Menu 3–9.01.2024

Dieta podstawowa

Zestawienie obejmujące diety: łatwostrawna (2), z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6) chleb razowy zamiast pszennego; kompot bez cukru, bogatobiałkowa (9), bezmleczną (ML) masło roślinne zamiast mixu tłuszczowego

Produkty i potrawy mogą zawierać alergeny: 1 – gluten, 3 – jaja, 4 – ryby i skorupiaki, 5 – orzechy ziemne i inne orzechy, 6 – soję, 7 – mleko i produkty pochodne, 9 – seler, 10 – gorczycę, 11 – sezam, 12 – dwutlenek siarki, 13 – łubin.

Zawartość energii i podstawowych składników odżywczych oraz sodu w posiłkach przygotowanych dla pacjentów szpitala 3–9.01.2024

Wersja menu w formacie PDF

Środa 3.01.2024

Śniadanie
● Szynkówka drobiowa 30g1,6,7,9,10,11 (42kcal)
● Buraczkowa pasta twarogowa ze szczypiorem 30g7 (35kcal) ML – hummus 30g6 (98kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– Pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny 100g7 (60kcal)
● Mandarynka 1szt.

Obiad
● Zupa gulaszowa 300ml9 (212kcal) 2– zupa z kurczakiem i warzywami 300ml9 (135kcal)
● Pierogi ruskie polane odrobiną masła 350g1,3,7 (774kcal) ML – pierogi z soczewicą 350g1,3 (875kcal)
● Surówka z jabłka, marchwi, selera, korzenia oraz liści pietruszki 120g9 (78kcal)
● Kompot wiśniowy 250ml (70kcal)
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Kolacja:
● Parówki drobiowe na ciepło 100g6,9 (266kcal)
● Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) I ketchup 10g1,9 (10kcal) 2– bez musztardy i ketchupu
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 03.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i sok pomidorowy (dieta podstawowa) 03.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 03.01.2024

Czwartek 4.01.2024

Śniadanie
● Kasza manna na mleku 300ml (227kcal)1,7 6– owsianka na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML – owsianka na napoju sojowym 200/40g (216kcal)1,6
● Szynka Gotowana 30g1,6,9 (32kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Ogórek 50g (7kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 50g (114 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo serek wiejski 150g (152kcal)7

II Śniadanie
● Chleb z mixem 20/3g1,7 + sałatka z kurczakiem 25g (94kcal)
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Obiad
● Zupa jarzynowa z grysikiem 300ml1,7,9 (141kcal)
● Bitki wieprzowe w sosie własnym 150g (w tym 100g mięsa) (223kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z kapusty kiszonej 120g (72kcal) 2– surówka z selera i jabłka na jogurcie 120g7,9 (50kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Gruszka 1szt.

Kolacja:
● Filet królewski 60g1,6,7,9,10,11 (114kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2 – pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Bułka żytnia 65g1 + masło 5g7 + szynka drobiowa 15g1,6,9 + papryka 15g (243kcal) 2– bułka pszenna1, liść sałaty
Woda 250ml

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 04.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 04.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów) 04.01.2024

Piątek 5.01.2024

Śniadanie
● Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i jogurtem na ciepło 200g7 (250kcal) ML – z jogurtem sojowym6
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g7 (72kcal)
● Pasta twarogowa 30g7 (39kcal) ML – ser wegański 30g1,6,10,11 (88kcal)
● Pomidor z sałatą i szczypiorkiem 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki z sałatą i koperkiem (10kcal)
● Kawa zbożowa na mleku 250ml1,7 (143kcal) ML – kawa zbożowa na napoju owsianym 250ml1 (130kcal)
6– chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9– dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Sok wielowarzywny 125ml (23kcal)
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ pasta twarogowa z suszonymi pomidorami 30g7 (142kcal) 2– chleb pszenny1+
● Woda 250ml

Obiad
● Grochówka bezmięsna 300ml9 (137kcal) 2– zupa z cukinii 300ml7,9 (91kcal)
● Panierowany filet z limandy 140g1,3,4 (169kcal) 2– pieczony filet z limandy (bez panierki) 120g4 (83kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Surówka z marchewki i pietruszki skropiona olejem 120g (93kcal)
● Kompot jabłkowo-porzeczkowy 250ml (70kcal)
● Pomarańcza 1/2szt.

Kolacja:
● Ser Gouda 60g7 (188kcal) ML – ser wegański 60g1,6,10,11 (176kcal)
● Dżem wiśniowy 20g1,11 (28kcal) 6– dżem bez dodatku cukru 20g1,11 (24kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– Pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 05.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 05.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 05.01.2024

Sobota 6.01.2024

Śniadanie
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Pasta jajeczna z dodatkiem szczypiorku 100g3,7,10 (128kcal) ML – na jogurcie sojowym6
● Pomidor na liściu sałaty 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Kakao 250ml7 (200kcal) ML – Kakao na napoju owsianym 250ml1 (190kcal)
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Jogurt naturalny z bananem 50/25g7 (109kcal)
● Wrap pszenny z szynką drobiową i warzywami (pomidor, papryka, sałata) 80g1,3,6,7,9 (121kcal) 2– pomidor bez skórki, bez papryki 6– wrap pełnoziarnisty
● Woda 250ml

Obiad
● Zupa ogórkowa 300ml (109kcal)7,9 2– zupa pomidorowa z ryżem 90g/210ml (245kcal)9
● Kotlety de volaille 150g1,3,7 (257kcal) 2– filet kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym 200g1,3,7 (w tym 100g mięsa) (247kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Buraczki na ciepło 120g (50kcal) 6- surówka mafijna (buraki, jabłko, ogórek kiszony, cebula) 120g7 (67kcal)
● Kompot jabłkowo-rabarbarowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Ser twarogowy 60g7 (79kcal) ML – ser wegański 60g1,6,10,11 (176kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Niedziela 7.01.2024

Śniadanie
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Kiełbaski wieprzowe na ciepło 100g6,9 (306kcal) 2– parówki drobiowe na ciepło 100g6,9 (266kcal)
● Do wyboru: musztarda 10g3,6,7,9,11 (16kcal) I ketchup 10g1,9 (10kcal) 2– bez musztardy i ketchupu
● Ogórek świeży ze szczypiorkiem 50g (7kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Kawa zbożowa na mleku 250ml1,7 (143kcal) ML – kawa zbożowa na napoju owsianym 250ml1 (130kcal)
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Chleb 20g1+ mix 2g7 + gzik z rzodkiewką 15g7 (34kcal)
● Sałatka z mozzarellą (mix sałat, pomidor, ogórek, oliwa) 70/30g7 (138kcal) 2- w sałatce pomidory bez skórki i zamiast ogórka więcej pomidorów
● Woda 250ml
Obiad
● Rosół z makaronem 100g/200ml1,3,9 (260kcal)
● Udka kurczaka marynowane w musztardzie i majeranku 150g10 (259kcal) 2– Udka kurczaka bez skóry marynowane w majeranku 150g10 (259kcal)
● Ziemniaki 200g (155kcal)
● Fasolka szparagowa 120g (40kcal)
● Kompot truskawkowy 250ml (70kcal)
● Mandarynka 1szt.

Kolacja:
● Krakowska parzona 30g1,6,9 (43kcal)
● Ser twarogowy 30g7 (39kcal) ML – ser wegański 30g1,6,10,11 (88kcal)
● Pomidor z koperkiem 50g (10kcal) 2 – pomidor bez skórki z koperkiem 50g (10kcal)
● Mix 20g7 (144kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
Jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Poniedziałek 8.01.2024

Śniadanie
● Jogurt naturalny (opakowanie jednostkowe) 100g7 (60kcal) ML – sojowy 100g6 (66kcal)
● Szynka Gotowana 40g1,6,9 (43kcal)
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Mix 20g (142kcal)7
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo kefir naturalny 100g7 (51kcal)

II Śniadanie
● Sok pomidorowy 125ml (23kcal)
● Chleb żytni bez drożdży 40g1+ szynka drobiowa 15g1,6,9 + papryka 15g (122kcal) 2– chleb pszenny1, sałata
● Woda 250ml

Obiad
● Krupnik 300ml1,9 (239kcal)
● Gulasz drobiowy w lekkim sosie curry 250g1,7 (w tym 100g mięsa) (201kcal)
● Kopytka 200g1,3,7 (294kcal)
● Kapusta czerwona na ciepło 120g (66kcal) 2– fasolka szparagowa 120g (40kcal)
● Kompot wieloowocowy 250ml (70kcal)
● Gruszka 1szt.

Kolacja:
● Sałatka grecka 100g7 (125kcal) 2– sałatka z mozzarellą 100g7 (137kcal) ML – sałatka z tofu 100g6 (84kcal)
● Krakowska Pieczona 40g1,6,9 (56kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Jogurt pitny owocowy 330ml7 (264kcal) 6– jogurt naturalny 200g7 (134kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta łatwostrawna) 08.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta podstawowa) 08.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta podstawowa) 08.01.2024

Wtorek 9.01.2024

Śniadanie
● Owsianka z cynamonem na mleku 200/40g (252kcal)1,7 ML – na napoju sojowym6
● Przysmak domowy 30g (49kcal)
● Papryka 50g (16kcal) 2– pomidor bez skórki 50g (10kcal)
● Chleb razowy/pszenny 50g1 (114/129kcal)
● Mix 10g (72kcal)7
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego
9 – dodatkowo jogurt naturalny 100g7 (60kcal)

II Śniadanie
● Sałata z pomidorami, oliwą i nasionami słonecznika 50g (81kcal) + chleb z mixem 20g (75kcal)1,7
● Kefir naturalny 360ml7 (148kcal)

Obiad
● Zupa brokułowa 300ml9 (97kcal)
● Bitka wieprzowa w sosie pieczeniowym 200g (w tym 100g mięsa) (228kcal)
● Kasza gryczana 200g (240kcal) 2– Kasza jęczmienna 200g1 (234kcal)
● Surówka z selera i jabłka na jogurcie 120g7,9 (50kcal) ML – surówka na jogurcie sojowym 120g6,9 (52kcal)
● Kompot jabłkowy 250ml (70kcal)
● Jabłko 1szt.

Kolacja:
● Pasta z makreli (w tym ryba 60g) 110g3,4,7,10 (170kcal) 2– pasta z miruny (w tym ryba 60g) 110g3,4,7,10 (99kcal)
● Pomidor 50g (10kcal) 2– pomidor bez skórki 50g
● Ser Edamski 30g7 (94kcal) ML – ser wegański 30g1,6,10,11 (88kcal)
● Mix 20g (144kcal)7
● Chleb razowy/pszenny 100g1 (227/258kcal)
● Herbata czarna z cytryną 250ml
6 – chleb razowy 100g (227 kcal)1 zamiast pszennego

II Kolacja
● Sok pomidorowy 200g (36kcal)

Posiłek śniadaniowy (dieta podstawowa) 09.01.2024
Posiłek obiadowy – zupa i owoc (dieta łatwostrawna) 09.01.2024
Posiłek obiadowy – drugie danie (dieta łatwostrawna) 09.01.2024
Share This
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Zostaną nim objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia. Czytaj dalej
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Zapytania ofertowe

Zapytanie ofertowe nr 1/2023
Zapytanie ofertowe nr 2/2023
Zapytanie ofertowe 2/2023 – wybór oferty
Zapytanie ofertowe 3/2023 Zobacz wszystkie
Napis Dobry posiłek w szpitalu

Dotacje

Szpital Rehabilitacyjny im. Świętego Karola Boromeusza został beneficjentem programu dofinansowania podmiotów leczniczych w zakresie wsparcia doposażenia w urządzenia robotyczne do rehabilitacji, ze środków Funduszu Medycznego Ministerstwa Zdrowia.
Dzięki programowi pozyskaliśmy 5 urządzeń robotycznych do rehabilitacji kończy dolnych i 3 urządzenia robotyczne do rehabilitacji kończyn górnych.
Urządzenia pozwolą na efektywne usprawnianie w oparciu o EMG oraz pozwolą na wykorzystywanie biofeedback w trakcie rehabilitacji chorych na choroby neurologiczne oraz będą stanowić istotne uzupełnienie pracy fizjoterapeutów.
Napis Dobry posiłek w szpitalu