kalafiora z koperkiem7 (120g)
Kompot wieloowocowy 250ml (80kcal)/ 6./3./UP. – bez cukru (60 kcal)
Banan 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Ser tylżycki7  (60g)(202kcal)/ 9. – ser twarogowy 75g/ ML./ UP. – ser wegański6 60g
Mix sałat z pokrojonym pomidorem (50g) /2. – pomidor bez skórki 50g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 13.12.2024

Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 13.12.2024

Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 13.12.2024

Sobota 14.12.2024

Śniadanie
Serek homogenizowany o smaku waniliowym7 (opakowanie jednostkowe) (114kcal)/ML. jogurt sojowy6 100g
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Szynka wiejska1,6,9  (30g) (76kcal) / 9. szynka wiejska 45g/ W./ UP. – Ser wegański6 30g
Pomidor z cebulką (40g/10g)(6kcal) /2. – pomidor bez skórki 50g, bez cebuli
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Śniadanie*
Chleb żytni na zakwasie 40g1 + masło 5g7 + szynka z piersi kurczaka 15g1,6,9 + ogórek kiszony 10g (126kcal) 2- chleb pszenny1, liść sałaty W- ser żółty7
Woda 250ml

Obiad
Grochówka (300ml)(254kcal) 2./ W.– Zupa jarzynowa 300ml (148kcal)
Schab duszony w porach1 (160g, w tym 100g mięsa)(306 kcal) / W./ UP. – kotlet warzywny z brokułem1,3 100g
Ziemniaki z koperkiem 200g (154kcal)
Surówka z marchwi i jabłka7 z jogurtem (120g) (57kcal)/ ML. – jogurt sojowy 8
Kompot truskawkowy 250ml (80kcal)/ 6./3./ UP. – bez cukru (60 kcal)
Pomarańcza 1szt.*

Kolacja
Sałatka z selerem konserwowym, szynką drobiową, ananasem i majonezem1 2 3 6 7 9 10 11  100g (132kcal) podawana na liściu sałaty (10g)/ ML/ UP. – jogurt sojowy6 zamiast majonezu/ W. tuńczyk zamiast szynki
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Polędwica sopocka1,6,9  (30g) (42kcal)/ 9. – polędwica 45g /W./ UP. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal)
Herbata owocowa z cukrem (250ml) (15 kcal) / 6./3./UP. – bez cukru

II Kolacja*
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Niedziela 15.12.2024

Śniadanie
Kiełbasa gotowana,3,6,7,9,10,11  (80g)(154kcal)/ 9. – 100g / / W. – jaja gotowane 100g (2.szt)
Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) i/lub ketchup 10g1,9 (10kcal)/ 2. – bez musztardy i ketchupu
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3./ UP.  – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g /ML. – ser wegański6 30g
Ogórek (30g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 30g
Pomidor (20g)(3kcal) /2. – pomidor bez skórki 20g
Kakao naturalne na mleku 250ml1,7 (154kcal) /ML.- na napoju owsianym 250ml1 (190kcal) /6./3./UP. – bez cukru

II Śniadanie*
Jogurt pitny owocowy 170ml7 (107kcal) 6- jogurt naturalny 200g7 (134kcal) ML- jogurt wegański 200g6 (132kcal)

Obiad
Rosół z makaronem i pietruszką 90g/210ml1,3,9 (260kcal)/ W. – rosół wegetariański z makaronem1,3,9 90g/210ml
Filet z kurczaka panierowany3,7,11 pieczony w piecu konwekcyjno-parowym (120g, w tym 100g mięsa) (252 kcal) / 9. – kotlet 130g / W. – kotlet warzywny z pieczarkami1,3 100g
Puree ziemniaczane z koperkiem 200g (184kcal)
Kalafior z bułką tartą 1 120g (114 kcal) / 2./UP..  – bez bułki tartej
Kompot jabłkowy 250ml (80kcal)/ 6./3./UP. – bez cukru (60 kcal)
Jabłko 1szt.*

Kolacja
Chleb pełnoziarnisty1 (50g)(93kcal) / 2.  – zamiast pełnoziarnistego graham1
Chleb pszenny1 (50g)(129kcal)/ 6./3. – zamiast pszennego graham1
Masło7 (20g)(150kcal)/ 3. / UP. – zamiast masła serek typu Bieluch7 (30g) (38 kcal)
Serek topiony 30g 7 (60kcal) / 3. – Serek twarogowy w plastrach7 (30g)(40kcal) / 9. – serek twarogowy w plastrach7 45g / UP. – serek twarogowy w plastrach7 30g /ML.– ser wegański6 30g
Szynkówka drobiowa1,6,7,9,10,11  (30g) (34kcal) / 9. – szynkówka 45g/ W. tuńczyk w sosie własnym z puszki4 30g (30g)(40kcal)
Papryka kolorowa pokrojona w paski (40g)(13kcal) podana na sałacie 10g / 2. – pomidor bez skórki 40g na sałacie 10g
Herbata czarna z cytryną 250ml (1 kcal)

II Kolacja*
Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu