Przystąpienie do programu ministerialnego „Dobry posiłek w Szpitalu”
Szpital Rehabilitacyjny Świętego Karola Boromeusza przystąpił do programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Jest to pilotażowy program dotyczący edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach zorganizowany przez Ministerstwo Zdrowia oraz Narodowy Fundusz Zdrowia.
Programem zostaną objęci pacjenci Oddziału Rehabilitacji Neurologicznej Szpitala Rehabilitacyjnego. Z programu wyłączone są osoby żywione wyłącznie dojelitowo.
Program ma na celu poprawę jakości żywienia w Szpitalu poprzez stosowanie diet odpowiednich do stanu zdrowia Pacjentów oraz umożliwienie na zlecenie lekarza porad dietetycznych udzielanych przez dietetyków.
O rodzaju stosowanej diety, jej modyfikacjach i czasie trwania decyduje lekarz prowadzący w zależności od aktualnego stanu zdrowia pacjenta.
Pacjent będzie miał dostęp do informacji dotyczących składu i rodzaju posiłków oraz dobowych zawartości makroskładników (białka, węglowodanów, w tym cukrów, tłuszczów, w tym nasyconych kwasów tłuszczowych), błonnika, soli oraz całkowitej kaloryczności diety.
W ramach programu, na stronie internetowej Szpitala Rehabilitacyjnego w dni robocze, umieszczane będą zdjęcia co najmniej dwóch posiłków spośród najczęściej stosowanych diet z danego dnia. Umieszczone zostaną również jadłospisy dzienne oraz 7-dniowe.
Program będzie realizowany od 1 listopada 2023 r., a zgodnie z nowelizacją rozporządzenia, zakończy się 31 grudnia 2024 r.